Naslovna / Ishrana

Sladoled je sinonim za leto, a ove 4 grupe ljudi bi trebalo da ga izbegavaju

Priredio/la: M.R.|12:00 - 24. 06. 2021.

Iako mu je teško odoleti, neke grupe ljudi trebalo bi da se uzdrže od sladoleda, budući da u njihovom telu može doći do neželjenih procesa 

sladoled.trudnoća-dijabetičari Neke grupe ljudi bi trebalo da se uzdrže od konzumacije sladoleda Foto: Shutterstock

Tropski temperaturni udar prisiljava nas da u svemu što nam je pod rukom tražimo malo rashlađenja, pa je mnogima sladoled logičan izbor i omiljena hladna poslastica. Međutim, iako mu je teško odoleti, neke grupe ljudi bi trebalo da se uzdrže od konzumacije, budući da u njihovom telu može da dođe do nekih neželjenih procesa i zdravstvenih problema.

Sladoled pravi masne naslage na stomaku i utiče na gojaznost

Sladoled ima visok sadržaj šećera i masti, što utiče na povećanje telesne težine. Uz to, neki sladoledi sadrže i transmasne kiseline. Istraživanja su pokazala da su upravo transmasne kiseline jedan od glavnih uzroka gojaznosti, a njihov glavni efekat je akumuliranje masnih naslaga (sala) na stomaku. Ove naslage se lako prave, a teško eliminišu, i zbog toga bi osobe koje su sklone gomilanju kilograma, ali i one koje su na redukcionim režimima ishrane, trebalo da izbegavaju konzumiranje sladoleda.

Trudnice, uzdržite se

Kod žena se tokom trudnoće smanjuje sekrecija i izlučivanje digestivnih tečnosti i digestivnih enzima, a gastrointestinalna funkcija slabi. U slučaju da unesu u organizam veću količinu hladnog sladoleda, gastrointestinalni vaskularni sistem može da smanji funkciju i da dovede do bolova u stomaku i dijareje. Uz to, sladoled uvek sadrži veliku količinu šećera, masti i aditiva, što takođe može da izazove čak i trovanje kome su trudnice izloženije, ali i neke negativne efekte na rast fetusa.

Deca u fazi rasta i razvoja

S obzirom na to da sladoled spada u visokokaloričnu hranu, a deca su sve gojaznija, bilo bi dobro ili da se uzdržavaju od konzumacije, ili da je smanje na minimum. Pored toga, deca su osetljivija i alergičnija na aditive, koji se nalaze u sladoledu. Deci ne možemo da odolimo, „slabi smo“ na njih i njihove želje pa im tako možemo ne samo „kvariti“ obroke i uticati na apetit, već može doći i do jake reakcije gastrointestinalnog trakta, nelagodnosti, bola u stomaku ili dijareje.

Poseban oprez za osobe sa dijabetesom

Visok sadržaj šećera može da dovede do brzog skoka nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom, što može da pogorša njihovo osnovno stanje. Zbog toga lekari preporučuju pacijentima sa dijabetesom da izbegavaju sladoled. Međutim, na tržištu postoje neke vrste sladoleda koje su posebno napravljene i za ove pacijente. One ne sadrže šećer, već zaslađivače poput sorbitola i maltitola koji imaju slatkast ukus, a sadrže malo kalorija. Ukoliko imate dijabetes a u prilici ste, osvežite se isključivo ovom vrstom omiljene letnje poslastice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo