Naslovna / Ishrana

Kada „pokvarimo“ stomak hrana koja se teško vari neće nam prijati

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 22. 10. 2021.

Neke zdrave namirnice, koje se preporučuju u svakodnevnoj ishrani, mogu da pogoršaju stanje u slučaju iziritiranog želuca

beli pirinač Beli pirinač je dobar za stabilizaciju stolice Foto: Shutterstock

Kada nas zaboli stomak, imamo grčeve ili dijareju, muka nam je i imamo nagon na povraćanje, jer smo pojeli nešto što nam ne prija, hrana je poslednja stvar na koju ne možemo ni da pomislimo. Međutim, hrana mora da se unosi i kada nam nije do jela, pa je dobro znati koje su to namirnice koje mogu da nam obezbede hranljive materije koje su nam potrebne, a koje neće pogoršati stanje, i koje će ubrzati oporavak.

Unošenje tečnosti je najvažnije

Ako ne možete da jedete čvrstu hranu – i nemojte. Krenite sa tečnošću, čije je unošenje neophodno posebno ako imate česte vodene stolice ili ste povraćali, zbog dehidratacije i nadoknade izgubljenih elektrolita. Bistre čorbe i supe ili prirodna energetska sportska pića bez citrusa, sadrže minerale koji su vam preko potrebni poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma.

Banane su dobar izbor

Ovo voće, iako ima nešto više kalorija, lako se vari i ima veliku količinu kalijuma. Takođe, banane će vam dati duži osećaj sitosti. Bananu jedite polako, a možete je i izgnječiti i napraviti gustu, kašastu smesu koju ćete jesti kašikom. Dobro je i što ćete imati osećaj da ste pojeli nešto slatko – pomoći će vam da se osećate bolje.

Pirinač, i to beli, dobar je za stolicu

Integralni, smeđi, crveni ili crni pirinač spadaju u zdravu hranu, ali se oni i teže vare, odnosno duže ostaju u želucu. To može kod iziritiranog, a inače osetljivog organa, da stvori dodatne tegobe. Skrobna hrana sa malo vlakana, kakva je beli pirinač, pomaže u učvršćivanju stolice i zaustavljanju proliva, kao i stabilizaciji sluzokože želuca. Naravno, ne treba preterivati sa količinom, a dobro je piti i po malo pirinčane vodice.

Izrendane ili kuvane jabuke

Lako se vare i imaju dosta hranljivih materija, uključujući pektin – vrstu vlakana koja se rastvaraju u vodi. Trebalo bi da dijareja prestane, ako jedete i jabuke u ovom obliku, a u pitanju je nešto prolazno, i da se stolica ustali i polako vrati „u normalu“.

Tostirani beli hleb

Jednostavan tost od belog hleba bolji je za vaš želudac kada su navedeni problemi u pitanju, nego što su to integralne žitarice koje obiluju vlaknima. Cela zrna imaju u opni sastojke koji su slabo rastvorljivi i mogu da izazovu dodatnu iritaciju ako imate dijareju ili mučninu.

Postepeno uvođenje drugih namirnica

Ako jedete bilo šta od predloženog i nema negativnih reakcija, uskoro ćete početi i da osećate laganu glad. Nastavite sa barenim krompirom ili pilećim grudima (belo meso) bez kožice. U slučaju da se osećate bolje, niste povratili ili imali proliv u roku od 24 sata, ubacujte polako u jelovnik po malo voća i povrća.

Izbegavajte mlečne proizvode, kao i sirovo voće i povrće

Mleko, sir i sladoled zaboravite u periodu kada osećate da vam stomak nije potpuno zdrav. Zbog sadržaja masti, ova hrana se teško vari. Može da se desi da vam običan nemasni jogurt ne smeta, ali probajte najpre sa malom količinom. I sirovo voće i povrće, koje inače poboljšava probavu, može da pogorša situaciju zbog aktivnosti lako rastvorljivih vlakana.

Pržena hrana – nikako

Velika količina ulja ili masti je možda i nešto najgore što možete da uradite svom izmučenom želucu i poremećenoj probavi. Pržena hrana je teško svarljiva i kada ste potpuno zdravi, a stanje osetljivog želuca će sigurno samo pogoršati i produžiti vreme potpunog oporavka. Sve rečeno se odnosi i na ljutu i začinjenu hranu – izbegavajte u tom stanju.

Gazirana pića iritiraju želudac

Gas u probavnom sistemu izaziva nadimanje, a skoro sva gazirana pića sadrže veliku količinu šećera koji pogoršava dijareju. Poneki gutljaj kisele vode ili drugog gaziranog pića nekim ljudima može da smanji žgaravicu i pomogne stabilizaciji varenja, ali nikako se ne smeju uzimati u velikoj količini.

Olakšajte svom stomaku i kada ste zdravi

Uravnotežena ishrana sa dosta voća i povrća pomoći će da vaš probavni sistem funkcioniše kako treba, a imunitet odgovori spremno i adekvatno na bilo koji izazov. Osluškujte svoj želudac, nemojte jesti hranu koja mu ne prija, i pazite na okidače problema poput ljutog, previše kiselog, gaziranih pića i stresa.

Ne postoji čovek koji povremeno nema stomačne tegobe, ali ako su učestale, praćene gubitkom težine i apetita, umorni ste ili imate grčeve, krvarenje, bol ili druge slične simptome koji ne prestaju, obavezno se javite lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo