Naslovna / Zdravlje

Apopleksija ili pucanje jajnika je stanje koje zavisi od količine gubitka krvi

Priredio/la: D. T.|17:00 - 02. 02. 2022.

Apopleksija ili iznenadna ruptura jajnika leči se hirurškim tretmanom, sa ciljem da se očuva funkcija ovih reproduktivnih organa

apopleksija jajnika Apopleksija jajnika je iznenadna ruptura (pucanje) jajnika, obično na mestu ciste, praćena bolom i krvarenjem Foto: Shutterstock

Apopleksija jajnika je iznenadna ruptura (pucanje) jajnika, obično na mestu ciste, praćena bolom i krvarenjem. U najtežim slučajevima stanje se može intenzivirati i biti opasno po život. Nekada je teško dijagnostikovati stanje koje se u najboljem slučaju leči operativnim zahvatom, posle kojeg pacijentkinja može da planira i trudnoću.

Apopleksija jajnika često je posledica traume adbomena

U jajniku se tokom menstrualnog ciklusa formira folikul – struktura sa tankim zidom, unutar koje se nalazi jajna ćelija i tečnost. Sredinom ciklusa folikul ispušta jajnu ćeliju, na mestu folikula se formira žuto telo koje proizvodi hormone i priprema telo za moguću oplodnju. Ruptura jajnika često se javlja kao posledica traume abdomena, jakog fizičkog napora, upalnog procesa, polnog odnosa, stresa.

Blaga, umerena i teška ruptura

Ranije se smatralo da je ruptura moguća i bez krvarenja. Savremena saznanja kažu da je ovako nešto nemoguće, pa se patologija ruputure jajnika deli na blagu, umerenu i tešku, u zavisnosti od količine gubitka krvi.

Klinički simptomi

Bol se javlja uglavnom sredinom ciklusa ili posle blagog kašnjenja menstruacije. Bol je najčešće lokalizovan u donjem delu stomaka, ali može zahvatiti i lumbalnu regiju. Krvarenje unutar trbušnu duplje može biti praćeno padom pritiska, povećanim brojem otkucaja srca, slabošću i vrtoglavicom, nesvesticom. Pacijent često ima i suva usta, drhti, ili povraća.

Apopleksija jajnika javja se tokom srednje faze ciklusa

Ponekada stanje može biti praćeno i kašnjenjem menstruacije i kvarenjem u sredini ciklusa. Apopleksija jajnika se javlja i posle seksualnog odnosa ili jakog treninga, to jest, pod određenim uslovima, kada raste pritisak u trbušnoj duplji. Apopleksija je moguća i kod potpuno zdravih osoba.

Apopleksija jajnika može biti i posledica patoloških promena u krvnim sudovima, na primer kod proširenih vena. Stanje je i posledica prethodnih inflamatornih procesa tkiva jajnika. Javlja se tokom ovulacije ili tokom vaskularizacije žutog tela, tokom srednje i druge faze ciklusa.

Apopleksija jajnika – dijagnoza

Tačna klinička dijagnoza apopleksije jajnika beleži se samo u oko 5 odsto slučajeva. Stanje je slično nekim drugim patologijama i zato se nekada teško dijagnostikuje. Pacijentu uglavnom dospevaju u bolnicu sa dijagnozom „akutni abdomen“, pa je nekada potrebna i konsultacija sa hirurgom ili urologom.

Pri pregledu izražen je bol u jajniku koji je zahvaćen rupturom. Prilikom laboratorijskih analiza zapaža se i nizak nivo hemoglobina. Ultrazvučnim pregled je dragocena dijagnostička metoda, koja može ukazati na znake krvarenja, dok se laparoskopijom može utvrditi tačna dijagnoza, ali i uraditi lekarska intervencija.

Lečenje apopleksije jajnika

Konzervativno lečenje moguće je u slučaju blažeg oblika apopleksije jajnika, koji je praćen manjim krvarenjem unutar stomaka. Pacijenti sa blagim oblikom apopleksije žale se prvenstveno na bolove u donjem delu stomaka.

Ipak, podaci kažu, sa se kod skoro svake druge žene, posle konzervativnog lečenja, ponovo javlja apopleksija jajnika. Ukoliko se ne odstane laparoskopijom, posle pucanja krvni ugrušci se akumuliraju u trbušnoj duplji i izazivaju ponovne tegobe. Konzervativno lečenje se može preporučiti ženama koje su već ostvarile svoju reproduktivnu funkciju, i ako više ne planiraju da rađaju i to samo, ako imaju lakši oblik apopleksije jajnika. Laparoskopija je procedura, koju neki stručnjaci savetuju ženama u reproduktivnom dobu.

Hirurško lečenje

Hirurško lečenje, kako se smatra, daje najbolje rezultate i omogućava najbolju dijagnozi i lečenje rupture. Operacija se mora izvesti tako da se sačuva funkcija jajnika. Tokom operacije, uklanja se kapsule ciste, u retkim slučajevima, jakog krvarenja, potrebno je uklanjanje jajnika. Tokom operacije temeljno se uklanjaju ostaci krvi, kako bi se sprečilo njihovo taloženje.

Kada pacijentkinja može da planira trudnoću

Tokom trajanja antiinflamatorne terapije i još mesec dana nakon završetka, preporučuje se kontracepcija. Svakoj pacijentkinji se preporučuju različiti oblici kontracepcije, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i reproduktivne funkcije. Trajanje hormonske kontracepcije je individualno. Hormonska kontracepcija traje najmanje šest meseci posle operacije. Posle završetka rehabilitacionih mera, ukoliko pacijentkinja planira trudnoću, savetuje se dijagnostička laparoskopija, koja daje uvid u stanje jajovoda i drugih organa. Ukoliko nema patoloških promena, pacijentkinja može da planira trudnoću.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo