Naslovna / Zdravlje

Balon sinusoplastika je inovativna metoda lečenja sinusnih infekcija

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 01. 03. 2022.

Balon sinusoplastika je minimalno invazivna tehnika lečenja sinusa, a preporučuje se tačno određenoj kategoriji pacijenata

Balon sinusoplastika Nakon balon sinusoplastike pacijenti obično istog dana odlaze kući Foto: Shutterstock

Balon sinusoplastika je minimalno invazivna tehnika koja se koristi za lečenje hroničnog ili rekurentnog sinusitisa, kao i sinusnih infekcija. Manje zahtevnom metodom čini je prvenstveno to što nisu potrebni implanti ili sličan dodatni medicinski materijal. Njena velika velika prednost je i to što se problem sa sinusima rešava trajno.

Ko je kandidat za balon sinusoplastiku?

Nažalost, nisu svi pacijenti, koji imaju navedene probleme sa sinusima, kandidati za ovu metodu. Balon sinusoplastika se preporučuje prvenstveno sledećim grupama pacijenata:

  • sa nazalnim polipima ili tumorima
  • sa blagim oblikom sinusitisa
  • onima kojima se zbog zdravstvenog stanja sugeriše lokalna anestezija
  • sa problematičnim promenama u određenim delovima sinusa, uključujući one u obrazima (maksilarni sinusi), čelu (frontalni sinusi) ili zadnjem delu nosa (sfenoidni sinusi)

Kako se izvodi balon sinusoplastika

Ova metoda se obično izvodi kod odraslih osoba. Deca kod koje rezultat nisu dale druge terapijske metode sinusitisa mogu da busu kandidati za balon sinusoplastiku, ali ne u svim slučajevima. O tome odlučuje grupa lekara (pedijatar, ORL i hirurg). Ako lekari kažu da niste kandidat za balon sinuplastiku iako ste pacijent u odraslom životnom dobu, alternativna metoda može da bude endoskopska operacija sinusa. U pitanju je takođe minimalno invazivna ambulantna hiruršku procedura, koja se pokazala izuzetno uspešnom u lečenju sinusitisa.

Šta očekivati tokom postupka

Sinusoplastika može da se obavi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji. Da bi odradio proceduru, hirurg plasira žicu kroz nozdrvu u otvor sinusne šupljine, nakon čega sledi mali balon. Balon se naduvava kako bi se povećao sinusni otvor, omogućavajući sinusnoj šupljini da se bolje drenira. Kao i endoskopska operacija sinusa, ni sinusoplastika ne zahteva bilo kakvo sečenje kože ili tkiva. Većina pacijenata odlazi kući istog dana.

Oporavak nakon balon sinusoplastike

Po odrađenoj intervenciji, može da dođe do blage nelagodnosti u nosu i nosnom prostoru. Takođe, i do pojačane drenaže iz nosa sa sukrvicom. Nekoliko dana nakon zahvata obavezno je održavanje higijene nosa ispiranjem fiziološkim rastvorom, uz lekove (ako ima potrebe). Ispiranje fiziološkim rastvorom pomaže u odstranjivanju sluzi i drugih tečnosti, odnosno ostataka čija je pojava normalna tokom procesa zarastanja. Takođe, sprečava infekcije, pojavu ožiljkaka ili taloženje drugih supstanci.

Za razliku od sinusnih operativnih procedura koje su invazivnije, balon sinusoplastika i endoskopska operacija sinusa ne ostavljaju vidljive ožiljke ili hematome. Kao i kod svake nazalne procedure, nakon balonske sinusoplastike možete doživeti osećaj začepljenog nosa. Upravo ispiranje fiziološkim rastvorom pomoći će da začepljenje, ako do njega dođe, ne traje dugo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo