Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima – ozbiljni simptomi na koje treba obratiti pažnju

Priredio/la: V.St.|14:30 - 03. 05. 2022.

Bol u leđima u većini slučajeva ne predstavlja ozbiljan problem, jer može biti izazvan naprezanjem mišića ili ligamenata. Međutim, pomoć lekara treba obavezno potražiti čim se javi udružen sa nekim drugim stanjima, jer tada može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema

bol u leđima Nekada su razlozi za pojavu bola u leđima veoma bezazleni, ali ponekad mogu biti znak upozorenja za neko od ozbiljnih zdravstvenih stanja Foto: Canva

Bol u leđima je jedan od najčešćih medicinskih problema, koji pogađa 8 od 10 ljudi u nekom trenutku života. Akutni bol u leđima javlja se iznenada i obično traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a hronični je bol koji traje duže od tri meseca. Postoji nekoliko važnih znakova upozorenja pri proceni uzroka pojave bola u leđima. Cilj je da se, ako postoje, otkriju prelomi, tumori ili infekcije kičme.

Groznica kao pratilac bola u leđima

Svima je poznato da se može osećati bol u leđima (i celom telu) kada imamo grip ili prehladu. Međutim, pojava iznenadne groznice udružene sa bolom u leđima može biti znak ozbiljne infekcije.

Dijagnostika i lečenje: Lekar će na osnovu sprovedenih analiza isključiti ili potvrditi infekciju. Ukoliko postoji, propisaće antibiotike. Međutim, ako infekcije nema, nekoliko dana odmora može biti od koristi. Ponekad bol u leđima može biti rezultat sekundarne infekcije koja izaziva groznicu. Preporuka lekara je da se nastavi sa svakodnevnim aktivnostima čim bol prestane, jer ležanje duže od dan ili dva može da pogorša bol u leđima.

Bol u leđima kao posledica povrede

Bol u leđima se može javiti i posle ozbilje traume, kao što je pad sa visine ili saobraćajna nesreća, ali i nakon relativno manje traume kod osoba koje su starije od 50 godina. Čak i najobičniji pad kod osoba sa osteoporozom može da izazove prelom.

Dijagnostika i lečenje: Kada sumnja na prelom, lekar će prvo zatražiti rendgenski snimak. Ako se prelom otkrije, bol se može ublažiti lekovima, a kasnije sledi oporavak uz fizikalneu terapiju.

Osećaj utrnulosti i peckanja

Većina osoba ovo stanje prvo pokuša da reši uz pomoć lekova, što nije najbolje rešenje. Utrnulost i peckanje se obično javlja kao indikacija iritacije ili oštećenja nerva i klinički je značajnije od samog bola, kaže kiropraktičar iz Njujorka Todd Sinnett, autor knjige „Istina o bolovima u leđima“. Ukoliko osećaj peckanja i utrnulosti ne nestane, moguće je posumnjati na diskus heriniju ili spinalnu stenozu.

Ako se ne leči, produžena iritacija i oštećenja nerva može da dovede do trajnog invaliditeta – upozorava Sinnett.

Dijagnostika i lečenje: U zavisnosti od dijagnoze, moguće je da će biti potrebni dodatni pregledi fizijatra i neurologa.

Gubitak funkcije creva i/ili bešike

Bol u leđima u kombinaciji sa gubitkom kontrole sfinktera može biti znak retkog, ali ozbiljnog stanja zvanog sindrom cauda eqina (poremećaj kontrole sfinktera), pri čemu je koren nerava donjeg dela kičme kompromitovan ili oštećen i ometa motoričke i senzorne puteve ka donjim ekstremitetima i bešici.  Ovo može da bude posledica diskus hernije, preloma, tumora, spinalne stenoze ili traume kičme. Simptomi se mogu razviti tokom vremena a takođe se može pojaviti utrnulost i slabost nogu.

Dijagnostika i lečenje: Kako bi se ublažio pritisak koji oštećuje nerve i sačuvala njihova funkcija, obično se vrši procedura koja se zove hirurška dekompresija.

Tumor, primena imunosupresivne terapije, osteoporoza ili dugotrajna upotreba steroida

Ukoliko postoji medicinska istorija kancera, najvažnije je isključiti njegovo širenje (metastaze) kao moguć uzrok bolova u leđima. Kod korišćenja imunosupresivne terapije, bol u leđima se ponekad može javiti kao posledica infekcije. Prelom za koji ne znamo može da bude jedan od uzroka bola kod osoba koje imaju osteoporozu ili koriste steroidne lekove.

Dijagnostika i lečenje: Najpre je potrebno uraditi laboratorijske analize, obaviti rendgensko snimanje da bi se isključili prelomi, ili magnetnu rezonancu kako bi se proverilo stanje primarnog tumora. Lekar uključuje antibiotike ukoliko je infekcija u pitanju. Bol u kičmi nakon preloma se ublažava lekovima, fizikalnom terapijom, a ponekad i operacijom. Lečenje bolova u kičmi kod raka koji se proširio na kičmu podrazumeva lekove i terapiju zračenjem.

„Pad stopala“

„Pad stopala“ se manifestuje tako što osoba “vuče” jedno stopalo prilikom hoda. “Pad stopala” nije bolest već znak neurološkog, mišićnog ili anatomskog problema. Ponekad je stanje privremeno, ali može biti i trajno. U zavisnosti od uzroka može da se javi na jednoj ili obe noge. “Pad stopala” najčešće je izazvan slabosću ili paralizom mišića koji su uključeni u podizanje prednjeg dela stopala, a uzroci nastanka mogu da budu povreda nerava, različiti oblici mišićne distrofije ili oboljenja mozga i kičmene moždine.

Dijagnostika i lečenje: Da bi lečenje ovog problema bilo uspešno, potrebno je odrediti tačan uzrok nastanka. U zavisnosti od uzroka, terapija može obuhvatiti veliki broj procedura: od hirurške intervencije, kombinacije više fizikalnih procedura, medikamentozne terapije, do korišćenja pomagala pri hodu.

Bol u kičmi tokom noći

Bol koji se javlja čim se legne u krevet ili budi tokom noći, može biti znak degeneracije diska, ili nečeg ozbiljnijeg poput tumora. Zato je važno da se pojava bola u kičmi ne zanemari i što pre javi lekaru.

Dijagnostika i lečenje: Za postavljanje dijagnoze potrebne su laboratorijske analize i snimanje magnetnom rezonancom kako bi se ustanovilo postojanje infekcije ili tumora. Ako su ovi testovi negativni, mogu biti zatražene neke dodatne analize, ili propisati lekovi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo