Naslovna / Zdravlje

Dr Milica Nikolić Urošević: Da li su nagle promene srčanog ritma opasne?

9:25 - 29. 09. 2020.

Prim. spec. dr. med Milica Nikolić Urošević

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Vračar i predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine

Kada vam srce kuca ubrzano ili otkucaji preskaču nekoliko sekundi, možete imati čudan osećaj u grudima, vratu ili grlu. Ovaj prolazni osećaj zove se palpitacija srca i uglavnom nije razlog za brigu, ali ako se javlja često…

srce Srčane palpitacije stvaraju brojne tegobe kao što su otežano disanje i panika  Foto: Shutterstock

Srčane palpitacije su simptom koji oslikava neprijatne subjektivne doživljaje vezane za poremećaj srčanog rada. Najčešće se opisuju kao lupanje srca, ubrzano sa  više od 120 otkucaja u minutu, ili usporeno sa manje od 45 otkucaja u minutu. Neki osećaju preskakanje ili nepravilan rad srca,  neodređene tegobe u predelu grudnog koša. Pojedini pacijenti opisuju simtome kao da im srce „zastane“ ili kao da im je „srce zapelo u grlu“.

Veoma neprijatni simptomi

Srčane palpitacije se relativno često javljaju spontano. Njihova češća pojava deluje uznemirujuće na pacijenta.
Iako nespecifičan simptom, lupanje srca mnogi pacijenti doživljavaju veoma dramatično, jer su često praćeni strahom od ozbiljnih srčanih problema pa i infarkta. Lupanje srca može biti praćeno osećajem nedostatka vazduha, znojenjem, vrtoglavicom, otežanim disanjem, panikom.

Uzroci

Palpitacije mogu da izazovu nedovoljan unos vode, gubitak tečnosti i poremaćaj elektrolita izazvanom visokim spoljašnjim temperaturama ili usled intenzivnog povraćanja i proliva. Palpitacije su česte su i posebno aktuelne u vreme epidemija zbog preteranog znojenja izazvanog virusnim ili bakterijskim infekcijama koje su praćene povišenom temperaturom. Javljaju se i kod bolesti štitne žlezde.

Stres i brige „guše“

Srčane palpitacije nastaju i kao posledice fizičke i emocionalne iscrpljenosti, usled dugotrajnog izlaganja stresu, preteranog rada na računaru, nedovoljnog spavanja, preterane brige… Nastaju i kod upotrebe nekih lekova iz grupe diuretika ili lekova za lečenje astme.

Ukoliko se nekontrolisano pije kafa, puše cigarete ili preterano koristi duvan,  koriste stimulativni preparati, palpitacije se javljaju češće i predstavljaju problem koji u osnovi ima neku bolest.

Srčane palpitacije koje se sporadično javljaju, nisu alarm koji bi pacijenta doveo do doktora. Najčešće su benigne prirode i javljaju se kao posledica loših životnih navika i preterivanja.

Kada je vreme da se zabrinete

Međutim, srčane palpitacije mogu biti uvod u ozbiljne zdravstvene probleme i pogoršanje već postojećih hronične bolesti kao što je hipertenzija ili dijabetes, čime se povećava rizik od neželjenog kardiovaskularnog događaja.

Preporuka za pacijenta kome se palpitacije javljaju češće i duže traju, da se jave izabranom doktoru na pregled. Izabrani lekar će uraditi pregled srca, izmeriti krvni pritisak, proveriti laboratorijske analize, odrediti nivo kalijuma u serumu, proveriti nalaz urina, uraditi EKG i proceniti da li su palpitacije znak ozbiljne bolesti i da li zahtevaju dodatnu dijagnostiku.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Veselin
15:40, 16. 11. 2020.
Odgovori

Dobar tekst,kod mene se javlja taj problem ali nema bola nema gušenja samo zastoj u ritmu i to treba savladati,pet šest puta išao na ultrazvuk srca i samo jednom doktor uhvatio preskok,ekstrasistola kaže ne obraćaj pažnju,e de ti bufi pametan,nosio holter i sve u redu a nakon tri dana aritmija…. nalazi svi uredni,pritisak kod doktora 150 sa 90 a kad merim kući 130 sa 85….priznajem panika me ubi…hvatam sebe da se zatvaram u kuću jer me ta panika zatvara…Ja to kažem doktoru a on kaže vidi te kako lepo pričaš i priznaješ znači nemaš panike…ispade da ne treba reći šta osećaš… Pijem pola prinorma i stanje dobro,malo uspavano,padne pritisak na 110 sa70 i onda miram fizički da se aktiviram da se pritisak digne…na predlog doktora kardiologa prešao na barios…pio deset dana ,nikako ne godi.vratio se na prinorm pa šta bude…E da li je moja aritmija vezana za anksioznost ne znam ali sumnjam…koje pretrage treba napraviti da čovek zna šta mu je… mislio sam da idem na test opterećenja ali neki dan gledam na tv doktoricu Macuru i kaže da sa tim treba biti oprezan …sad ne smem ni kad bi mi platili… šta reći

Miki
19:09, 27. 06. 2022.
Odgovori

Imam jedan pitanje ovi 5 Dana .mogo me bode srce Al neznam zasto biosam ovde kod doktora slimali su mi srce kazu Dobro slimak I Dali su mi neki lek I dase javim sad u cetvrtak I merili pritisak I kazu pritisak mi veci

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo