Naslovna / Zdravlje

Nokti i zdravlje, znaci na koje bi trebalo da obratite pažnju

Priredio/la: D.T.|12:00 - 18. 03. 2022.

Nokatna ploča može da promeni prirodnu boju i postane malo žućkasta i zbog čestog lakiranja noktiju nekom tamnom bojom. Promena boje i strukture noktiju može biti posledica neke povrede

listanje noktiju Obratite pažnju na izgled svojih noktiju Foto: Shutterstock

Nokti, koji su čvrsti i prirodno ružičaste boje jedan su od jasnih znakova da imate dovoljne količine minerala i vitamina u telu i da je vaše zdravstveno stanje dobro. Nokti su s druge strane, pokazatelji da neki organ u našem telu nije nekad u najboljem mogućem stanju. Problemi sa funkcionisanjem jetre, pluća ili srca mogu se u pojedinim situacijama lako pročitati na noktima.

Imajte na umu da su i mnoge nepravilnosti na noktu često bezopasne. Nokatna ploča može da promeni prirodnu boju i postane malo žućkasta, zbog čestog lakiranja noktiju nekom tamnom bojom. Promena boje i strukture noktiju često je posledica i neke povrede, dugotrajnog kontakta sa vodom ili nekom supstancom.

Bledi i beli

Vrlo bledi nokti ponekad mogu biti znak ozbiljne bolesti, kao što su anemija, kongestivna srčana insuficijencija, oboljenje jetre, neuhranjenost. Beli nokti sa tamnijim ivicama mogu biti znak problema sa jetrom, kao što je hepatitis.

Žućkasti

Ovakva boja noktiju najčešće je pokazatelj gljivične infekcije. U slučaju da se ovaj problem ne drži pod kontrolom dolazi do zadebljanja noktiju. Stanje uglavnom nije posledica neke teže bolesti, ali se dugotrajno leči. U nekim retkim slučajevima žuti nokti mogu ukazivati na oboljenja štitne žlezde, pluća, dijabetes ili psorijazu.

Plavičasti nokti

Nokti sa plavičastom bojom mogu značiti da telo ne dobija dovoljno kiseonika. Ovo stanje može nekada ukazivati na plućne probleme, poput emfizema. Srčani problemi mogu u nekim situacijama biti povezani sa plavkastim noktima.

Neravni

Glatki nokti su ogledalo zdravlja, s druge strane ispucana, neravna ili talasasta površina nokta može biti rani pokazatelj psorijaze. Kod ove bolesti boja kože ispod nokta može biti cvrenakasto – smeđe boje.

Lomljivi

Nokti koji često pucaju, izgledaju suvo, cepaju se, dovode se u vezu sa bolešću štitne žlezde. Ipak, u slučaju da se nokti cepaju, pucaju i uz to su žućkaste boje najverovatnije imate gljivičnu infekciju nokta.

Naduveni nokti

U slučaju da je koža ispod nokta crvena i natečena, reč je o upali nokatnog nabora. Ovo stanje može biti posledica lupusa. Razne infekcije nekada mogu izazvati crvenilo i upalu nokatnog nabora.

Taman nokat

Tamne linije na nokatnoj ploči mogu biti posledica nekog udarca ili veoma ozbiljnog stanja. Moguć uzrok pojave crne linije na noktu je hemoragija nokta, stanje je posledica pucanja kapilara ispod nokta, zbog udarca ili povrede. Najopasniji uzrok crne crte na noktu je melanom, oblik raka kože. U slučaju da primetite ovako nešto na noktu odmah zatražite lekarsku pomoć.

Izgrickani

Veoma loša navika koja često upućuje na anksioznost jeste grickanje noktiju. Stručnjaci ovo stanje povezuju i sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem,  praćenim strahovima povezanim sa ponavljajućim, neželjenim i nametljivim neprijatnim mislima. Ove opsesivne misli često su specifične i nisu zasnovane na realnim problemima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo