Naslovna / Zdravlje

Skolioza je zakrivljenje kičme i utvrđuje se Adamovim testom

Priredio/la: S. M.|15:00 - 26. 12. 2021.

Veoma često osobe koje pate od skolioze imaju i ravna stopala, a u težim slučajevima i kožni nabore  na jednoj strani struka

skolioza Deformitet se najuspešnije leči u ranom uzrastu Foto: Shutterstock

Skolioza je zakrivljenje kičmenog stuba veće od 10 stepeni. Kičma se krivi na levu ili desnu stranu u obliku slova „C“, ili na obe strane, u obliku slova „S“. Uzroci skolioze, uglavnom nisu poznati, ali se zna da se stanje ponekad javlja još u detinjstvu ili u adolescenciji.

Skolioza zahteva dva tipa pregleda

Pregledi skolioze nisu bolni i ne zahtevaju nikakvu prethodnu pripremu. Postoje dva tipa pregleda skolioze. To su skrining testovi, koji traže znakove upozorenja i dijagnostički koji potvrđuju skoliozu i procenjuju težinu bolesti.

Skolioza se može utvrditi i na sistematskom pregledu

Skolioza se može utvrditii na sistematskim pregledima dece nižih i viših razreda osnovne škole. Ukoliko se primeti u ranom uzrastu, skolioza se može uspešnije lečiti. Stručnjaci preporučuju redovne skrining preglede za utvrđivanje skolioze,  savetuju se dva pregleda za devojčice od 10. do 12. godine i jedan za dečake između 13. i 14. godine.

Znaci skolioze

Jedna lopatica je viša ili istaknutija od druge, jedno rame je vidljivo više od drugog, neki su od vidljivih znakova deformiteta. Veoma često osobe koje pate od skolioze imaju i ravna stopala. Uočljivi su, u težim slučajevima i kožni nabori na jednoj strani struka, a nekad je jedan kuk viši u odnosu na drugi kuk.

Adamov test je glavni skrining test za skoliozu

Glavni skrining test za skoliozu je Adamov test. Naziva se i test savijanja napred. Tokom ovog pregleda pacijent se savija unapred, kolena su ispravljena i stopala spojena. Na ovaj način lekar može lako uočiti krivinu na kičmenom stubu, asimetriju ramena, lopatica ili struka, ili čak i grbu ili izdizanje grudnog koša na jednoj strani kičme.

Ukoliko postoje znaci skolioze, pomoću skoliometra se meri zajkrivljenje. Ipak, ni Adamov test ni skoliometar nisu u stanju da pruže potpuno tačnu sliku, o tome kako izgleda kičma i kolika je tačan stepen zakrivljenosti. Pacijent se upućuje na dodato snimanje, kako bi se potvrdila dijagnoza.

Medicinsko snimanje

Rendgenski snimak omogućava jasan uvid u stanje kičmenog stuba i stepen krivine. Nekada se primenjuje i magnenta rezonanca ili CT skeniranje. Ove dijagnostičke metode mogu pokazati detaljnije strukturu kičme. Ove vrste pregleda, uglavnom, se koriste kao uvod u hirurški zahvat.

Rendgen potvrđuje skoliozu

Rendgenski snimak je neophodan, kako bi se na osnovu stepena zakrivjenosti kičmenog stuba, potvrdila dijagnoza i odredio najbolji oblik lečenja. Rendgen će prikazati prednji i zadnji deo kičme, otkriće njen oblik i moguće deformitete. Putem rendgenskog snimka meri se Kobov ugao, koji daje detalje o uglu deformiteta.

Strukturna i funkcionalna kriva

Zakrivljenje kičmenog stuba može biti strukturno ili funkcionalno. Funkcionalne krive se pojavljuju samo u određenim položajima, na primer kada je jedno koleno savijeno ili kada osoba stoji u asimetričnom položaju. Strukturne krive postoje bez obzira na položaj tela. Lekari smatraju da su krivine manje od 25 stepeni blage, dok se krive veće od 25 stepeni moraju lečiti.

Opcije lečenja

Lečenje zavisiti od težine zakrivljenosti kičmenog stuba i verovatnoće progresije deformiteta. Fizikalna terapija može umanjiti bol, nastoje da se osnaže mišići oko kičme, dok se specifičnim vežbama deluje na zakrivljenost kičme. Nedavna studija pokazala je da su osobe koje su praktikovale vežbe slične jogi uspele za 1,6 stepeni u toku jednog mesec,  da smanje deformitet. Od učesnika je zahtevano da vežbaju, što je duže moguće određene poze, najmanje jednom dnevno tokom pet meseci. Vežbe su svakodnevno trajale manje od 5 minuta.

Fuzija kičme

Zakrivljenost kičme koje je veća od 40 stepeni ozbiljno je stanje koje zahteva operativno lečenje. Operacija fuzije kičme je uobičajena procedura. Hirurg nastoji da poveže dva ili više pršljena i tako smanji stepen deformiteta.

Plivanje za bolji razvoj kičme i celokupnog tela

Ukoliko je skolioza primećena u ranom uzrastu i u početnoj fazi savetuje se plivanje, kao jedna od korekcionih vežbi. Plivanjem se razvijaju svi mišići u telu i pomaže se pravilno držanje tela. Većina stručnjaka savetuje plivanje i zdravoj deci i adolescentima za jačanje i pravilan razvoj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo