Naslovna / Ishrana

Spelta ima više proteina, ugljenih hidrata i dijetalnih vlakana nego pšenica

Priredio/la: M.R.|11:00 - 18. 07. 2021.

Iako je zdrava i hranljiva žitarica, spelta se ne preporučuje ljudima koji imaju celijakiju ili sindrom iritabilnog kolona

spelta-dijetetska vlakna- gluten-celijakija Spelta je slična pšenici i ima brojne koristi ako se koristi celo zrno Foto: Shutterstock

Spelta (Triticum spelta) je žitarica koja je od davnina uzgajana u mnogim delovima sveta. Njeno korišćenje je iz nejasnog razloga opalo u 19. veku, ali se sa ekspanzijom zdravijih trendova ishrane vratila u modu i sve češće se koristi. Smatra se posebnom vrstom pšenice i ima slične nutritivne karakteristike kao i obična. Korisna je za ishranu i dobar izbor ako koristite celo zrno i integralno brašno, ali budući dam kao i pšenica, sadrži gluten, osobe sa celijakijom i intolerancijom na gluten treba da je izbegavaju.

Koje korisne sastojke sadrži spelta

U poređenju sa pšenicom, spelta ima više proteina, veliku količinu ugljenih hidrata, i značajan je izvor dijetalnih vlakana. Treba reći i da najveći deo njenih ukupnih proteina, oko 80 odsto, čini gluten. Pored toga, zrno spelte sadrži i masti, mangan, fosfor, vitamine B3 (niacin), B6, magnezijum, cink i gvožđe, kao i kalcijum i selen.

Celo zrno spelte odličan izvor vlakana i dobro za varenje

Ono od čega se spelta skoro u potpunosti sastoji su ugljeni hidrati, i to pretežno skrob, uz neke druge lance molekula glukoze. Vlakna su jedinjenja koja su najvažnija za proces varenja i apsorpciju hranljivih materija, a utiču i na smanjenje skokova šećera u krvi. Visok unos vlakana povezan je i sa manjim rizikom od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. U odnosu na celo zrno pšenice, može se reći da spelta ima istu količinu rastvorljivih vlakana.

I integralno zrno spelte, kao i pšenice, ima umere efekat na podizanje nivoa šećera u krvi, ali to ne važi za rafinisana zrna – korišćenje običnog, prerađenog brašna može da ima neželjene posledice zbog višeg glikemijskog indeksa.

Šta je još korisno iz spelte s obzirom na to da sadrži gluten

Sva cela, integralna zrna, pa i speltino, smatraju se zdravim namirnicama za većinu ljudi. Ona su važan izvor ugljenih hidrata, proteina, vlakana i osnovnih hranljivih sastojaka koji su nam potrebni, poput gvožđa i cinka. Dokazano je da osobe koje konzumiraju više celih zrna imaju manji rizik od moždanog i srčanog udara, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma. Izvesnije je i da će lakše održavati idealniju težinu i imati zdravije organe za varenje.

Jedna studija sprovedena na 247.487 ljudi otkrila je da su oni koji su koristili najviše integralnih žitarica imali 14 odsto manje šanse za moždani udar, a jedna nedavna analiza ishrane sprovedena na više od 14.000 ljudi, otkrila je da je pretežni unos celih zrna povezan sa 21 odsto manjim rizikom od srčanih bolesti i 32 odsto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Rafinisana, prerađena zrna nisu pokazala iste karakteristike.

Intolerancija na gluten i alergija na pšenicu

Uprkos brojnim zdravstvenim prednostima konzumiranja integralnih žitarica, spelta nije dobra za neke ljude, prvenstveno one koji su intolerantni na gluten (boluju od celijakije) ili imaju sindrom iritabilnog crevaGluten je naziv za mešavinu proteina gliadina i glutenina koji se nalaze u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Kod osoba sa celijakijom, gluten pokreće autoimunu reakciju koja uzrokuje upale u tankom crevu. Ovo ozbiljno stanje leči se i drži pod kontrolom samo doživotnom ishranom bez glutena. Ako se celijakija ne leči, može izazvati nedostatak gvožđa, kalcijuma, vitamina B12 i folata. Takođe, povezuje se i sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma debelog creva, šizofrenije i epilepsije.

Osobe sa izraženom osetljivošću na gluten takođe mogu da imaju probleme, koji se obično javljaju u vidu digestivnih problema. Oni koji imaju alergiju na pšenicu takođe mogu biti osetljivi na konzumiranje spelte. U ovom slučaju, alergija je imunološki odgovor na pojedine proteine u pšenici.

Kako pravilno dodati speltu u ishranu

Ako odlučite da iskoristite nešto od korisnih sastojaka spelte, obavezno je koristite u integralnom obliku, kao cela zrna ili uzmite integralno brašno. Pri konzumaciji celih zrna, obavezno ih dobro properite i potopite preko noći da odstoje. Na taj način ih možete koristiti kao zamenu za druge ugljene hidrate, izbegavajući pirinač ili krompir, recimo. Neke od dobrih ideja su rižoto od spelte, čorbe ili variva. Uz to, pšenično brašno je lako zameniti speltinim, i obrnuto – dobićete sličan rezultat, a izbeći korišćenje i ponavljanje iste namirnice, utičući na raznovrsnost ishrane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo