Naslovna / Zdravlje

Počelo ispitivanje univerzalne vakcine protiv više sojeva virusa gripa

Priredio/la: I. V.|17:00 - 03. 06. 2021.

Univerzalne vakcine protiv gripa jednog dana bi mogle da eliminšu potrebu za godišnjim vakcinisanjem tako što bi stvarale dugotrajna antitela za zaštitu od mnogih postojećih ili novih sojeva virusa gripa

nanočestice-grip-vakcina Svetu su preko potrebne poboljšane vakcine protiv gripa Foto:Shutterstock

Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti NIH, u kliničkom centru Nacionalnog instituta za zdravstvo u američkoj državi Merilend, započeo je prvo ispitivanje na čoveku – fazu 1 koja procenjuje bezbednost i imunogenost vakcine na bazi nanočestica protiv gripa, dizajnirane da pruže dugotrajnu zaštitu protiv više vrsta sojeva virusa gripa. Učesnici istraživanja stari od 18 do 50 godina dobiće ili licenciranu sezonsku vakcinu protiv gripa ili eksperimentalnu vakcinu nazvanu FluMos-v1, koju su naučnici iz NIH razvili kako bi stimulisali antitela protiv više sojeva virusa gripa.

Svetu trebaju bolje vakcine protiv gripa

Zdravstveno i ekonomsko opterećenje koje grip nosi sa sobom je veliko, a svetu su preko potrebne poboljšane vakcine protiv gripa. Ohrabren sam velikim obećanjima kandidata za vakcinu sa nanočesticama koja se do sada vrlo dobro pokazala u predkliničkom ispitivanju – izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr Anthony Fauci.

Standardne vakcine protiv gripa moraju da se preformulišu i primenjuju svake godine kako bi se podudarale sa promenama u HA proteinu u virusnim sojevima za koje se predviđa da će dominirati u predstojećoj sezoni gripa. Ako vakcina ne odgovara dobro dominantnim sojevima virusa u cirkulaciji, izazvana antitela mogu pružiti neodgovarajuću zaštitu. Takozvane univerzalne vakcine protiv gripa razvijaju i testiraju mnoge istraživačke grupe i jednog dana bi mogle eliminisati potrebu za godišnjim vakcinisanjem, stvaranjem dugotrajnih antitela za zaštitu od mnogih postojećih ili novih sojeva virusa gripa, uključujući one koji nisu zastupljeni u vakcini.

Nova vakcina podstakla jak odgovor antitela

Slično komercijalno dostupnim vakcinama protiv gripa, eksperimentalna vakcina sa nanočesticama FluMos-v1 vakcina dizajnirana je da izazove antitela usmerena na HA protein iz četiri različita soja virusa, dva soja gripa tipa A podtipa H1 i H3 i dva soja tipa B. Međutim, za razliku od konvencionalnih vakcina protiv gripa, FluMos-v1 prikazuje više kopija svakog od četiri tipa HA. Epitopi od 20 HA poslali su snažan signal imunološkom sistemu i podstakli jak  odgovor antitela na ispitivanim životinjama. 

U svojoj nedavno objavljenoj studiji na životinjama, naučnici, dr Barney S. Graham i dr Masaru Kanekiyo i njihovi saradnici sa University of Washington testirali su novu vakcinu sa nanočesticama na miševima, tvorovima i majmunima i uporedili su imunološke reakcije generisane sa odgovorima na komercijalno dostupne sezonske vakcine protiv gripa. FluMos-v1 se pokazao jednako dobar ili malo bolji od komercijalne vakcine u stvaranju antitela koja se podudaraju sa HA komponentama vakcine. FluMos-v1 je takođe znatno nadmašio sezonsku vakcinu protiv gripa u svojoj sposobnosti da izazove zaštitna antitela na dva podtipa gripa tipa A (H5 i H7).

Procedura ispitivanja dejstva

Kliničko ispitivanje ima za cilj da testira 35 učesnika, od kojih će 15 dobiti jednu intramuskularnu injekciju četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa, a 5 učesnika primiće jednu dozu od 20 mikrograma (mcg) ispitivane vakcine intramuskularnom injekcijom. Ako se pri toj dozi ne otkriju bezbednosni problemi, dodatnih 15 dobrovoljaca dobiće jednu dozu od 60 mcg ispitivane vakcine.

Učesnici će nedelju dana nakon vakcinacije voditi dnevnik u kome će prijavljivati bilo kakve znake ili simptome, uključujući crvenilo, bol ili otok na mestu injekcije, umor, glavobolju, bolove u mišićima ili bolove u zglobovima. Svi dobrovoljci će svakodnevno beležiti temperaturu i meriti otok ili crvenilo na mestu uboda. Dobrovoljci će se povremeno vraćati u Klinički centar NIH tokom 40 nedelja, za vreme jedne sezone gripa, nakon inokulacije i davaće  uzorke krvi. Uzorci krvi će dalje dati informacije o sigurnosti ispitivane vakcine, a takođe će se procenjivati i da bi se utvrdili nivoi antitela usmerenih na HA proizvedenih nakon vakcinacije. Učesnicima koji prime FluMos-v1 uzeće se uzorci oralne sluzokože koji će se koristiti u istraživačke svrhe za utvrđivanje imunološkog odgovora oralne sluzokože na vakcinu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
drago
23:30, 04. 06. 2021.
Odgovori

Pocelo je ispitivanje, a mi cemo im biti pokusni kunici, zar nije pametnije obratiti paznju na ishranu, jesti dosta voca i povrca, piti suplemente ganoderma lucidum, tako jacati imunitet. a imunitet je stub zdravlja.

Rada
14:27, 07. 06. 2021.
Odgovori

Imunitet je najvazniji

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo