Naslovna / Zdravlje

Najlakše je za pušački kašalj okriviti cigarete. A šta kad one nisu uzrok tegoba?

4:00 - 17. 09. 2020.

Dugotrajni kašalj koji ne prestaje ni nakon osam nedelja, smatra se hroničnim. Pušači misle da su cigarete jedini uzrok njihovog problema, ali se često iza toga krije neko oboljenje zbog kojeg se kašalj vremenom pogoršava

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun, kaže, za „Novosti“, da pod pušačkim kašljem pacijenti najčešće podrazumevaju suv i nadražajni kašalj.

Konzumiranje cigareta oštećuje mnoga tkiva i organe

– Cigarete mogu da budu uzrok ovakvih tegoba – kaže dr Valjarević. – Međutim, vrlo često se dešava da kašalj ukaže na to da je osoba zbog konzumiranja cigareta razvila i neko oboljenje grkljana ili pluća, zbog kojeg se kašalj nadalje pogoršava. To mogu da budu hematom, polip, tumor grkljana, astma, hronični bronhitis, tumor pluća ili neke druge bolesti.

Dugotrajni kašalj u nekim slučajevima može da bude i posledica kardiovaskularnog oboljenja, ali i određenih lekova koje pacijent uzima kao terapiju, kao što su ACE inhibitori.

Snimak pluća je važan za postavljanje dijagnoze

– Ukoliko se ispostavi da je otorinolaringološki nalaz uredan, a kašalj ne prestaje, najvažnije je obaviti pregled kod alergologa, pulmologa, gastroenterologa i kardiologa – savetuje dr Valjarević. – Neophodno je uraditi rendgenski snimak pluća, a po odluci pulmologa i skener grudnog koša. Ukoliko iskašljavate sukrvičavi sadržaj, imate povišenu temperaturu, malaksali ste, gubite težinu, neophodno je da se javite lekaru što pre.

Tek kada se svim objektivnim pregledima isključe sve ozbiljne bolesti i stanja, može da se potvrdi da postoji hroničan kašalj koji je posledica osetljivosti disajnih puteva.

Kućna inhalacija donosi veliko olakšanje tegoba

– To može da bude prouzrokovano vokalnim naporima, promenama spoljašnje temperature ili aerozagađenja. Smatra se da oko 10 odsto pacijenata ima tegobe iz ovog razloga. U tom slučaju, lečenje podrazumeva kućnu inhaciju fiziološkim rastvorom ili rastvorom pantenola.

– Razlozi za kašalj mogu da budu alergijska i nealergijska astma, bronhitis i slivanje sekreta iz nosa niz ždrelo. Zbog pandemije kovida-19, u slučaju nagle pojave suvog kašlja, trebalo bi da se javite lekaru – kaže dr Svetlana Valjarević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
Bonus video:
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo