Naslovna / Zdravlje

Visoke osobe sklonije razvoju određenih bolesti, tvrdi nova studija

Priredio/la: D. T.|17:00 - 11. 06. 2022.

Visina odrasle osobe može uticati na razvoj više od 100 kliničkih stanja, uključujući i nekoliko njih koje se dovode u vezu sa lošijim ishodima lečenja

visoke osobe Veza između telesne visine i nekih zdravstvenih stanja već je poznata, ali nije do kraja jasno da li je ova činjenica posledica isključivo visine ili možda i načina ishrane Foto: Shutterstock

Od ranije se smatra da su visoke osobe sklonije razvoji određenih bolesti, kako što proširene vene i nepravilan rad srca. Jedno novije istraživanje dodaje na ovu listu „bolesti za visoke osobe“ i oštećenja nerava na rukama i nogama, infekcije kože i kostiju. Postoji uverenje, koje nije do kraja potvrđeno, da telesna visina određuje verovatnoću nekih oboljenja.

Visoke osobe zaštićenije od koronarne bolest srca

Veruje se da su visoke osobe, s druge strane, zaštićenije od razvoja koronarne bolesti srca, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, tvrdi studija objavljena u časopisu PLOS Genetics. Istraživači su koristili podatke 250.000 osoba iz američkog programa VA Million Veteran, posmatrano je više od 1.000 medicinskih stanja.

Koristeći genetske metode pronašli smo dokaze da visina odrasle osobe može uticati na razvoj više od 100 kliničkih stanja, uključujući i nekoliko njih koje se dovode u vezu sa lošijim ishodima lečenja i kvalitetom života, kao što su periferna neuropatija, čirevi na donjim ekstremitetima i hronična venska insuficijencija – kaže vođa istraživanog tima dr Sridharan Raghavan iz regionalnog medicinskog centra Rocky Mountain .

Kakav je udeo načina ishrane i društveno-ekonomskog statusa?

Veza između telesne visine i nekih zdravstvenih stanja već je poznata, ali nije do kraja jasno da li je ova činjenica posledica isključivo visine ili možda i načina ishrane, društveno-ekonomskog statusa. Ljudi koji su učestvovali u ovoj studiji bili su u proseku visoki 176 centimetara. Potvrđeno je da osobe sa natprosečnom visinom imaju veći rizik od pojave atrijalne fibrilacije i proširenih vena, i manji rizik od hipertenzije, visokog holesterola i koronarne bolesti srca.

Nedostaci istaživanja

Sada je utvrđena veza između visine i periferne neuropatije, odnosno oštećenja nerava na ekstremitetima i infekcije kostiju i kože. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da je potrebno uraditi više studija u kojem bi učestvovalo više osoba iz različitih delova sveta, kako bi do kraja bila jasna veza između telesne visine i bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo