Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Moždani udar preti i mlađim osobama, a ove simptome treba pratiti

Priredio/la: S. M.
17:00 - 21. 11. 2021.

Svakih 10 godina, nakon 55. godine života, rizik od moždanog udara se skoro udvostručuje

moždani udar Svakih 10 godina nakon 55. godine, rizik od moždanog udara se skoro udvostručuje Foto: Shutterstock

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrtnosti savremenog doba. Rizik za njegovu pojavu povećava se sa godinama, kako starimo. Prema istraživanjima, svakih 10 godina nakon 55. godine, rizik od moždanog udara se skoro udvostručuje. Nažalost, od moždanog udara nisu izuzete ni mlade osobe. Takođe, mogu se desiti i dešavaju se u bilo kom uzrastu, ponekad čak i kod dece. U skoro 40 procenata moždanog udara kod dece do 18 godina nije bio poznat uzrok.

Moždani udar kao posledica povrede vrata

Svetski mediji su javili pre nekoliko godina da je poznati foto-model Kejti Mej preminula nakon moždanog udara. Ova 34-godiišnja manekenka imala je nezgodan pad na pisti kada je izvrnula vrat. Tada je osećala bol u vratu, ali se ispostavilo da to nije bilo od upaljenog nerva u vratu, već prvi signal moždanog udara koji je po mladu ženu bio fatalan. Lekari su izjavili da je Kejti Mej pretrpela disekciju karotidne arterije.

Počinje kao pukotina u zidu arterije

Sve počinje kao pukotina u zidu arterije, što može biti uzrokovano nekom povredom  i dovodi do krvnog ugruška koji blokira dotok krvi u mozak. Ova je vrsta moždanog udara dosta retka, ali je generalno u porastu kod mlađih osoba. Može biti asimptomatska, a ukoliko se ispoljava simptomima, treba obratiti pažnju na sledeće:

 • bol u vratu
 • glavobolja
 • slabost polovine tela
 • spušten očni kapak
 • uvučena očna jabučica
 • sužena zenica
 • poremećaj govora
 • neosetjivost pri gutanju.

Moždani udar i hipertenzija

Iako je ova posebna vrsta moždanog udara retka, moždani udari su generalno u porastu kod mlađih ljudi, verovatno zbog zdravstvenih faktora kao što je hipertenzija. Između 1995. i 2008. godine stopa hospitalizacije pacijenata između 15. i 44. godine sa ishemijskim moždanim udarom (najčešća vrsta) porasla je za 37 odsto. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da mnogi nisu posle prvih znakova moždanog udara potražili pomoć lekara. Bili su uvereni da zbog svojih godina i mladosti ne mogu imati moždani udar. To je nešto najgore što se može uraditi jer lekari upozoravaju da su prva tri sata nakon pojave simptoma kritični period za preživljavanje.

Znaci upozorenja na moždani udar

Dakle, koji su rani znaci moždanog udara koje ne smemo prenebregnuti. Dva su ključna –  iznenadna pojava vrtoglavice ili jake glavobolje. Ponekad ovi znaci mogu biti propraćeni štucanjem ili osećanjem mučnine. Postoji još nekoliko ranih znakova moždanog udara koje treba uzeti u obzir, kao što su utrnulost jezika i promene u vidu, snazi ili osećaju. Ukoliko imate kombinaciju ovih simptoma, onda je veća verovatnoća da nešto nije u redu.

Najčešći simptomi moždanog udara

Ovo su najčešći simptomi moždanog udara posle kojih morate hitno potražiti medicinsku pomoć.

 • Konfuznost ili naglo nastala promena stanja svesti
 • Oduzetost (paraliza) jedne strane tela
 • Slabost jedne strane tela
 • Utrnulost jedne strane tela
 • Oduzetost/slabost ruke i noge
 • Otežan/onemogućen govor
 • Naglo nastala jaka glavobolja
 • Gubitak vida
 • Duple slike
 • Gubitak ravnoteže
 • Vrtoglavica.

Vodeći uzrok smrtnosti žena u Srbiji

Prema statističkim podacima prethodnih godina, moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji. Na svakih 20 minuta jedna žena doživi moždani udar u Srbiji, a ono što posebno zabrinjava jeste da je sve više pripadnica mlađe generacije koje dožive moždani udar. Ugroženi su naravno i muškarci, nažalost i deca. Redovna kontrola, uredan i zdrav život i nezanemarivanje prvih simptoma ključ su za smanjivanje slučajeva moždanog udara.

TEME:
Eva Popović
15:34, 24. 11. 2021. Odgovori

Imam česte glavobolje u predelu potiljka ,završetak lobanje sa leve strane.To obolenje traje petnaestak godina.Opis bola je kao da mi je ormar pao na taj deo.Išla sam više puta i na hitnu jer bolovi budu nepodnošljivi.Od lekova koristim cafetin,ali nekad za par sati treba mi nova tableta.Učestalije i jače je kad imam viruozu.O čemu se radi?

Srdjan
23:35, 24. 11. 2021. Odgovori

Imam 45 godina,imam bolove u predelu potiljka,prema kicmu,takodje gubim tlo pod nogama,imam problem sa ocima,pojavljuje mi se kao neka magla,gubim dah imam osecaj da cu da se onesvestim,i vilice i jezik mi se koce.Sve ovo mi se ne desava u isto vreme. Takodje i mnogo zaboravljam,pa mi se desi da ne mogu da se setim sta sam radio prethodnih pola sata. Doktori ne znaju sta mi je,uradio sam i sam neznam koliko analize, za unazad godinu ipo dana.Hvala na odgovoru.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend