Naslovna / Zdravlje

Antitela pacijenta mogu da pronađu tumor u telu i eliminišu ga

Priredio/la: I. V. |19:00 - 16. 06. 2022.

Koristeći prednost urođene sposobnosti imunog sistema da identifikuje kancer kao strano telo, naučnici pronašli način kako da naša antitela postanu još moćnija u borbi sa rakom, jer ciljane terapije nisu podjednako delotvorne za sve ljude

antitela Antitela pacijenta mogu da lociraju i eliminišu tumor iz tela uz pomoć nove metode Foto: Shutterstock

Antitela pacijenta novom metodom bi mogla da se koriste tako da sama pronađu i leče tumore, i na kraju ih eliminišu, saopštili su naučnici sa Novu studiju, objavljenu u cience Advances, vodio je Andrew Tsourkas, profesor bioinženjeringa, koji je imao, kako on opisuje, „ludu ideju“ da koristi pacijentova antitela da lociraju i leče tumore, koristeći prednost urođene sposobnosti imunog sistema da identifikuje tumor kao strano telo.

Metod koji razlikuje tumore od zdravog tkiva

Jedan od razloga zašto je rak izuzetno teško lečiti je taj što oboljenje može da izgleda veoma različito za svakog pacijenta. Kao rezultat toga, većina ciljanih terapija deluje, odnosno efektna je samo za deo pacijenata koji imaju rak. U mnogim slučajevima, pacijenti mogu da imaju tumor bez poznatih markera, koji mogu da budu ciljani, stvarajući neverovatan izazov u ​​identifikaciji efikasnih tretmana. Nova studija nastoji da se pozabavi ovim problemom razvojem jednostavne metodologije koja će pomoći da se tumori ralikuju od zdravih, normalnih tkiva. Ona detaljno opisuje novi metod za posebno označavanje „običnih“ i domaćih serumskih autoantitela sa domenima koji preusmeravaju T ćelije.

Antitumorska antitela su prilično sofisticirana da prepoznaju rak

Istraživači već neko vreme znaju da će pacijenti sa rakom generisati odgovor antitela na sopstvene tumore. Ova antitumorska antitela su prilično sofisticirana u svojoj sposobnosti da specifično identifikuju ćelije raka. Međutim, ona nisu dovoljno moćna da obezbede terapeutski efekat. U ovoj studiji, Tsourkasov tim je pretvorio ova antitela u bispecifična antitela, čime je povećao njihovu moć. Bispecifična antitela koja preusmeravaju T ćelije su novi oblik ciljanog terapeutika, koji formira most između tumorskih ćelija i T ćelija za koje je utvrđeno da su čak hiljadu puta snažnije od samih antitela. Kombinovanjem specifičnosti sopstvenih antitela pacijenta sa snagom bispecifičnih antitela, istraživači mogu efikasno da kreiraju personalizovani terapeutik koji je efikasan protiv tumora.

Pretvaranje prirodnih antitela u moćna bispecifična antitela

Da bi testirali ovaj novi ciljani terapijski pristup, laboratorija profesora Tsourkasa morala je da razvije potpuno novu tehnologiju, omogućavajući im da precizno obeleže antitela ciljanim domenima T ćelija, stvarajući visoko homogen proizvod. Ranije nije bilo moguće konvertovati prirodna antitela u bispecifična antitela, ali Tsourkasova laboratorija specijalizovana je za kreiranje novih ciljanih imidžinga i terapeutskih agenasa za otkrivanje i lečenje različitih bolesti. Naučnci ocenju da još mnogo toga tek treba da se uradi pre nego što se ovo može smatrati praktičnim kliničkim pristupom, ali se nadaju da će ovo, u najmanju ruku, stimulisati nove ideje u načinu na koji se razmišlja o personalizovanoj medicini.

Terapijski pristup lečenju raka koji mnogo obećava

U sledećoj fazi istraživanja, tim profesora Tsourkasa će raditi na odvajanju antitumorskih antitela od drugih antitela pronađenih u serumu pacijenata, što bi potencijalno moglo da preusmeri bispecifična antitela na druge lokacije u telu, kao i na ispitivanju mogućih neželjenih reakcija ili neželjenih efekata i imunogenost izazvanu tretmanom. Zbog toga se ova studija smatra samo početkom obećavajućeg novog ciljanog terapijskog pristupa lečenju raka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo