Naslovna / Zdravlje

Kupci pozvani da vrate preparat za zaštitu od sunca jer je kancerogen, javljaju nam čitaoci iz SAD

Priredio/la: M. R.|9:00 - 07. 08. 2021.

Nadležno tužilaštvo je podnelo zahtev za objedinjavanje tužbi koje se vode protiv kompanije a u vezi sa pronađenim sadržajem benzena u aerosolnim proizvodima za sunčanje

sunce, krema, Neutrogena U preparatima za sunčanje pronađen benzen Foto: Shutterstocok

Nekoliko meseci pošto je objavljeno da je analiza nezavisne laboratorije Valisure otkrila više nivoe benzena od preporučenih u više od 10 proizvoda koji pružaju zaštitu ili oporavak od sunčanih opekotina, uključujući kreme, sprejeve i losione, situacija se u SAD ne smiruje. Pratioci portala eKlinika iz Kalifonije obavestili su našu redakciju da su dobili poziv iz trgovine u kojoj su početkom godine kupili zaštitno sredstvo za sunčanje, sa informacijom da „postoji sumnja da je preparat kancerogen i da ostatak vrate u objekat gde su ga kupili“. Prema informacijama u medijima, mogući negativni uticaji benzena, kancerogenog jedinjenja koje je pronađeno u ovim preparatima, može biti povezano sa pojavom leukemije, a poznato je da se hemikalije u kremama za sunčanje apsorbuju kroz kožu u krvotok, čak i nakon samo jedne primene.

Mnogi proizvodi povučeni iz prodaje, dovode se u vezu i sa pojavom leukemije

Inače, nekoliko nedelja nakon objavljivanja laboratorijskih rezultata, kompanija Johnson & Johnson je nobjavila opoziv pet proizvoda u spreju i poslala naredbu trgovcima da obustave prodaju Neutrogena krema za sunčanje sa oznakom Beach Defense, Cool Dri Sport, Invisible Daili, Ultra Sheer i Aveeno Protect + Refresh.

Amerika ima dugu istoriju nadoknade štete potrošačima koji su oštećeni ili dovedeni u neku opasnost kupovinom i korišćenjem neispravnih proizvoda i preparata. Mediji su, takođe, objavili i apel onima kojima je dijagnostikovana leukemija a koristili su neku od krema za sunčanje koje su povučene iz prodaje, da se jave zbog besplatnih konsultacija, saznaju više o slučaju ili podnesu tužbu.

Benzen može da uđe u krvotok i posle samo jednog kontakta

Prema navodima američkog Društva za borbu protiv raka, benzen, koji je uobičajena industrijska hemikalija, odavno je doveden u vezu sa leukemijom.

Otkriće ove hemikalije u nekim kremama za zaštitu od sunca kompanije Johnson & Johnson izazvalo je veliku zabrinutost jer je poznato da se hemikalije u kremama za sunčanje apsorbuju kroz kožu u krvotok čak i nakon samo jedne primene. Opasnost po decu je još veća jer je njihova koža propusnija i slabija nego koža odraslih. Svetska zdravstvena organizacija, Nacionalni toksikološki program i Agencija za zaštitu životne sredine, samo su neke od relevantnih institucija koje su benzen svrstale u kancerogenu materiju opasnu po zdravlje ljudi.

U preparatima za sunčanje ne sme biti ni promil benzena

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u retkim slučajevima dozvoljava tragove benzena u pojedinim medicinskim proizvodima, međutim, ova supstanca nije dozvoljena u proizvodima za zaštitu od sunca u bilo kojoj količini.

Inače, zaštitna oprema se preporučuje onima koji očekuju da budu izloženi benzenu u koncentracijama iznad 0,1 delova na milion tokom 10 sati ili 1 ppm tokom 15 minuta.

Prema laboratoriji Valisure -u, neki od opozvanih proizvoda sadržali količine benzena veće od 6 ppm.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Љиљана
15:23, 07. 08. 2021.
Odgovori

Више одмажу него помажу.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo