Naslovna / Zdravlje

Da li je osobama obolelim od dijabetesa dozvoljeno da piju alkohol

Priredio/la: M.R.|17:00 - 01. 10. 2021.

Za obolele od dijabetesa jetra ima vrlo važnu ulogu, a ako se optereti alkoholom neće moći da obavlja funkciju mnogo važniju od razgradnje popijenog

dijabetes i alkohol- hiperglikemija Neke navike poput konzumiranja previše alkohola ali i važbanje, mogu kod dijabetičara da izazovu hipoglikemiju Foto: Shutterstock

Odnos između dijabetesa tipa 2 i alkohola je kompleksan i zahteva dobru informisanost. Prema istraživanjima, alkohol ne može da izazove dijabetes ako se ne konzumira u velikim količinama, ali kada ga osobe obolele od ove bolesti koriste, može da dođe do različitih rizika, prvenstveno hipoglikemije. To, međutim, to ne znači da osobe obolele od dijabetesa ne mogu da ga piju, ali – važni su količine i vrsta alkohola. Podrazumeva se da je za sve osobe, bile one zdrave ili bolesne, preporučljivo da ne konzumiraju alkohol, ali ako se to već čini, treba da bude kontrolisano i umereno.

Umerena konzumacija nudi čak i određenu zaštitu kod žena

Alkohol ne izaziva dijabetes. Međutim, prema Američkom udruženju za dijabetes (ADA), prekomerna količina povećava rizik od pojave bolesti. ADA takođe navodi da jedno ili dva pića mogu da poboljšaju osetljivost na insulin i upravljanje kontrolom šećera. Meta-analiza iz 2015. godine obradila je rezultate 38 studija u cilju utvrđivanja da li je alkohol faktor rizika za dijabetes. Došlo se do podataka da umerena konzumacija nudi čak i određenu zaštitu kod žena, i to u etničkoj grupi azijskog stanovništva, dok je velika potrošnja, odnosno konzumacija povećala rizik u gotovo svim grupama ispitanika.

Kada se pretera sa alkoholom osobe sa dijabetesom upadaju u rizik

Američko udruženje za dijabetes nije iznelo eksplicitnu zabranu konzumiranja alkohola osobama sa dijabetesom, ali, nisu im ni preporučivali da to čine, ako im to već nije bila navika. Ograničili su se na preporuku o umerenim količinama, a to znači jedno piće dnevno za žene i do dva dnevno za muškarce.

Treba reći da alkohol kod osoba sa dijabetesom, u slučaju prekomernog unosa, može da:

  •  utiče na nivo šećera u krvi (ako je u pitanju više od tri pića dnevno)
  • čini nivo šećera u krvi manje predvidljivim (zbog uticaja alkohola na telo i njegove interakcije sa lekovima i drugim faktorima, konzumacija dovodi do nepredvidljivih mogućih skokova, ali i padova)
  • utiče na povećanje telesne težine jer alkohol sadrži veliku količinu kalorija, što je faktor koji utiče i na pojavu dijabetesa i više nivoe glukoze
  • pojača rizik od komplikacija (srčana oboljenja, visok krvni pritisak, oštećenje nerava, problemi sa očima).

Kombinacija sa metmorfinom – opasna

Konzumiranje više alkohola tokom uzimanja jednog od uobičajenih leka za dijabetes – metformina, povećava verovatnoću da će ove osobe upasti u opasno stanje zvano laktacidoza čiji su simptomi usporen rad srca, slabost i kratak dah. Lekari savetuju obolelima sa dijabetesom da se uzdrže od alkohola, ne samo iz razloga koji su povezani sa nivoom šećera u krvi. Stručnjaci upozoravaju da osobe sa dijabetesom mogu imati i druga stanja na koja alkohol može da utiče. Pre svega, neki lekovi koji nemaju veze sa dijabetesom daju potencijalno opasnu interakciju sa alkoholom.  Budući da alkohol izaziva zavisnost, ako su količine koje se konzumiraju velike, istraživanja ih povezuju i sa nizom štetnih učinaka na zdravlje. Treba izbegavati i gazirana pića, kao i veštačke sokove. Zbog svega navedenog, izbegavanje alkoholnih pića najzdraviji su izbor za svaku osobu, a ako dijabetičar ipak želi da ga konzumira, najpre bi trebalo da o količinama porazgovara sa svojim lekarom.

Alkohol i vežbanje mogu da izazovu hipoglikemiju

Iako se čini da bi moglo da bude potpuno suprotno, najveći rizik za one koji boluju od dijabetesa, a konzumiraju alkohol je hipoglikemija, stanje kada nivo šećera u krvi padne ispod granice. Konzumacija alkohola, zapravo, može da smanji nivo šećera u krvi, što treba da učine i lekovi, zato ova kombinacija može da bude izuzetno opasna. Jetra skladišti ugljene hidrate i oslobađa ih u krv između obroka i preko noći, kako bi se nivo šećera u krvi stabilizovao. Ovaj organ je takođe odgovoran za razgradnju alkohola i njegovo izbacivanje iz organizma. Problem je, međutim, u tome što jetra ne može da obavljati obe ove funkcije istovremeno. Kada osoba konzumira alkohol, jetra počinje da ga razgrađuje. U toku tog procesa ona ne može da oslobađa uskladištene ugljene hidrate za održavanje nivoa šećera u krvi, što znači da nivo šećera u krvi može dramatično da padne.

Fizička aktivnost – da, ali ne uz alkohol i terapiju

Vežbanje takođe može da poveća rizik od hipoglikemije u kombinaciji sa drugim faktorima, među kojima je i konzumacija alkohola. Lekari savetuju osobe sa dijabetesom da se bave redovnom fizičkom aktivnošću, međutim, i vežbanje u kombinaciji sa konzumiranjem alkohola i redovnom terapijom može da izazove hipoglikemiju. Rizik od hipoglikemije je inače razlog zbog koga stručnjaci savetuju osobe sa dijabetesom da nikako ne piju alkohol ako im je nivo šećera u krvi već nizak. Simptomi hipoglikemije su:

  •  pospanost
  • nerazgovetan govor
  • zbunjenost
  • poteškoće pri hodu

Rizik od hipoglikemije je inače razlog zbog koga stručnjaci savetuju osobe sa dijabetesom da nikako ne piju alkohol ako im je nivo šećera u krvi već nizak. Ako osoba ipak odluči da pije, uvek bi trebalo da jede u isto vreme i da u svoj obrok uključi namirnice poput voća, povrća ili žitarica

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo