Naslovna / Zdravlje

Metastaza karcinoma na limfne čvorove ne mora uvek biti praćena simptomima

Priredio/la: D.T.|17:00 - 26. 01. 2022.

Limfna tečnost se sastoji iz belih krvnih zrnca, koja pomažu organizmu da se izbori sa infekcijama

rak-karcinom-celije Čelije raka hibernacijom se bore protiv hemoterapije Foto: Shutterstock

Metastaza karcinoma je stanje kada se ćelije raka sa primarnog  mesta nastanka tumora, prošire na druge delove tela. Putem limfnog sistema, rak može zahvatiti limfne čvorove. Metastaze zavise od oblika karcinoma, a doktori biopsijom limfnih čvorova utvrđuju da li se rak širi. Tok i širenje bolesti nekada je veoma teško predvideti.

Uloga limfnih čvorova

Limfni sistem je deo imunološkog sistema. Sastavljen je iz niza povezanih limfnih žlezda i sudova koji limfnom tečnošću snabdevaju telo. Limfna tečnost se sastoji iz belih krvnih zrnca, koja pomažu organizmu da se izbori sa infekcijama. Limfni čvorovi su male strukture čiji je zadatak da filtriraju strane supstance, poput ćelija raka ili infekcija, iz limfne tečnosti. Limfni čvorovi, takođe, sadrže bela krvna zrnca koja napadaju invazivne organizme u limfnoj tečnosti.

Šta ukazuje na to da se rak širi?

Metastaza karcinoma na limfne čvorove, znači da su se ćelije kancera otcepile od prvobitnog tumora i dospele kroz limfne sudove do limfnog čvora. Prisustvo ćelija zloćudnog tumora u limfnom čvoru ukazuje da se rak širi. Ćelije raka mogu preživeti unutar limfnog čvora i dospeti u druge delove tela.

Kako se rak širi na limfne čvorove?

Limfni čvorovi (limfne žlezde) nalaze se svuda u telu i prate tok limfnih sudova. Brzina širenja raka na limfne čvorove, uglavnom, zavisi od vrste raka. Pojedini tumori se mogu brže proširiti na limfne čvorove, dok se drugi sporo razvijaju i šire.

Metastaza karcinoma, zavisi i od oblika raka, neki obilici bolesti se retko kad prošire na limfne čvorove. Istraživanja pokazuju da se osteosarkomi,(oblik raka kostiju), može proširiti na limfne čvorove u 4 do 11 odsto slučajeva. Veoma je teško, nekada, predvideti tok kancera i njegovo moguće širenje.

Faze bolesti

Doktor pacijentu ukazuje na fazu u kojoj je bolest, a različite faze raka govore o tome koliko se bolest proširila sa svoje prvobitne lokacije na druge delove tela. Američki nacionalni institut za rak definiše sledeće faze kancera. Rak stadijuma 0, naziva se i karcinom in situ, što znači da su dijagnostikovane tumorske ćelije, ali se one još nisu proširile na zdrave delove tela.  Stadijumi od  1 do 3 ukazuju na faze u širenju raka, što je stadijum viši, tumor je veći i lakše se širi sa svog prvobitnog mesta. Stadijum 4  znači da se bolest proširila na udaljene delove tela. Stupanj na kojem je bolest razlikuje se u odnosu na vrste kancera. Različito se kategorišu leukemija i limfomi.

Stručnjaci koriste i TNM klasifikaciju kao metod procene raširenosti tumora. T opisuje veličinu tumora i govori o tome da li se tumor proširio, N procenjuje da li se karcinom proširio na limfne žlezde i M opisuje da li se tumor proširio na druge ograne.

Petogodišnja stopa preživljavanja

Ćelije raka u limfnim čvorovima, mogu ukazivati na metastazu karcinoma. Stanje se proverava testovima, a sve zavisi i od odlika kancera. Prema tvrdnjama američkog Društva za borbu protiv raka, u slučaju širenja kancera na obližnje limfne čvorove, petogodišnje preživljavanje iznosi 86 odsto kod raka dojke, 36 odsto kod nesitnoćelijskog karcinoma pluća, 16 odsto kod sitnoćelijskog karcinoma pluća i 66 odsto u slučaju melanoma.

Istraživanje iz 2016. napominje da je petogodišnja stopa preživljavanja kod kolorektalnog karcinoma između 70 i 80 odsto. Ipak, ako se ovaj vid raka proširi na limfne čvorove, ova stopa pada na 30 do 60 odsto. Bitno je napomenuti da su ove procene zasnovane su na rezultatima prethodnih studija. Rano otkrivanje bolesti, pojačava mogućnosti izlečenja i sprečava pojavu metastaza karcinoma.

Lečenje

Postoje različiti tretmani lečenja raka koji se proširio na limfne čvorove. Jedna od opcija je operacija koja uključuje uklanjanje tumora sa organa na kojem je nastala bolest i sa zahvaćenih limfnih čvorova. U slučaju da se tumor proširio na limfne čvorove, veća je verovatnoća vraćanja raka i posle operacije. Dodatni načini lečenja uključuju, po izboru doktora, hemioterapiju, imunološku, ciljanu, ili/i radioterapiju.

Znaci i simptomi

Limfni čvorovi su generalno mali i teško ih je pronaći. Međutim, u slučajevima metastaze karcinoma, limfni čvorovi se mogu povećati i oteći. Širenje ćelija raka na limfne čvorove nema uvek simptome. Mala količina ćelija raka u limfnim čvorovima, možda neće dati nikakve znake i neće se moći primetiti, na primer, po otoku.  Tumor, osim toga, može zahvatiti limfne žlezde smeštene duboko u telu. Metastaza karcinoma se nekad ispoljava kroz simptome kao što su:umor, neočekivani gubitak telesne težine, bol, nedostatak daha, problemi sa disanjem.

Šta se dešava kada se uklone limfni čvorovi zahvaćeni kancerom?

Nekada se limfni čvorovi zahvaćeni rakom uklanjaju, što može izazvati druge probleme. Može doći do limfedema, nakupljanja limfne tečnosti u limfnim sudovima. Limfedemi mogu izazvati oticanje i bol i postati doživotni problem. Limfedem je oboljenje koje se razvija usled poremećaja protoka limfe u potkožnom tkivu.

Dijagnoza

Lekar može uraditi biopsiju tkiva limfnih čvorova u blizini primarne lokacije kancera. Ova biopsija pokazaće da li u limfnim čvorovima ima ćelija raka. U slučaju da pacijent sa kancerom primeti neke neobične nove simptome, trebalo bi, što pre, da se obrati doktoru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo