Naslovna / Zdravlje

Trzanje delova tela i grčevi mogu da nas upozore na postojanje ozbiljnog problema

Priredio/la: I. V. |19:00 - 07. 06. 2022.

Bol koji se stvara oko mišića naziva se mišićno-skeletni bol. I trzaji i grčevi su vrste muskuloskeletnih bolova. Trzanje mišća i grč mišića su nehotične kontrakcije, ali nisu potpuno iste

trzanje Trzanje mišića ili grčevi mogu da budu signal da se u telu razvija rak Foto: Canva

Trzanje mišića ili grčevi mogu da budu signal da se u telu razvija rak, a posebno je karakteristično za maligni tumor, koji može da raste i širi se na druge delove tela gde su nervi u centru. Trzaji mišića su uzrokovani nevoljnim kontrakcijama u određenom području tela ili nekontrolisanim trzajima mišićne grupe, koju opslužuje jedno motorno nervno vlakno. Osim trzanja mišića i  grčeva, postoji nekoliko drugih znakova u telu koji mogu da signaliziraju pojavu raka – gubitak apetita, krv u stolici, krv u urinu, uporni kašalj, ekstremni umor, kvržicu u vratu, noćno znojenje, promene na koži, otečeni limfe čvorovi, problemi pri gutanju i neobjašnjivi gubitak težine.

Zašto se javlja trzanje mišića?

Simptomi se obično javljaju kada tumor počne da pritiska mozak, zaustavljajući normalno funkcionisanje dela organa. Tumor mozga može da iritira neurone u mozgu, izazivajući kontrakcije mišića, trzanje, utrnulost i peckanje, plitko disanje i gubitak svesti.
Karcinom koji se širi na temporalni režanj, frontalni režanj i parijetalni režanj može da izazove  probleme u govoru, razmišljanju i rezonovanju, rešavanju problema, koncentraciji i funkcijama brzine razmišljanja. Zbog toga je vrlo važno reagovati na ovakve simptome čim se pojave.

Da li je trzanje mišića isto što i grč?

Bol koji se stvara oko mišića naziva se mišićno-skeletni bol. I trzaji i grčevi su vrste muskuloskeletnih bolova. Trzanje mišća i grč mišića su nehotične kontrakcije, ali nisu potpuno iste. Trzanje mišića je kratka kontrakcija i može da se ponavlja. Može da izazove nelagodnost i bude pomalo bolna. Mišićni spazam ili grč je produžena kontrakcija, koja može da dovede do ozbiljnog, intenzivnog bola velikog bola.

Trzanje prati rak kičmene moždine

Ukoliko rak zahvati kičmenu moždinu, mogu da nastanu problemi u mišićima, kao što je trzanje, odnosno zatezanje mišićnog tkiva u nozi, zglobu i stopalu. U kičmi može da se pojavi bilo koji tip karcinoma, kao i primarni i sekundarni tumori. Većina primarnih tumora su benigni i sporo rastu. Sekundarni tumori su ćelije raka koje dolaze iz drugih delova tela. Zna se, na primer, da se neki kanceri šire na kičmenu moždinu, kao što je rak prostate, pluća i rak dojke. Zbog tendencije da metastaziraju, ovi karcinomi mogu lako da se prošire na tkivo unutar kičme. Takođe je poznato da se dve vrste raka krvi, kao što su mijelom i leukemija, šire na kičmu.

Kada se rak proširi na kičmu, pacijenti mogu da dožive gubitak svesti ili gubitak tonusa tela. To može da bude praćeno sporadičnim epizodama trzanja ili opuštanja mišića ili potpunim gubitkom kontrole nad telesnim funkcijama, kao što je gubitak kontrole bešike. Doživljavaju i bol u leđima, često u srednjem ili donjem delu leđa, koji se vremenom pogoršava. Bol je obično jak i ne može da se ublaži lekovima protiv bolova. Pogoršava se kada čovek leži ili se napreže i može da se proširi  na kukove ili na noge. Može da iskusi i slabost mišića u nogama koja uzrokuje padove, otežava hodanje, a može da se pogorša i dovede do paralize.

I drugi uzroci izazivaju trzanje mišića

Trzanje mišića i grčevi mogu da se jave i iz drugih razloga – zbog stresa, konzumacije previše kofeina, loše ishrane, vežbanja ili kao neželjeni efekat nekih lekova. Mnogi ljudi suočavaju se sa trzanjem mišića kapaka, palca ili listova. Ove vrste trzaja obično nestaju nakon nekoliko dana i često su povezane sa stresom ili anksioznošću. Savet je da se poseti lekar ako se grčevi mišića javljaju redovno i ne prolaze ni nakon odmora, dovoljne hidratacije ili pravilne ishrane.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo