Naslovna / Zdravlje

CD4 T-ćelije uspele da unište ćelije raka, otkrili naučnici iz Vašingtona

Priredio/la: I. V. |12:00 - 01. 06. 2022.

Otkriće naučnika sa vašingtonskog univeziteta moglo bi da rezultira boljom imunoterapijom u tretmanu karcinoma, na koju, nažalost, ne reaguju svi isto

CD4 T ćelije Otkriće naučnika sa vašingtonskog univeziteta moglo bi da rezultira boljom imunoterapijom u tretmanu karcinoma Foto: Shutterstock

CD4 T-ćelije, tip belih krvnih zrnaca, koji je ranije bio poznat samo kao pomoćnik u imunološkom sistemu, pokazao se kao pokretač odbrane tela protiv karcinoma, otkrili su naučnici sa . Ovo otkriće moglo bi da dovede do efikasnije imunoterapije protiv raka, obećavajućeg tretmana koji koristi sopstveni imuni sistem tela, a ne zračenje, za napad na kancerogene ćelije. Nalazi studije objavljeni su u Journal of Immunology.

CD4 T-ćelije pokrenule antitumorski imunitet

U studiji na životinjama, istraživači sa Washington State University otkrili su da je populacija T ćelija, nazvanih CD4-pozitivne pomoćne T ćelije, pomogla u pokretanju lanca antitumorskog  imuniteta koji omogućava „ćelijama ubicama“ da se bolje infiltriraju u melanom i tumore raka dojke. T ćelije pripadaju klasi belih krvnih zrnaca, poznatih kao limfociti, koji se kreću kroz limfni sistem tela.

– Mnoge prethodne studije i trenutne imunoterapije prvenstveno su se fokusirale na ulogu jednog tipa ćelija ubica, nazvanih CD8-pozitivne T ćelije. Ipak, manje od 20 odsto pacijenata reaguje na te terapije, a početna uloga CD4-pozitivnih pomoćnih ćelija mogla bi te terapije da učini efikasnijim – objasnio je docent farmaceutskih nauka Hui Zhang, sa Washington State University. 

– Jedan od najizazovnijih delova trenutne imunoterapije raka je niska stopa odgovora. Nedostatak znanja o tome kako da se poboljša infiltracija limfocita u tumor, sprečava uspeh u poboljšanju stope odgovora na imunoterapiju raka. A naš nalaz pokazuje se kao efikasan u rešavanju ovog problema – naglasio je Zhang.

Imuni sistem ima dve vrste ćelija ubica

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svetu. Trenutno, hirurgija, hemoterapija i radioterapija su konvencionalni pristupi lečenja karcinoma. Međutim, ovi pristupi ne mogu da izleče mnoge vrste raka, jer neki postaju metastatski, šireći se iz primarnog tumora po celom telu, a određene matične ćelije raka mogu da postanu otporne na hemoterapiju i zračenje. Imunoterapija, kao relativno novi tretman, pokazala se efikasnom u lečenju niza karcinoma, ali samo relativno mali broj pacijenata reaguje na ovu vrstu tretmana. Istraživački tim se s toga nada da će se to promeniti ukoliko imabude više saznanja o mehanizmima koji pomažu u pokretanju imunološke odbrane tela.

Imuni sistem ima dve vrste ćelija ubica: CD8-pozitivne T ćelije i takozvane ćelije „prirodne ubice“. Obe mogu da napadnu ćelije zaražene virusom i ćelije raka. Prirodne ćelije ubice su urođene i one lutaju po telu. Deluju kao prva linija odbrane u našem imunološkom sistemu, ali ne mogu same da prepoznaju specifične antigene – toksine ili druge strane supstance u telu. Nakon što prirodne ćelije ubice počnu da rade, stižu CD8-pozitivne T ćelije, koje mogu da prepoznaju specifične antigene. Dok su CD8-pozitivne T ćelije i njihovi mehanizmi dobro proučeni, i koriste se u trenutnim imunoterapijama, naučnici ne znaju mnogo o tome kako da aktiviraju antitumorsku funkciju prirodnih ćelija ubica.

CD4 T-ćelije ubile tumorske ćelije i pomogle limfocitima da stignu u tumor

Koristeći eksperimente sa miševima, istraživački tim je uspeo da pronađe dokaze da određena vrsta CD4-pozitivnih T ćelija, nazvana T ćelije memorije rezidentne u tkivu, može da bude kritična u aktiviranju tih prvih linija zaštitnika prirodnih ćelija ubica. Njihovi eksperimenti su pokazali da su te ćelije efikasne protiv melanoma i tumora raka dojke.

– Otkrili smo da je ova specifična populacija CD4 T-ćelija bila ključni igrač za pokretanje antitumorskog imuniteta. Specifične CD4 T-ćelije, zajedno sa prirodnim ćelijama ubicama, ne samo da su ubile tumorske ćelije i kontrolisale širenje tumora, već su takođe pojačale i infiltraciju drugih belih krvnih zrnaca, ili limfocita, u tumor – istakao je Zhang.

U narednim studijama, istraživači planiraju da nastave da istražuju precizne ćelijske i molekularne mehanizme ovog antitumorskog imuniteta – prvo kod miševa, koji su razvili efikasnu imunoterapiju raka, a da će se zatim preći na klinička ispitivanja na ljudima.

– Naš cilj je da razvijemo moćan pristup imunoterapiji raka, koji je efikasan za sve pacijente sa različitim vrstama karcinoma – poručio je docent farmaceutskih nauka Hui Zhang.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo