Naslovna / Zdravlje

Može li fizička aktivnost smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti

Priredio/la: D. T.|11:48 - 12. 05. 2022.

Ne moramo da budemo maratonci, čak i malo jačanje kardiorespiratornih sposobnosti može biti od pomoći

mozak Nema dokaza da slaba fizička kondicija može da dovede do demencije, ali smatra se da redovna fizička aktivnost, ipak, može smanjiti rizik od razvoja demencije Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost nije samo dobar način da očuvamo fizičko zdravlje već i da se zaštitimo od nekih ozbiljnih neuroloških smetnji. Alchajmerova bolest je posledica odumiranja moždanih ćelija. Na samom početku  ispoljava se zaboravnošću, koja je sve jača sa napretkom bolesti, usled čega vremenom dolazi do slabljenja intelektualnih mogućnosti. Na sve ove neprijatne simptome moglo bi da se donekle delovati redovnom fizičkom aktivnošću, tvrdi najnovije istraživanje.

Aerobna izdržljivost i Alchajmerova bolest

Da redovna fizička aktivnost može u izvesnoj meri smanjiti rizik od razvoja demencije već je odranije poznato stručnjacima. Nedavna studija zaključuje da se kardiorespiratorna sposobnost može dovesti u vezu sa Alchajmerovom bolešću i srodnim poremećajima.

Kardiorespiratorna izdržljivost ili aerobna izdržljivost određuje se kao sposobnost čitavog tela da održava dugotrajnu fizičku aktivnost i uključuje relativno velike mišićne grupe. Kardiorespiratorna izdržljivost se smatra najvažnijom komponentom fizičke pripremljenosti. Nizak kapacitet izdržljivosti dovodi do zamora, čak i u sportovima i aktivnostima niže dinamike.

Genetika i vežbanje

Dr Edward Zamrin i njegove kolege proučavali su 649.605 američkih vojnih veterana, starosti od 30 do 95 godina i zaključili da kardiorespiratorna sposobnost povezana sa rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti i srodnih poremećaja u kasnijem životu. Autori su podelili učesnike u pet grupa na osnovu dobijenih rezultata njihove fizičke spremnosti. Osobe koje u teže podnosile srčani napor i koje su teže disale pri fizičkoj aktivnosti, kako smatraju naučnici mogu biti izloženi većem riziku od Alchajmerove bolest ili nekog kognitivnog oštećenja.

Konkretno, istraživači su otkrili da su fizički najspremnije osobe imale za 33 odsto manje mogućnosti da dobiju Alchajmerov bolest.

– Postoje dva glavna faktora koji utiču na kardiorespiratornu kondiciju: genetika i vežbanje. Ne možemo da promenimo našu genetiku, ali možemo poboljšati našu kardiorespiratornu kondiciju. Ne moramo da budemo maratonci kako bismo smanjili rizik. Čak i malo jačanje kardiorespiratornih sposobnosti može biti od pomoći – kaže dr Zarmin.

Nema dokaza da slaba fizička aktivnost može dovesti do demencije

Dr Scott Kaiser neurolog iz Santa Monike u Kaliforniji naglašava da nema dokaza da slaba fizička kondicija može da dovede do demencije, ali smatra se da redovna fizička aktivnost, ipak, može smanjiti rizik od razvoja demencije.

Stručnjaci koji su učestvovali u radu na ovoj studiji savetuju sve koje zabrinjava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, da redovno vežbaju, uredno spavaju, zdravo se hrane i stalno budu mentalno aktivni, da neguju prijateljske i socijalne kontakte.

Faktori na koje možemo da utičemo

Ova studija ne pruža uvid u uzroke i posledicu kako bi se mogla primeniti na opštu populaciju. Većina ispitanika su bili muškaci i svega 5,7 odsto žena, ali stručnjaci navode da nisu primećene veće razlike u odnosu na pol.

Stručnjaci su posetili i na promenljive faktore rizika koji su objavljeni 2020. godine u časopisu Lancet. Osobama koje imaju genetsko opterećenje savetuje se da poboljšaju svoju kardiorespiratornu kondiciju.

Svima se naglašava da se faktori rizika mogu smanjiti uz pridržavanje nekih zdravih životnih pravila kao što su održavanje fizičke kondicije, konzumacija zdravo izbalansiranih namirnica sa dosta voća i povrća, redovan san, negovanje smislenih odnosa, prijateljstva, socijalnih kontakata. Potrebno je uzdržavati se od preterane upotrebe alkoholnih pića, savet je da se izbegava pušenje i da se nastoji da se svakodnevni stres umanji pomoću meditacije ili neke druge slične oblike brige o sebi.

Ovo istraživanje predstavljeno je na skupu američkih neurologa American Academy of Neurology’s, 74th Annual Meeting, u Sijetlu prošlog meseca ove godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo