Naslovna / Zdravlje

Karakteristike glasa mogu predvideti koronarnu bolest

Priredio/la: D. T.|17:00 - 10. 04. 2022.

Ovaj pristup oslanja se na prikupljanje uzoraka glasa pomoću mobilne aplikacije i mogao bi poslužiti i kao metoda pregleda na daljinu

Karakteristike glasa Karakteristike glasa kao što su visina i amplituda, mogu predvideti rizik od koronarne bolesti srca, tvrdi nova studija Foto: Shutterstock

Karakteristike glasa kao što su visina i amplituda, mogu predvideti rizik od koronarne bolesti srca, tvrdi nova studija. Pristup uključuje korišćenje algoritama veštačke inteligencije za analizu uzoraka glasa koji se skupljaju putem mobilne aplikacije.

Metoda pregleda na daljinu

Ova tehnologija glasovne analize mogla bi poslužiti kao isplativ i zgodan pristup za skrining bolesti koronarne arterije. Bolest koronarnih arterija, jedan je od najčešćih oblika bolesti srca. Istraživači sa klinike Mayo u Ročesteru u saradnji sa istraživačima iz Tel Aviva u Izraelu, ukazuju da karakteristike glasa mogu biti pokazatelj da je neka osoba u povećanom riziku od bolesti koronarne arterije i njenih komplikacija.

Rano otkrivanje bolesti moglo bi da poboljša ishode lečenja. Ovaj pristup oslanja se na prikupljanje uzoraka glasa pomoću mobilne aplikacije i mogao bi poslužiti i kao metoda pregleda na daljinu osoba sa povišenim rizikom od koronarne bolesti.

Dodatak postojećim strategijama

Koautor studije, dr Jaskanwal Deep Singh Sara sa klinike Mayo kaže da ne misli da tehnologija mogla da zameni doktore ili postojeće metode pružanja zdravstvene zaštite.

Mislimo da postoji prilika da glasovna tehnologija deluje kao dodatak postojećim strategijama – navodi ona.

Ova studija je nedavno predstavljena na skupu američki kardiologa. Bolest koronarnih arterija se određuje kao nakupljanje plaka u unutrašnjosti zidova koronarnih arterija koje snabdevaju srce krvlju. Usled nakupljanja plaka vremenom dolazi do suženja ili blokade ovih arterija i umanjuje se dotok krvi u srce. Stanje se manifestuje bolom u grudima u najtežim slučajevima dolazi do srčanog udara.

Specifične karakteristike glasa

Autori ove studije poredili su karakteristike glasa, kao što su amplituda i visina kod osoba koje se leče od koronarne bolesti i kod zdravih osoba. Došli su do zaključka da je veća verovatnoća da se specifične karakteristike glasa opaze kod pacijenata sa koronarnom bolešću. Istraživači su nastojali da utvrde da li ove karakteristike glasa mogu predvideti rizik od bolesti koronarnih arterija.

Studija je obuhvatila 108 osoba koje su upućene na koronarnu angiografiju kako bi se procenilo stanje koronarnih arterija. Istraživači su dobili glasovne snimke svake osobe uz pomoć mobilne aplikacije. Od pacijenata je zatraženo da daju tri različita vokalna uzorka – čitanje teksta, opisivanjem negativnog iskustva i opisivanjem pozitivnog iskustva.

Više vrednosti biomarkera i bolest

Istraživači su pomoću veštačke inteligencije analizirali audio uzorke i izvuku glasovne karakteristike koje se, kako se smatra, mogu dovesti u vezu sa bolešću koronarnih arterija. Oni su koristeći glasovne karakteristike uradili biomarker za svakog učesnika, koji su zatim podeljeni na one sa niskim i one sa visokim vrednostima biomarkera.

Posle perioda praćenja od 2 godine, istraživači su otkrili da ljudi sa višim rezultatom biomarkera imali 2,6 puta veći rizik da dožive simptome bolesti koronarnih arterija, kao što su bolovi u grudnom košu ili da budu hospitalizovani. Pojedinci sa višim vrednostima biomarkera imali su 3,1 veći rizik da im se dijagnostikuje koronarna arterijska bolest tokom naknadne angiografije.

Potencijali veštačke inteligencije

Analiza glasa mogla ba bude obećavajuća pomoćna metoda na sve razvijenijem polju telemedicine. Dr Alan Sugrue, istraživač na klinici Mayo smatra da budućnost analiza glasa ima mnogo mogućnosti.

Veštačka inteligencija ima potencijal da uoči bezbrojne glasovne varijacije i na taj način utvrdi da li značajne i suptilne promene mogu biti u korelaciji sa bolešću – smatra dr Sugrue.

Karakteristika glasa i njegova kontrola u velikoj meri su nesvesni i modulisani autonomnim nervnim sistemom, koji je odgovoran za regulisanje telesnih procesa koji nisu pod voljnom ili svesnom kontrolom, uključujući otkucaje srca i krvni pritisak. Smatra se da je varijabilnost srčane frekvencije povezana sa bolešću koronarne arterije.

Potrebno je ipak više istraživanja koja bi utvrdila da li se ovi nalazi mogu generalizovati na veće i raznovrsnije demografske grupe i ljude koje govore različite jezike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo