Naslovna / Zdravlje

Menopauza moguća i u tinejdžerskim godinama

Priredio/la: D. T.|17:00 - 28. 07. 2022.

Veliki emocionalni problemi mogući su ako je žena planirala decu. Pojedine žene veoma teško prihvataju činjenicu da prolaze kroz menopauzu

rana menopauza Kod većine žena menopauza počinje između 50 i 55 godina. Jedan broj žena, ipak, mnogo ranije uzlazi u menopauzu Foto: Shutterstock

Kod oko jedan odsto žena jajnici prestaju da funkcionišu pre 40. godine i javlja se rana menopauza, ili primarna insuficijencija jajnika. Primarna insuficijencija jajnika određuje se kao stanje kada jajnici prestanu da rade ispravno pre 40. godine, sve se, nažalost, može desiti i u tinejdžerskim godinama. Stručnjaci kažu da u ovom stanju jajnici zadržavaju određenu funkciju, s tim da žene nemaju ovulaciju svakog meseca.

Šta je menopauza?

Menopauza je normalan proces koji se obično dešava između 45. i 55. godine života žene i podrazumeva promene kroz koje žensko telo prolazi, dok prestaju njegove sposobnosti za reprodukciju. U menopauzu se ne ulazi direktno već joj prethodi, perimenopauza.

Perimenopauza je period koji traje više godina, pre poslednje menstruacije. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a na prvom mestu dolazi do promena u funkcionisanju hormona.

Rana menopauza

Kod većine žena menopauza počinje između 50 i 55 godina. Jedan broj žena, ipak, mnogo ranije uzlazi u menopauzu. Svetski stručnjaci smatraju, da oko 5 odsto žena ulazi u menopauzu između 40 i 45 godina, ovo stanje poznato je kao rana menopauza. Kod jednog malog broja žena,  registruje se primarna isuficijencija jajnika, sa simptomima koji su različiti kod svake žene. Moguće su lakše i nepravilnije menstruacije. Nije do kraja jasno usled čega se javlja primarna insuficijencija jajnika. Stručnjaci stanje dovode u vezu sa folikulima jajnika, vrećicama u jajnicima u kojima su smeštene jajne ćelije. Kod zdravog menstrualnog ciklusa, folikul tokom ovulacije oslobađa jajnu ćeliju. Smatra se da primarna insuficijencija jajnika može biti posledica loše reakcije folikula na hormone, smanjenja broja folikula, ili jačeg gubljenja folikula.

Dijagnoza primarne insuficijencije jajnika

Rana menopauza, pre 45. godine, može biti izazov za pacijente i zdravstvene radnike. Dijagnoza stanja često je otežana. Prepoznavanje primarne insuficijencije jajnika posebno kod mladih žena, često je zbunjujuće, jer se simptomi, kao što su razdražljivost, znojenje, promene libida, često preklapaju sa simptomima drugih stanja.

Kako bi se postavila dijagnoza primarne insuficijencije jajnika, lekar mora da ima uvid u zdravstveni karton pacijentkinje. Radi se klinički pregled, laboratorijskim testovima se određuje nivo hormona, kao što su folikul stimulišući hormon i estradiol. Moguć je i ultrazvučni pregled.

Mogući uzroci rane menopauze

Za stručnjaka je bitno da otkrije pravi uzrok primarne insuficijencije jajnika ukoliko se zna da hemioterapija ili radio terapija nisu uzrok stanja. Kod nekih žena registruju se gubitak težine, umor i nejasan bol u stomaku. Ovi simptomi mogu da ukažu na to da nadbubrežne žlezde ne funkcionišu. Neke žene imaju nasledne autoimune bolesti koje se dovode u vezu sa primarnom insuficijencijom jajnika, posebno bolestima štitne žlezde.

Uzrok je nekada osnovno genetsko ili hromozomsko stanje koje uzrokuje primarnu insuficijenciju jajnika. Rana menopauza može biti i posledica hirurškog uklanjanja oba jajnika (ooforektomije) sa ili bez uklanjanja materice (histerektomije) u slučaju raka jajnika ili endometrioze. Posle hirurškog uklanjanja jajnika dolazi do naglog gubitka hormona estrogena, progesterona i testosterona. Ovo stanje je praćeno simptomima naleta vrućine, noćnim znojenjem, poremećajem sna i raspoloženja.

Posebno osetljivo stanje

Rana menopauza nije samo organska promena, već i emotivni i psihološki problem za ženu. Rana menopauza i primarna insuficijencija jajnika dovode se u vezu sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, gubitka koštane mase (osteoporoze) i problema sa pamćenjem (kognitivni padom i demencijom). Česti su problemi sa seksualnim zdravljem, uključujući smanjen libido, suvoću vagine i bolne seksualne odnose. Zapažaju se i tipični simptomi uobičajene menopauze sa talasima vrućine i noćnim znojenjem, promenama raspoloženja i razdražljivošću.

Veliki emocionalni problemi mogući su ako je žena planirala decu. Pojedine žene veoma teško prihvataju činjenicu da prolaze kroz menopauzu, koja se povezuje sa starenjem. Javljaju se problemi sa depresijom, anksioznošću, posebno kod žena kod kojih je rana menopauza posledica raka.

Kako se leči primarna insuficijencije jajnika

Bez obzira na osnovni uzrok primarne insuficijencije jajnika ili ranu menopauzu, hormonska terapija je način lečenja. Mada, kako ističu stručnjaci, ne postoji dovoljno randomizovanih, kontrolisanih studija koje bi mogle da ukažu na korist od hormonske terapije kod žena sa ranom menopauzom, ima dosta istraživanja koja su pratila hormonsku terapiju. Ove studije naglašavaju da hormonska terapija može da spreči štetne ishode usled ranog gubitka funkcije jajnika i da onemogući razvoj kardiovaskularnih oboljenja, gubitak koštane mase i smanjenje kognitivnih potencijala.

Hormonska terapija, obično uključuje upotrebu estrogena i progesterona, kod žena koje nisu imale histerektomiju. Terapija se sprovodi najmanje do prirodnog doba menopauze oko 52 godine. Smatra se da žene koje uđu u ranu menopauzu mogu da neke načine i same da pomognu sebi i spreče rizik od kardiovaskularnih bolesti, gubitka kostiju i kognitivnog pada.

Značaj podrške okoline

Savet je da se praktikuje redovna fizička aktivnost, kontrolišite krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi. Umereno vežbanje je dobro za kardiovaskularno zdravlje, dok vežbanje sa opterećenjem i odgovarajući unos kalcijuma i vitamina D jačaju zdravlju kostiju. Preporuka je da se ograniči ili spreči upotreba alkohola , da se vodi računa o mentalnom i emocionalnom zdravlju.

Savet je da se potraži podrška u porodici, prijateljima ili kod terapeuta. Stručnjaci ističu da su od velike pomoći i tehnike upravljanja stresom, duboko disanje, meditacija. Moguća je i promena prirode seksualnih odnosa, pa je ključna dobra i otvorena komunikacija sa partnerom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo