Naslovna / Zdravlje

Paracetamol je lek kojim takođe možemo da se predoziramo

Priredio/la: M. M.|17:00 - 11. 12. 2021.

Paracetamol je bezbedan ako se pravilno koristi, ali je čest sastojak mnogih kombinovanih lekova i moguće ga je uzeti previše, a da toga niste svesni

paracetamol Paracetamol je jedan od najbezbenijih lekova na svetu, ali nepravilna upotreba može da izazove oštećenje jetre Foto: Shutterstock

Paracetamol je lek koji snižava temperaturu i ublažava blage do umerene bolove. Nalazi se u sastavu mnogih kombinovanih preparata koji se kupuju bez recepta, a može se naći u  obliku tableta, sirupa ili praškova. Iako spada u najbezbedniji lek na svetu, ako se ne koristi kako je propisnao, paracetamolom možemo da se predoziramo, odnosno otrujemo. 

Da li paracetamol može da izazove predoziranje?

Prema izveštaju američke Upravi za hranu i lekove (FDA), uzimanje previše paracetamola može  oštetiti jetru. Preporučena maksimalna dnevna doza je 4.000 miligrama (mg) za odrasle, a zdravstveni radnici se slažu sa ovom preporukom FDA. Međutim, razlika između bezbedne doze paracetamola i one koja može da ošteti jetru je veoma mala.

Postoje i drugi faktori koji doprinose oštećenju jetre kad se uzima paracetamol. Na primer, šansa za oštećenje jetre je veća ako pijete paracetamol, a već imate problema sa jetrom ili ako pijete tri ili više alkoholnih pića dnevno ili ako uzimate lekove na bazi varfarina. U teškim slučajevima, predoziranje paracetamolom može da izazove otkazivanje jetre ili smrt.

Kada treba potražiti lekarsku pomoć?

Potražite pomoć lekara ako primetite bilo kakve simptome predoziranja, kao što su gubitak apetita, mučnina i povraćanje ili bol u gornjem desnom delu stomaka. Predoziranje paracetamolom se leči. Kada se izvadi krv može da se utvrdi nivo paracetamola u telu. Preporuka je da se urade dodatni testovi kako bi se proverilo stanje jetre. Lečenje podrazumeva upotrebu lekova koji pomažu u uklanjanju paracetamola iz tela ili ublažavanju njegovih štetnih efekata. U nekim slučajevima je potrebno i ispiranje želuca.

Koji su uzroci predoziranja paracetamolom

Odrasli – Upotreba paracetamola je u većini slučajeva bezbedna kada se upotrebljava prema uputstvu. Neki od razloga koji mogu da dovedu do trovanja paracetamolom su:

  • uzimanje nove doze prerano
  • korišćenje više lekova koji sadrže paracetamol istovremeno
  • uzimanje veće doze od propisane.

Ljudi mogu da uzimaju više lekova koji sadrže paracetamol, a da ni ne znaju da ti lekovi u svom sastavu imaju taj lek. To se obično dešava kada se u istom danu iskombinuju lekovi za bolove i kombinovani preparati za prehladu. Uzimanje oba leka u istom danu može da dovede do nenamernog prekoračenja maksimalne dnevne doze paracetamola. Savet je da se obratite svom lekaru ili farmaceutu za savet kako ne bi došlo do prekoračenja u upotrebi paracetamola, odnosno do trovanja. Takođe ne smete da uzimate paracetamol ako pijete više od tri alkoholna piča dnevno jer to može da dovede do oštećenja jetre.

Deca – Deca takođe mogu nenamerno da uzmu više paracetamola nego što je preporučeno. To se obično dešava kada se u žurbi ne prenese informacija da je detetu već dat sirup koji sadrži paracetamol. 

Kako da se spreči predoziranje paracetamolom

Nemojte da dajete svom detetu lekove koji sadrže paracetamol osim ako dete nema bolove ili temperaturu. Posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom kako da upotrebljavate sirup koji sadrži paracetamol, posebno ako je dete mlađe od dve godine. Doziranje paracetamola zavisi od godina i težine deteta. Kao dozator uvek koristite špric ili kašičicu koji se nalaze u pakovanju sirupa. Nemojte da koristite obične kašičice. One se razlikuju po veličini i neće dati tačnu dozu.

Što se tiče odraslih, uvek je važno pročitati uputstvo i slušajte savet lekara i farmaceuta. Nikad ne uzimajte veću dozu leka nego što vam je propisano ili nego što piše u uputstvu za lek. Ako postoji bol (paracetamol se koristi samo za blage do umerene bolove) koji ne može da ublaži maksimalna doza paracetamola, nemojte da uzimate veće doze leka od propisanih. Posavetujte se sa lekarom o promeni terapije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo