Naslovna / Zdravlje

Alkohol je direktan uzrok razvoja karcinoma, tvrde britanski naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 13. 02. 2022.

Konzumiranje alkohola povećava rizik od razvoja 7 različitih vrsta karcinoma

alkohol Konzumiranje alkohola izaziva 7 vrsta karcinoma Foto: Shutterstock

Alkohol je direktan uzročnik pojave raka, potvrdili su istraživači u Velikoj Britaniji. Upotreba alkohola širom sveta odgovorna je za oko 3 miliona smrtnih slučajeva svake godine, od kojih je više od 400.000 izazvano pojavom raka. Autori istraživanja objavljenog u International Journal of Cancer ističu da sa porastom upotrebe alkohola, posebno u zemljama brzog razvoja kao što je Kina, postoji „hitna potreba da se otkrije kako alkohol utiče na rizik od bolesti u različitim populacijama“.

Prodaja alkohola uvećala se za 25 odsto

Prema izveštaju britanske vlade, prodaja alkohola između 2019. i 2020, pre i tokom pandemije,  porasla je za 25 procenata. Autori studije upozorili su da je pre pandemije već postojao porast broja bolničkih prijema i smrtnih slučajeva zbog alkohola i da je „pandemija izgleda ubrzala ove trendove“.

Za svoju studiju, istraživači sa Oxford University, Peking University u Kini i  Chinese Academy of Medical Sciences, koristili su uzorke DNK od više od 150.000 Kineza koji su deo studije. Studija obuhvata više od 500.000 ljudi regrutovanih između 2004. i 2008. iz 10 različitih oblasti širom Kine, uključujući i ruralne i urbane regione.

Teško je utvrditi da li alkohol direktno uzrokuje rak

Grupa Cancer Research UK kaže da konzumiranje alkohola povećava rizik od sedam različitih vrsta raka – dojke, creva, oralnog, jednjaka, larinksa, faringesa i jetre. Istraživači su u svojoj studiji naveli da je bilo „teško utvrditi da li alkohol direktno izaziva rak ili je povezan sa mogućim zbunjujućim faktorima, kao što su pušenje i ishrana, koji bi mogli da proizvedu pristrasne rezultate. Takođe su istakli da nije jasno da li je alkohol povezan sa drugim vrstama karcinoma,  uključujući rak pluća i želuca. S obzirom na to da žene retko piju alkohol u Kini, glavna analiza se fokusirala na muškarce, od kojih trećina redovno pije.

Istraživači su istakli da je od 150.722 odraslih ili 6 odsto, upisanih iz 10 oblasti u Kini, tokom 2004-2008, nakon nešto više od 11 godina praćenja, dobilo rak. Rezultati su ostali isti, kako navode, kada su podaci prilagođeni drugim faktorima rizika od raka, kao što su pušenje, ishrana, fizička aktivnost, telesna masa i porodična istorija raka.

Smanjiti nivo konzumiranja alkohola

Naša studija jača potrebu da se smanji nivo konzumiranja alkohola u populaciji radi prevencije raka, posebno u Kini, gde se potrošnja alkohola povećava uprkos niskoj podnošljivosti alkohola među velikom podgrupom stanovništva – naglasila je Iona Millwood sa Oxford University. 

Michael Jones, viši naučnik na Institute of Cancer Research, slaže se da nalazi studije podržavaju dokaze da alkohol može da izazove rak i napominje da je studija sprovedena u Kini, gde postoje razne vrste alkoholnog pića, kao i obrazac konzumiranja alkohola, mogu da se razlikuju od potrošnje u drugim delovima sveta. Drugim rečima, rezultati bi se mogli razlikovati među populacijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo