Naslovna / Zdravlje

Ne postoji jedinstven lek za endometriozu, nekim ženama pomaže određen način ishrane

Priredio/la: D. T.|12:00 - 10. 04. 2022.

Nije uvek moguće primeniti sve principe ishrane, ali za svaku ženu važno je da pronađe hranu koja njoj najviše odgovara

endometrioza Iz ishrane se izbacuje ili svodi na najmanju moguću meru upotreba belog šećera. Foto: Shutterstock

Endometrioza je bolno stanje i benigna bolest usled koje se delovi unutrašnjeg tkiva materice (endometrijuma) mogu pronaći izvan materice. Smatra se da jedna od 10 žena pati od ove ginekološke, upalne i hronične bolesti. Komadi endometrijuma mogu dospeti na trbušnu maramicu, jajnike, zidove male karlice,mokraćnu bešiku,creva. Određeni način ishrane usmeren na izbegavanje šećera i prerađenih namirnica mogao da ublaži bolne simptome endometrioze.

Endometrioza se u proseku otkrije tek posle 9 godina

I pored napretka u dijagnostici i velikog broja žena koje pate od endometrioze, u proseku se bolest utvrdi tek posle devet godina od pojave prvih simptoma. Bolest se različito ispoljava i menja tokom menstrualnog ciklusa i tokom života uopšte, a svaka promena se manifestuje na drugačiji način.

Pacijentkinje se najčešće žale na umor, bol u karlici i druge bolove u različitim delovima tela, bol je prisutan tokom seksualnog odnosa. Javlja se i obilno menstrualno krvarenje uz gastrointestinalne poremećaje,kao što su nadimanje u stomaku. Učestalo je i peckanje pri mokrenju, neke pacijentkinje se susreću sa promenama raspoloženja i poteškoćom da ostanu u drugom stanju.

Nekom pomaže joga, nekom određene namirnice

Bolest leči lekar specijalista ginekolog, ali smatra se da zbog prirode bolesti mogu da pomognu i drugi stručnjaci. Ne postoji jedinstven lek za sve pacijentkinje, ali nekim ženama su pomogli određeni načini ishrane, akupunktura, lekovito bilje, joga.

Pošto je endometrioza i inflamatorna bolest veruje se da bi određeni način ishrane mogao da umanji bolne simptome. Savet o ishrani trebalo bi da obuhvati pregled krvi testova, analizu navika u ishrani i ispitivanje potrebe za suplementima.

Uloga antiinflamatorne dijete jeste da umanji upalne procese, smatra se da neke namirnice mogu izazvati upalu. Endometrioza je hronična bolest , pa je i savet da se nastavi sa dijetom ukoliko promene u načinu ishrane pomognu. 

Prerađene namirnice i endometrioza

Potrebo je umanjiti i ako je moguće izbaciti iz ishrane industrijske namirnice koje sadrže različite aditive, arome, konzervanse, emulgatore, boje za hranu. Savet je da se koriste jednostavni proizvodi povrće, voće, riba, mahunarke, integralne žitarice, jogurt, lisnato zeleno povrće.

Beli šećer

Iz ishrane se izbacuje ili svodi na najmanju moguću meru upotreba belog šećera. Pacijent bi trebalo da izbegava slatkiše, slatka pića i da bira složene ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom.

Gluten i endometrioza

Gluten je protein u pšenici, ječmu i raži. Savet je da se izbegavaju namirnice sa glutenom kao što su testenine, hleb i peciva. Naglasak bi trebalo da bude na bezglutenskoj ishrani kao što su basmati pirinač, sočivo, slatki krompir, kinoa, edamame, heljda.

Zasićene masti

Upalne procese u organizmu izazivaju i zasićene masti. Potrebo je zato konzumirati masti iz dobrih izvora kao što su orah, maslinovo ulje u skladu sa tolerancijom digestivnog sistema.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su dobar izvor kalcijuma i vitamina D. Neki stručnjaci preporučuju upotrebu kozjeg mleka i kozjih mlečnih proizvoda, a izbegavanje proizvoda od kravljeg mleka. Veliki deo ishrane treba da čini voće i povrće bogato antioksidansima. Ukoliko je moguće biraju se organski proizvodi.

Alkohol i kafa

Ograničava se upotreba kafe i alkoholnih pića. Stručnjaci navode da je potrebno upotrebljavati hranu bogatu omega 3-masnim kiselinama. Naglasak je na morskoj plavoj masnoj ribi, kao što su tuna, losos, skuša, orašastom voću.

Plastika

Ističe se da i da se ne koristi plastični pribor za jelo i plastične flaše za vodu. Hranu je potrebno polako konzumirati. Nije uvek moguće primeniti sve principe ishrane, ali za svaku ženu važno je da pronađe hranu koja njoj najviše odgovara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo