Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima može da se zaustavi i ublaži i nehirurškim načinima

Priredio/la: S. M.|9:00 - 19. 02. 2022.

Nelagodan i mučan bol, obično u donjem delu leđa, može da se zaustavi ili ublaži na nekoliko načina koje preporučuju specijalisti

bol u leđima Osim vežbi, pola sata svakodneve šetnje ili brzog hoda može da pomogne kod bola u ležima Foto: Shutterstock

Bol u leđima jedna je od najčešćih fizičkih tegoba, a studije pokazuju da 8 od 10 osoba obično ima bolove u donjem delu leđa u nekom trenutku života. Smatra se vrlo neprijatnim bolom a može se javiti usled rada u dvorištu ili kući, sportskih povreda ili hroničnih stanja kao što su artritis ili ankilozantni spondilitis. Iznenadni ili jak bol u leđima uvek treba da proveri lekar ili fizioterapeut, a to važi i za bol koji ne nestaje. Međutim, ponekad možete i sami da lečite taj nelagodan i mučan bol.

Krećite se što više, iako postoji bol u leđima

„Nastavite da se krećete“ je verovatno prvi savet koji će vam lekar dati. Stručnjaci ističu da je česta zabluda pacijenata sa izolovanim bolom u leđima da ne mogu da ostanu aktivni. Lekari ipak  preporučuju, da i pored bola koji osećate, pokušate da održite svoj uobičajeni nivo dnevne aktivnosti i kretanja. Jer, sedeći način dozvoljava mišićima oko kičme i leđa da oslabe, što zauzvrat može prouzrokovati manju podršku kičmi i dovesti do dugotrajnog bola. Aktivnost, po savetu medicinskih stručnjaka može da bude brza 30-minutna šetnja ili šetnja oko naselja sa psom. Cilj je čovek sa bolom stane na noge najmanje tri puta nedeljno.

Fizikalne terapije su prvi tretman za bol u leđima

Vežbanje je osnova lečenja hroničnog bola u leđima. To je jedan od prvih tretmana koji treba da isprobate, ali pod nadzorom svog lekara i fizioterapeuta. Međutim, treba istaći da isti set vežbi ne funkcioniše za sve osobe. Vežbe moraju da budu prilagođene specifičnim simptomima i stanju u kom se osoba nalazi. Održavanje rutine vežbanja kod kuće takođe je veliki deo uspeha. Fizikalna terapija za hronični bol u leđima se sastoji od:

  • ispitivanja granica tolerancije na bol
  • vežbi istezanja i fleksibilnosti
  • aerobnih vežbi.

Joga može da bude pomoć za hronični bol

Hronični bol u leđima nije samo fizički problem, već može biti i i fizički i psihički. Kako biste kontrolisali frustraciju, razdražljivost, depresiju i druge psihološke aspekte  suočavanja sa hroničnim bolom, od pomoći možda da bude rehabilitacioni psihologa. Ovaj specijalista može da preporuči meditaciju, jogu, tai chi i druge kognitivne strategije i metode opuštanja kako bi se sprečilo da se um fokusira na bol.

Modifikacija životnog stila je neophodna

Kada oseaćte hronični bol, važno je da prihvatite sva ograničenja i prilagodite se novonastaloj situaciji. Slušajte svoje telo i naučite da se krećete. Obratite pažnju na aktivnosti koje pogoršavaju bol i izbegavajte ih, ako je moguće. Još jedna važna promena načina života je prestanak pušenja, jer naučno je utvrđeno da nikotin pogoršava bol i odlaže izlečenje.

Tretmani injekcijama zaustavljaju ili ublažavaju bol u leđima

Nervne blokade, epiduralne injekcije steroida, ablacije nerava i druge vrste procedura zasnovanih na injekcijama dostupni su za hronične bolove u leđima. Koriste se kada je poznat izvor bola i ponekad mogu da pomognu da se isključe određeni uzroci ako tretman ne funkcioniše. Injekcije mogu da zaustave ili umanje bol tokom određenog vremenskog perioda, ali nisu namenjene kao dugoročna rešenja i ne treba ih koristiti izolovano.

Alternativni tretmani

Akupunktura, masaža, biofeedback terapija, laserska terapija, električna stimulacija nerava i drugi nehirurški tretmani kičme takođe mogu da utiču na hronične bolove u leđima. O ovoj vrsti tretmana posavetujte se sa specijalistom koji vas leči kako bi se pronašao eventualni način izlečenja ili ublažavanja bola.

Farmakološki tretmani za bol u leđima

Analgetici, antiinflamatorni lekovi, relaksanti mišića i drugi lekovi mogu se koristiti za kontrolu hroničnog bola u leđima. Međutim, dosta osoba oseća neželjene nuspojave te ovakvi lekovi nisu namenjeni za dugoročnu upotrebu. Opioidni lekovi generalno ne bi trebalo da se koriste kao prva, jedina ili dugoročna linija lečenja hroničnog bola u leđima. Mnogi od njih izazivaju zavisnost i ne rešavaju osnovni uzrok bola. Obično ih lekari propisuju tek nakon detaljnog pregleda specijaliste i ako drugi lekovi nisu uspeli da donesu olakšanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo