Naslovna / Zdravlje

Otkrivena neočekivana veza tuberkuloze i karcinoma, tvrdi najnovije istraživanje

Priredio/la: D. T.|19:00 - 11. 04. 2022.

U ranijim istraživanjima naučnici su uočili granulome, to jest, abnormalnosti tkiva usled neke upale, kod nekih pacijenata sa TBC infekcijom

tuberkuloze U ranijim istraživanjima uočeni su proteini koji smanjuju imunološki odgovor kod osoba obolelih od tuberkuloze Foto: Shutterstock

Postoji neočekivana veza između tuberkuloze i karcinoma, tvrdi najnovije istraživanje, Stanford University School of Medicine. Istraživanje naglašava sličnosti u odgovoru imunog sistema na nastanak karcinoma i tuberkuloze i osnažuje mogućnost pojave novog terapijskog pristupa lečenju tuberkuloze.

Slabljenje imunskog sistema usled raka i tuberkuloze

Tuberkuloza je bolest od koje na godišnjem nivou smrtno strada 1,5 milion ljudi.  Slabljenje imunskog sistema usled raka i tuberkuloze se u dobroj meri preklapaju, tvrdi nova studija, objavljena u časopisu Nature Immunology. Studija, koju je vodila Erin McCaffrey, koristila je tehniku obrade slika kako bi mapirala lokaciju brojnih imunosupresivnih proteina u tkivima pacijenata sa Mycobacterium tuberkulozom.

Proteini koji smanjuju imunološki odgovor

U ranijim istraživanjima naučnici su uočili granulome, to jest, abnormalnosti tkiva usled neke upale, kod nekih pacijenata sa TBC infekcijom. Pluća ovih pacijenata imaju velike količine sličnih proteina koji smanjuju imunološki odgovor organizma na infekcije i sposobnost tela da se odbrani od raka. Naučnicu su se zbog toga upitali da li TBC granulomi i tumori dele slična imunosupresivna svojstva. „Ukoliko je ovo tačno bila bi otvorena mogućnost da se imunoterapjom koja je razvijana za lečenje karcinoma tretira i TBC”, smatraju stručnjaci. Možda bi terapija za lečenje karcinoma bila delotvorna i kod tuberkuloze.

Cilj istraživanja

Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, naučnici su odlučili da prouče tkiva aktivno zaraženih pacijenata koji su lečeni od tuberkuloze u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Africi. Južnoafrička grupa se sastojala od plućnih uzoraka ljudi koji su podvrgnuti operaciji naprednog TBC, dok je deo uzoraka u SAD bio iz obdukcionih plućnih tkiva pojedinaca sa fatalnim ishodom usled tuberkuloze. Naučnici su prikupili uzorke tkiva i iz limfnih čvorova, endometrijuma i pleuralne šupljine iz američke grupe. Cilj je bio da se „otkriju karakteristike TBC infekcije u ranijoj fazi i proceni kako sastav granuloma varira u odnosu na mesto infekcije“.

Izlečeni imali niži nivo proteina PD-L1

Svi uzorci su pregledani i procenjeni. Primećen je i visok nivo dva proteina PD-L1 i IDO1, u uzorcima granuloma. Ovi proteini mogu da umanje imunološki odgovor organizma na ćelije karcinoma i nalaze se u tumorskim tkivima određenih vrsta raka. U studijama uzoraka krvi prikupljenim od velike populacije pojedinaca koji žive sa tuberkulozom istraživači su otkrili da korelaciju između proteina PD-L1 i kliničkih simptoma. Asimptomatske osobe su imale niži nivo PD-L1 u krvi i manji rizik od razvoja aktivne infekcije u poređenju sa osobama sa višim nivoom PD-L1 proteina. Autori su otkrili da su pojedinci koji su smatrani izlečenim od tuberkuloze imali značajno manjili nivo proteina PD-L1 u krvi u poređenju sa pacijentima koji nisu izlečeni.  Rezultati su ukazali i da bi makrofage, to jest imunološke ćelije, mogle biti odrednice uspešnog ili neuspešnog imunološkog odgovora tokom TBC.

Ograničenja studije

Naučnici su bili iznenađeni dokazima koji ukazuju da makrofage TBC granuloma sprečavaju aktiviranje T ćelija, imunih ćelija koje štite organizam od infekcija i jačaju odbranu tela protiv ćelija raka. I pored dosta pozitivnih ocena, ova studija nije bez ograničenja. Studija je bila usmerena na pacijente sa simptomima aktivne bolesti. Usled ograničenog broja uzorka ne zna se „koliko bakterija ima u svakoj granulomi ili koliko su granule stare“. Sve ovo ipak ne ograničava vrednost istraživanja, navode naučnici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo