Naslovna / Zdravlje

Korist od probiotika tokom covid 19 infekcije je višestruka – izaberite nabolji

8:00 - 01. 06. 2021.

U normalnim uslovima, dobre bakterije čine oko 90 odsto mikroba koji žive u našim crevima. Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete tu ravnotežu

prof. dr Nadica Kovačević O značaju probiotika i našta obratiti pažnju prilikom odabira priča prof. dr Nadica Kovačević, infektolog Kliničkog centra Vojvodine Foto: Promo

Od početka pandemije covid 19, imunitet je postao glavna tema, a vitamini i probiotici najpoželjniji su preparati koje lekari preporučuju, ne samo kod obolelih, već i preventivno i tokom oporavka posle preležane infekcije. Za  vitamine se odavno zna da pomažu u jačanju imuniteta, a da li je uloga probiotika, takođe, važna, i u kojoj meri, razgovaramo sa prof. dr Nadicom Kovačević, infektologom sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.  

Dobra strana pandemije

– Lično smatram da je ova pandemija pored svih loših stvari donela i nešto dobro za sve nas – postavila je  zdravlje kao prioritet. Moderan tempo života je mnoge ljude odvukao na drugu stranu, pa su zbog posla, kuće ili nekih drugih obaveza svoje zdravlje često stavljali u drugi plan. Prethodna godina nam je pokazala koliko je to pogrešno. 

– Kada govorimo o zdravlju, neizostavna tema jesu probiotski preparati. U normalnim uslovima, dobre bakterije čine oko 90 odsto mikroba koji žive u našim crevima. Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete tu ravnotežu i dovedu do poremećaja u radu creva, proliva ili zatvora, upale, oslabljenog imuniteta. Prethodnih decenija rađena su brojna istraživanja u kojima je dokazano da probiotske kulture blagotvorno deluju na crevnu floru, a ona je od presudnog značaja ne samo u tretmanu stomačnih problema, već i u sprečavanju nastanka brojnih bolesti kao što su rak debelog creva, multipla skleroza, parkinsonova bolest, astma i mnoge druge. Zbog toga će, sasvim sigurno, u ovom veku doći do još intezivnijih istraživanja i razvoja u oblasti probiotika -ističe prof. dr Kovačević.

U kakvoj su vezi probiotski preparati i covid 19 virusna infekcija?

Primena probiotika je tokom pandemije savetovana iz najmanje dva razloga prvi, kod trećine covid pozitivnih bolesnika su se javljale gastroenterološke tegobe kao što su dijareja, mučnina, povraćanje. Drugi razlog je bila prekomerna primena antibiotika koja je dovela do narušavanja odbrambenih sposobnosti crevne mikroflore i pojave postantibiotskih kolitisa  što je značajno komplikovalo tok osnovne bolesti. 

– U oba slučaja, probiotski preparati su bili neizostavni deo terapijskog protokola. Međutim, nije svejedno koji probiotski preparat uzimamo

– Usled nedovoljno stroge regulative, danas se u Srbiji većina probiotika deklariše za potpuno iste dijagnoze. Ipak, o njihovoj efikasnosti mogu da svedoče isključivo kliničke studije i to treba da bude ključno u donošenju odluke koji probiotski preparat biramo –  navodi prof. dr Kovačević.

Probiotici se razlikuju po sastavu, dozi i efikasnosti. Dobri su oni sa više od 5 milijardi živih mikroorganizama, što znači da su izuzetno koncentrovani, a samim tim i delotvorniji. 

Takođe, nisu svi probiotici efikasni kod istih problema.

– Različiti sojevi mogu dovesti do različitih efekata na zdravlje. Zbog toga je pre nego što izaberete probiotski preparat potrebno da znate zbog čega ga uzimate. I najvažnije, treba birati samo one sa dokazanim dejstvom – ističe naša sagovornica. 

Koji probiotik vi preporučujete i zbog čega?

– U svetu probiotika uglavnom su prisutne probiotske bakterije. Postoji samo jedna probiotska gljivica – Saccharomyces boulardii.  Primenjuje se još od davne 1923. godine i njena efikasnost i bezbednost dokazana je brojnim kliničkim studijama. Probiotski preparati koji sadrže S.boulardi posebno se preporučuju u prevenciji dijareje izazvane primenom antibiotika, jer se jedini mogu uzimati u isto vreme sa antibiotikom, pošto je S.boulardi kao probiotska gljivica otporan na dejstvo antibiotika. Primena S.boulardi  je preporučena i kod infektivnih dijareja drugog uzroka, jer ubrzava  eliminiciju virusa, bakterija i njihovih toksina iz creva. Nalazi se kao  prva preporuka u svim svetskim vodičima za primenu probiotika. 

Lično preporučujem da prilikom kupovine posebno obratite pažnju i na pakovanje. Probiotici su živi mikroorganizmi i kao takvi su osetljivi na razne uticaje iz spoljne sredine (vlagu, kiseonik, svetlost).  U nepovoljnim ambijentalnim uslovima, broj probiotskih kultura u jednoj kapsuli tokom vremena opada. Zato je važno da birate one probiotike, kod kojih se na kutiji garantuje da će se odgovarajući broj probiotskih sojeva očuvati do kraja roka upotrebe, a ne samo u trenutku pakovanja. Od adekvatne doze, zavisi i efikasnost probiotskog preparata, pa zato pakovanje nikako ne smemo zanemariti – kaže prof. dr Kovačević.

Poruka za kraj

– Ovih dana se broj obolelih smanjuje, ali to nikako ne znači da treba zaboraviti sve ono što smo tokom prethodnih godinu dana naučili. Pripremite svoj organizam na vreme i ojačajte ga kako biste se odbranili od nastupajućih infekcija. Jačanje imuniteta i briga o zdravlju svima nama treba uvek da bude na prvom mestu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo