Naslovna / Zdravlje

Metastatski karcinom jetre nije isto što i metastaze u ovom organu koje daju drugi tumori

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 30. 07. 2022.

Jetra spada u organe najviše predisponirane za pojavu metastaza koje se šire po telu kao posledica rasta malignih ćelija, a čije je žarište u drugim delovima tela

rak jetre Metastaski karcinom jetre je rak koji se razvio u ovom organu i proširio se na druge, a često se meša sa metastazama u jetri Foto: Shutterstock

Karcinom jetre razvija se u tkivima jetre, jednog od najvećih i najvažnijih organa ljudskog tela. Jetra ima različite funkcije, uključujući detoksikaciju, razlaganje masti, sintezu proteina i pomoć u procesu varenja, pa je svaki poremećaj njenog rada značajno ispratiti.

Metastatski karcinom jetre i metastaze u jetri – sličnosti i razlike

Putujući kroz limfne ili krvne sudove, ćelije raka ponekad se šire po celom telu, napadaju nova tkiva ili organe, i to je proces koji nam je poznat kao pojava metastaza. Sa druge strane, metastatski rak jetre je uznapredovala faza bolesti koja je započela u jetri, ali proširila se na druge delove tela.

Iako ih ljudi često mešaju, metastaze u jetri se razlikuju od metastatskog karcinoma jetre. Metastaze u jetri su ćelije raka koje su se proširile (metastazirale) na jetru iz tumora koji je započeo u drugom delu tela. Najčešće su to debelo crevo ili rektum. Metastatski rak jetre maligna bolest koja je počela u jetri i širi se (metastazira) na druge delove tela.

Ko je predisponiran za metastatski karcinom jetre

Simptome raka jetre često u ranim fazama bolesti ne osećamo, odnosno, bolest je asimptomatska. Kao rezultat, ova vrsta karcinoma ima tendenciju da se, nažalost, dijagnostikuje u naprednijoj fazi. Ako ste imali druge bolesti ovog organa ili porodičnu istoriju raka jetre, imate i veći rizik od razvoja karcinoma jetre. Zbog toga bi trebalo imati obavezne redovne kontrole i preventivne preglede.

Simptomi metastaskog karcinoma jetre

Simptomi metastatskog karcinoma jetre variraju u zavisnosti od toga gde se formiraju, odnosno, šire novi tumori kroz metastaze. Na primer, ako se rak jetre proširi na kosti, može da izazove frakture kostiju. Uobičajeni simptomi metastatskog karcinoma jetre su:

  • bol u stomaku
  • bol u blizini desne lopatice ili u gornjem delu stomak
  • gubitak apetita, gubitak težine ili mučnina
  • otok ili nadimanje abdomena
  • žutilo kože i očiju (žutica)
  • stalni umor ili slabost
  • neobjašnjiva groznica.

Opcije lečenja ovog karcinoma

Kada se rak jetre proširi i postane metastatski, više se ne može lečiti hirurškim putem. Umesto toga, hemoembolizacija, oblik hemoterapije, može da bude preporučeni tok lečenja. Ciljana terapija može da bude opcija za usporavanje rasta tumora. Onkolog će verovatno ponuditi i terapije usmerene na ublažavanje simptoma koji su često povezani sa rakom jetre, kao što su bol, gubitak apetita i mučnina.

Procenti preživljavanja za metastaski karcinom jetre

Kada rak jetre metastazira, najčešće se širi na pluća i kosti. Petogodišnja stopa preživljavanja za pacijenta čiji se rak jetre proširio na okolno tkivo, organe i/ili limfne čvorove, procenjuje se na 11 odsto. Petogodišnja stopa preživljavanja za pacijenta čiji se rak jetre proširio na udaljeno tkivo, organe i/ili limfne čvorove, procenjuje se, prema aktuelnim statistikama, na 3 procenta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo