Naslovna / Zdravlje

Hitna pomoć Novog Sada i dr Zoran Krulj apeluju na sve posetioce EXIT festivala da se drže ovih saveta

Piše: M.Rajić|17:00 - 09. 07. 2021.

Šta da radite ako je pored vas neko ko je pao u nesvest, kako da se obučete, šta da jedete i pijete kako biste „preživeli“ u gužvi i na velikoj vrućini

Hitna pomoć, dr Zoran Krulj, EXIT, toplotni udar Dr Zoran Krulj, Hitna pomoć Novi Sad: Uživanje, ali i veliki zdravstveni rizici za posetioce letnjih festivala Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Prvi veliki muzički festival u našoj zemlji od početka pandemije covid 19, pod motom „Slavimo život“, traje od juče na Petrovaradinskoj tvrđavi. Očekuje se da će dve decenije festivala EXIT obeležiti, uz muzičke zvezde, i desetine hiljada posetilaca iz raznih krajeva sveta, svi željni dobre zabave i druženja nakon velike koncertne, pa i životne pauze. Organizatori su poručili da će ulaz biti omogućen samo onima koji su vakcinisani i koji imaju negativan antigenski test, kao i da publika iz inostranstva nije mogla da uđe u Srbiju bez negativnog PCR testa. Korona virus i pandemija koja još uvek traje nisu i jedini zdravstveni rizici kojima su izloženi svi posetioci masovnih okupljanja na otvorenom leti, posebno kada se poklope sa talasom tropskih temperatura, kakav je slučaj upravo sada. Uz najavu malog osveženja, visoke temperature, kao i visoka vlažnost vazduha očekuju se sve do kraja EXIT festivala, do 11. jula, a tek nas, prema najavama, čekaju masovna letnja okupljanja na otvorenom.

Mladi, ne precenjujte svoje mogućnosti, ovakvo vreme je opasno!

– Mlađa populacija veoma često prekorači svoje objektivne mogućnosti u uslovima visokih temperatura, i misle da je to što su mladi i zdravi dovoljno da ne moraju da menjaju ili prilagođavaju navike novonastalim okolnostima, što je, naravno, pogrešno i opasno – kaže za eKlinika portal portparol novosadske Hitne pomoći dr Zoran Krulj, koji svake godine sa svojim kolegama na EXIT festivalu ima dosta očekivanog „posla“.

Doktor Krulj napominje da bi sva univerzalna pravila, koja imaju svrhu održavanja pravilne termoregulacije tela i njegove temperature, trebalo da se još rigoroznije sprovode na mestima i u uslovima kakva je trenutna situacija na Petrovaradinskoj tvrđavi.

To je, pre svega, dovoljan i kontinuiran unos tečnosti, najidealnije vode, ali i obavezan unos hrane koja bi trebalo da bude laganija, adekvatna zaštita u garderobi i pokrivanje tela i glave, izbegavanje konzumacije alkoholnih i gaziranih pića. Tečnost se ne sme unositi naglo, onda kada ste već ožedneli, budući da naš organizam, kada su ovako visoke temperature gubi tečnost i takozvanim „nevidljivim znojenjem“. Veoma često upravo to bude uzrok kolapsnih stanja, nesvestica, kriza svesti ili dezorijentacije, pa i epileptičnih napada na otvorenim površinama – upozorava sagovornik eKlinika portala.

Hrana je neophodna, ali ne brza, i nikako gazirana pića

Jasno je, međutim, pa i dokazano, da posetioci ne samo EXIT festivala, već i sličnih dešavanja, uglavnom sve ovo što doktor Zoran Krulj sugeriše – ne rade, već čine upravo suprotno, što ih može dovesti u potencijalno još opasnije situacije.

– Umesto unosa laganije hrane, koja je obavezna kako bi telo dobilo neophodnu količinu energije važne kako za održavanje termoregulacije i mišićne snage, tako i za refleksnu aktivnost i reakciju, ako dođe do kolabiranja, konzumira se brza hrana, koja se unese tako kako joj i ime kaže, brzo i „u letu“, ili se, jednostavno, ne jede ništa. Hrana ne bi trebalo da bude kalorijski, već energetski jaka i da sadrži minerale i elektrolite koji se brže gube leti, a unos jake hrane je praktično atak na želudac, ako ga pritom posle zalijete gaziranim pićem i na suncu ste – objašnjava dr Krulj.

Još nešto što mladi rade, a što je takođe opasno, kaže sagovornik eKlinika portala, je da zbog vrućine obroke zamenjuju gaziranima pićima, a to obično izaziva bolove u stomaku, nadimanje i grčeve, nagomilavanje ugljen dioksida u organizmu, gubitak snage, koncentracije i pažnje, pa i padanje na javnom mestu, uz povrede i gubitak svesti.

Alkohol širi krvne sudove, izbegavati ga

U uslovima tropskih temperatura, krvni sudovi su svima, bez razlike, već prošireni, a konzumiranje alkohola može samo dodatno otežati stanje.

– Čak i ako imate normalan ili niži krvni pritisak, doći će do dodatnog pada. Ako tome još dodate i alkohol, koji, pored toga što širi krvne sudove, utiče i na centralni nervni sistem, a ako su na jakom suncu, sve to može da rezultira i težim poremećajima svesti. Ukoliko se, uz to, još i ne jede, realno je da u jednom trenutku kombinacija ovih faktora napravi problem, a važno je znati da nagli padovi krvnog pritiska mogu da dovedu čak i do moždanog udara – upozorava dr Zoran Krulj.

Adekvatna garderoba sprečava sunčanicu i toplotni udar

Ako se uz ovakvo loše opšte stanje iznureni organizam još neumereno izloži suncu, može da dođe do sunčanice ili toplotnog udara.

– Posetioci festivala se, pod naletom adrenalina, kreću po jakom suncu, muški deo uglavnom potpuno bez garderobe, a ostali u uskim stvarima, koje prijanjaju uz telo i pospešuju dodatno znojenje. Garderoba bi morala da bude adekvatna i da to budu lagano prijanjajuće stvari koje će omogućiti da koža diše i da se znoji normalno, a da se taj nedostatak nadoknadi kontinuiranim unosom vode. Jedina adekvatna zaštita glave su šeširi ili kačketi sa većim obodom, a podrazumeva se i zaštita u obliku krema za sunčanje svih otvorenih, vidljivih delova kože – savetuje dr Zoran Krulj.

Šta ako tokom vrućine neko pored vas padne

Evo i važnog saveta ne samo za posetioce EXIT-a, već i za kompletnu populaciju, kako postupiti ako posumnjate da je pored vas neko ko je možda dobio sunčanicu ili toplotni udar, ili je, prosto, kolabirao.

– Kod sunčanice se, po pravilu, javlja visoka temperatura uz mučninu, glavobolju i povraćanje, izmenjena, pa i konfuzna stanja svesti. Za toplotni udar je karakteristično da telo ne mora biti direktno izloženo suncu, već većem izvoru toplote, nema znojenja i dolazi do grčenja tela. Osobu odmah sklonite u hladovinu i na bezbedan prostor, a budući da je ponekad teško oceniti razlog kolapsa, nikako je nemojte polivati većom količinom vode, već dozirano i polako, a idealno je, ako postoji mogućnost, osobu istuširati. Ako postupite po ovim uputstvima, trebalo bi da se oni koji su kolabirali brzo vrate u stanje normalne svesti –  objašnjava portparol novosadske Hitne pomoći dr Zoran Krulj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo