Naslovna / Zdravlje

Podrigivanje smanjuje nelagodnosti u stomaku, a kada može biti i opasno

Priredio/la: S. M.|17:00 - 19. 11. 2021.

Podrigivanje je prirodna pojava, do određene granice, i može se smanjiti redukcijom nekih namirnica

podrigivanje Ako želite da sprečite podrigivanje, trebalo bi da konzumirate svaki obrok polako Foto: Shutterstock

Podrigivanje je, najjednostavnije rečeno, čin izbacivanja vazduha iz stomaka kroz usta. Obično se javlja kada se stomak rasteže ili širi zbog previše progutanog vazduha. Podrigivanje ili eruktacija oslobađa vazduh kako bi se smanjilo nadimanje.

Šta uzrokuje podrigivanje

Podrigivanje se javlja kada se stomak napuni prethodno progutanim vazduhom. Postoji više razloga zbog kojih se može progutati više vazduha nego što je normalno. Prebrza konzumacija hrane ili ispijanje gaziranih pića može biti jedan od uzroka kao i anksioznost. Bebe i mala deca mogu da progutaju velike količine vazduha, a da toga nisu ni svesni. Bebe podriguju ubrzo nakon što popiju majčino mleko pto je način da izbace višak vazduha koji su progutale tokom hranjenja. Moguće je podrigivanje i kada stomak nije pun vazduha. To je obično zato što je podrigivanje postalo navika ili sredstvo za smanjenje nelagodnosti u stomaku. Međutim, podrigivanje će samo ublažiti nelagodu povezanu sa gutanjem vazduha.

Aerofagija

Aerofagija je dobrovoljno ili nevoljno gutanje vazduha. Gutanje prevelike količine vazduha može se desiti kada prebrzo konzumiramo hranu ili piće. Takođe se može javiti kada pričamo i jedemo u isto vreme, kada zvaćemo žvakaću gumu ili sisamo tvrde bombone, kada pijemo na slamku, pušimo, ili nam je zubna proteza loše postavljena.

Hrana koja izaziva podrigivanje

Neka hrana i pića takođe mogu izazvati češće podrigivanje. To uključuje gazirana pića, alkohol i hranu bogatu skrobom, šećerom ili vlaknima koja izazivaju gasove. U najčešće krivce za podrigivanje ubrajamo sledeće namirnice:

  • pasulj
  • sočivo
  • brokoli
  • grašak
  • luk
  • kupus
  • karfiol
  • banane
  • suvo grožđe
  • hleb od celog zrna

Lekovi

Brojni različiti lekovi mogu dovesti do podrigivanja ili poremećaja koji izazivaju podrigivanje. To može uključivati sledeće medikamente: lek za dijabetes tipa odnosno akarbozalaksativi, kao što su laktuloza i sorbitollekove protiv bolova (naproksen, ibuprofen i aspirin). Prekomerna upotreba lekova protiv bolova može izazvati gastritis.

Podrigivanje može biti simptom nekih medicinska stanja

Neka medicinska stanja takođe mogu uključivati podrigivanje kao simptom. Međutim, kako je podrigivanje prirodan odgovor na nelagodnost u stomaku, moraju postojati i drugi simptomi da bi se postavila ispravna  dijagnoza. Uslovi koji mogu izazvati podrigivanje uključuju:

  • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – je poremećaj koji uzrokuje da kiselina iz želuca teče prema gore, odnosno u jednjak
  • gastropareza – poremećaj u kome su mišići u našem stomaku oslabljeni
  • gastritis – poremećaj koji uzrokuje upalu sluznice želuca
  • peptički čir – rane na jednjaku, želucu i gornjem delu tankog creva.
  • netolerancija na laktozu – nemogućnost pravilnog varenja laktoze, sastojka koji se nalazi u mlečnim proizvodima
  • malapsorpcija fruktoze ili sorbitola – nemogućnost pravilnog varenja ugljenih hidrata fruktoze i sorbitola
  • Helicobacter pylori – bakterije koje izazivaju stomačne infekcije, koje mogu povećati podrigivanje.

Manje uobičajeni uzroci

Manje uobičajeni uzroci podrigivanja uključuju:

  • celijakija – netolerancija na gluten, sastojak koji se nalazi u mnogim namirnicama bogatim brašnom kao što su hleb i krekeri
  • Damping sindrom – predstavlja poremećaj koji uzrokuje da se vaš stomak isprazni pre nego što se njegov sadržaj pravilno probavi
  • insuficijencija pankreasa – stanje koje se javlja kada pankreas nije u stanju da oslobodi enzime potrebne za varenje.

Razlozi za hitno javljanje lekaru

Podrigivanje kao pojedinačni simptom obično nije razlog za zabrinutost, osim ako je često ili preterano. Ako vam je stomak naduven duže vreme i podrigivanje ga ne ublažava, ili ako je bol u stomaku jak, odmah potražite medicinsku pomoć, odnosno javite se vašem lekaru.

Kako se leči podrigivanje

Normalno podrigivanje ne zahteva nikakav poseban tretman. Međutim, ako podrigivanje postane preterano, trebalo bi da kontaktirate medicinskog stručnjaka kako biste istražili moguća stanja koja mogu uzrokovati problem. Lečenje će zavisiti od uzroka.

Ležanje na boku pomaže

Ako preterano podrigujete ili ako vam je stomak nategnut i ne možete da izbacite vazduh, ležanje na boku obično pomaže. Položaj kolena uz grudi takođe može biti od pomoći. Zadržite taj položaj dok gas ne prođe. Ako često doživljavate podrigivanje, trebalo bi da izbegavate: brzu konzumaciju hrane i  gaziranih pića kao i žvakanje žvakaćih guma. To može samo pogoršati problem.

Medicinska nega

Ako je vaše podrigivanje postalo preterano, važno je da razgovarate sa svojim lekarom. Lekar će prikupiti informacije o vašim simptomima postavljanjem pitanja o tome kada je podrigivanje počelo i da li se to dešavalo i ranije. Takođe će vas pitati da li se podrigivanje javlja zbog nervoze ili nakon konzumiranja određene hrane ili pića. Obavezno navedite sve druge simptome koje imate, čak i ako mislite da nisu relevantni. To će pomoći vašem lekaru da izgradi potpunu sliku problema, što će mu pomoći da pronađe najverovatnije rešenje.

Testovi

Vaš lekar vas može fizički pregledati i može naručiti dodatne testove kao što su rendgenski snimci abdomena ili studije pražnjenja želuca. Ostali testovi uključuju: MRI skeniranja, CT skeniranja, ultrazvučni pregled,  testovi maldigestije i ispitivanja vodonika i metana. Ovo će vašem lekaru dati jasan pogled na vaš probavni sistem, što će mu pomoći da postavi dijagnozu.

Moguće posledice koje podrigivanje može da izazove

Normalno podrigivanje ne zahteva nikakav tretman i nema komplikacija. Međutim, ako je postalo češće zbog problema sa digestivnim sistemom, moguće je da će se simptomi pogoršati ako se ne leče. Takođe možete početi da osećate druge simptome dok se problem ne dijagnostikuje i leči.

Kako se podrigivanje može sprečiti

Podrigivanje je prirodna pojava. Možete ga kontrolisati izbegavanjem svega onoga što će vas verovatno naterati da podrignete. Ako želite da sprečite podrigivanje, trebalo bi da konzumirate svaki obrok polako. Izbegavajte žvakanje ili sisanje tvrdih bombona. Izbegavajte gazirana pića i alkohol. Prestanite da konzumirate hranu ili piće zbog kojih podrigivanje postaje sve češće.Uzmite probiotske suplemente da biste sebi pomogli u varenju. Izbegavajte situacije koje izazivaju anksioznost i koje mogu izazvati hiperventilaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo