Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Da li je moguće napraviti vakcinu protiv opioida?

Priredio/la: eKlinika
5:00 - 17. 09. 2020.

Ukoliko vakcina za kojom tragaju stručnjaci Farmaceutskog fakulteta Univerziteta Viskonsin uspe da stvori odgovarajuća antitela, sprečiće se stvaranje zavisnosti od opoida, ali i nekih neželjenih efekata poput velike osetljivosti na bol

Da bi se napravila vakcina potrebne su godine Foto: Shutterstock

Prekomerna ili nepravilna upotreba opioida, lekova koji se koriste protiv jakih bolova, veliki je problem u SAD, ali i ostatka sveta. Tim profesora Kodija Ventura sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta Viskonsina u Medisonu već dugo radi na stvaranju vakcine koja terapiju ovim lekom treba da učini efikasnijom. Na sastanku Američkog hemijskog društva objavio je rezultate svog istraživanja koje je pokazalo da dugotrajna upotreba opioida dovodi do stvaranja antitela.

Svaka terapija može da ima negativne efekte, pa i ova

Zbog ovih antitela terapija može imati različite negativne efekte, a mogu uticati i na buduće benefite potencijalne vakcine. Upravo zato je ovo istraživanje značajno u određivanju kome bi vakcina mogla da bude namenjena i za koga efikasna. Svakako, krajnji cilj je da imuni sistem odgovori na lekove.

Vakcine protiv kokaina i nikotina nisu dala rezultate

Kako navode istraživači, poznato je da organizam može da stvori tela protiv psihoaktivnih supstanci tako što se vezuju za proteine u krvi, koji pokreću ovakav odgovor. Međutim, ispitivanja vakcine protiv kokaina i nikotina nisu dala rezultate. Ukoliko novo medicinsko sredstvo uspe da stvori odgovarajuća antitela, to bi bio način da se spreči stvaranje zavisnosti, ali i nekih neželjenih efekata poput velike osetljivosti na bol.

Još se ne zna ko bi mogao da bude dobar kandidat za vakcinu

“Da bismo mogli da razumemo ko je dobar kandidat za vakcinu, treba da pronađemo više pacijenata i da pratimo njihovu istoriju upotrebe opijata. Treba da otkrijemo da li je ovo dobar biomarker za buduću vakcinu koja će da štiti od predoziranja. Bilo bi dobro da štiti i od neželjenih posledica kao što je povećana osetljivost na bol”, kaže profesor Ventura.

U ispitivanju je učestvovalo 19 pacijenata koji koriste opioide zbog hroničnih bolova u leđima od kojih je njih desetoro imalo antitela i to više njih ukoliko uzima veću dozu. Sa druge strane, kontrolna grupa od tri pacijenta nije koristila ovu terapiju iako ima bolove, a kod njih je uočeno vrlo malo antitela.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend