Naslovna / Zdravlje

Hepatitis C se leči za 12 nedelja, kako deluju lekovi koji mogu sprečiti cirozu i rak jetre

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 08. 08. 2022.

Infekcija HCV prolazi najčešće bez ikakvih simptoma, znaci bolesti se javljaju tek sa pojavom ciroze te se samim tim bolest otkriva kasno u poodmakloj fazi bolesti kaže infektolog prof. dr Milotka Fabri

hepatitis C Dr Milotka Fabri: Na progresiju hroničnog hepatitisa C u cirozu ili u karcinom jetre utiče na prvom mestu konzumacija alkohola, a zatim lekovi koji oštećuju jetru, gojaznost, nepravilna ishrana i udružene bolesti Foto: Shutterstock/Youtube, Udruženje pacijenata Hronos

Hepatitis C je upala jetre uzrokovana hepatitis C virusom (HCV). Infekcija HCV dovodi do akutne upale koja kod 80 odsto zaraženih progredira (pređe) u hronični hepatitis. Ukoliko se hronični hepatitis C ne leči infekcija je najčešće doživotna, s tim da kod 20 odsto obolelih, posle 20 do 30 godina, dovodi do ciroze jetre, posledičnog gubitka jetrene funkcije ili/i karcinoma jetre. Sve ove bolesti od nedavno se mogu sprečiti savremenom terapijom koja pruža mogućnost pacijentima u Srbiji da se za 12 nedelja izleče od hroničnog hepatitisa C.

Znaci bolesti otkrivaju u fazi poodmakle ciroze

U Srbiji je, prema nekim procenama, hepatitisom C zaraženo od 70.000 do čak 100.000 osoba. Smatra se da je od ovog broja, infekcija dokazana tek kod svake četvrte osobe. Akutni hepatitis C se ne mora lečiti, ali mora se pratiti da bi se uočio prelazak u hroničnu bolest koju treba što pre lečiti, upozoravaju stručnjaci. Hronični virusni hepatitis je upala jetre koja traje duže od 6 meseci i podrazumeva stalno prisustvo virusa i nekroinflamatornu reakciju jetrenog tkiva.

– Najveći broj zaraženih osoba je u zemljama Dalekog istoka, dok je u Evropi, to jest, u zemljama našeg okruženja zaraženo 0,5-1 odsto populacije. Infekcija HCV prolazi najčešće bez ikakvih simptoma, znaci bolesti se javljaju tek sa pojavom ciroze te se samim tim bolest otkriva kasno u fazi poodmakle ciroze. Ponekad se hronična HCV infekcija manifestuje takozvanim ekstrahepatičnim manifestacijama. Usled dugotrajnog prisustva virusa i stalne borbe imunog sistema da izbaci virus dolazi do produkcije nesvrsishodnih antitela i oštećenja drugih organa. Ekstrahepatične, ili udružene bolesti sa HCV infekcijom su dijabetes melitus tip 2, steatoza jetre, glomerulonefritis, pojedine hematološke bolesti, tireoiditis, promene na zglobovima slične reumatoidnom artritisu, i mnogobrojne druge autoimune manifestacije – kaže za portal eKlinika infektolog prof. dr Milotka Fabri, Farmaceutski fakultet Novi Sad, Privredna akademija u Novom Sadu.

Primarni hepatocelularni karcinom javlja se i bez prethodne kliničke manifestacije bolesti

Najozbiljnija komplikacija hroničnog hepatitisa C je dekompenzovana ciroza jetre, kada kako objašnjava prof. Fabri dolazi do gubitka jetrene funkcije, pojavljuje se voda u trbuhu, otoci nogu, žutilo kože, spontane modrice po koži, krvarenje iz proširenih vena jednjaka, pospanost i pomućenje svesti.

– Jedina moguća terapijska opcija terminalne jetrene insuficijencije je transplantacija jetre. Druga ozbiljna komplikacija nelečenog hroničnog hepatitisa C je primarni hepatocelularni karcinom koji se može javiti i sa početnom cirozom jetre, u fazi kada bolest još nema jasne kliničke manifestacije. Na progresiju hroničnog hepatitisa C u cirozu ili u karcinom jetre utiče na prvom mestu konzumacija alkohola, a zatim lekovi koji oštećuju jetru, gojaznost, nepravilna ishrana i udružene bolesti – precizira prof. dr Milotka Fabri jedan od vodećih infektologa u našoj zemlji.

Virus se može preneti nesterilnim instrumentima za tetovaže, pirsinge

Hepatitis C ne dobijaju, kako se to pogrešno misli, samo narkomani i promiskuitetne osobe.

– HCV se prenosi putem krvi zaražene osobe. Posttransfuzioni hepatitis bio je najčešći put prenosa HCV pre testiranja antitela na HCV (Anti-HCV) dobrovoljnih davalaca krvi. U Srbiji je obavezno testiranje dobrovoljnih davalaca krvi na antitela protiv HCV uvedeno krajem 1994. godine, što znači da bi se sve osobe koje su primale krv ili krvne derivate do tog perioda morale testirati na anti-HCV. Danas je dobro poznat prenos HCV među uživaocima narkotika bilo intravenoznim putem ili ušmrkavanjem. Manje se zna, ili se pak manje ističe da se virus može preneti nesterilnim instrumentima u salonima za tetovažu, pirsinge i druge načine invazivnog ulepšavanja tela – ističe dr Fabri.

Hepatitis C utiče na fertilitet muškaraca i žena

Doktorka naglašava da je transmisija HCV virusa u zdravstvenim ustanovama svedena na minimum pravilnim rukovanjem medicinskim instrumentima. Ističe i da se HCV može preneti seksualnim putem, ali značajno ređe (u oko 3 odsto slučajeva) u odnosu na hepatitis B virus.

– Postoji manji rizik, 2 do 3 odsto, za transmisiju virusa sa HCV pozitivne majke na dete u toku porođaja. Decu HCV pozitivnih majki ne treba odmah po rođenju testirati na prisustvo HCV, moguće je transzitorno prisustvo virusa, ili pak cirkulacija anti-HCV majke. Decu HCV pozitivnih majki treba pratiti, testirati posle 18-tog meseca, a ukoliko je potrebno, lečiti posle treće godine. Virus se ne prenosi dojenjem, dojenje nije kontraindikovano, ukoliko su dojke bez ragada – kaže prof. dr Milotka Fabri.

HCV infekcija, kako upozorava dr Fabri utiče i na smanjeni fertilitet i žena i muškaraca. Profesorka dodaje, da je stoga prema protokolima vantelesne oplodnje obavezan skrining HCV oba partnera.

Ali vantelesna oplodnja nije kontraindikovana ukoliko je jedan od partnera pozitivan – precizira dr Fabri.

Kako se dokazuje infekcija?

Sumnja na Hepatitis C  postavlja se ukoliko se u krvi nađu anti-HCV, ipak prisustvo anti-HCV ne znači da sigurno postoji infekcija.

– Za potvrdu infekcije mora se uraditi dokazivanje samog virusa u krvi, RNA HCV PCR metodom. Anti-HCV su prisutna u hroničnoj HCV infekciji i kod osoba koje su izlečene ili su se spontano oslobodile virusa. Anti-HCV ostaju doživotno prisutna, pa kada se jednom dokažu ne treba ih više ponavljati – kaže dr Fabri.

Profesorka dodaje da se pri dijagnostici hepatitisa C rade i biohemijske analize jetrenih enzima i analize sintetičke funkcije jetre.

– Biopsija jetre u dijagnostici hroničnog hepatitisa C više nije potrebna. Da li je bolest progredirala do fibroze jetre prvog, drugog, trećeg ili četvrtog stepena (F4 je ciroza) danas se utvrđuje fibroelastografijom jetre, fibroskenom. Dijagnostika obavezno uključuje ultrasonografiju (ultrazvuk) jetre kako bi se isključio karcinom. Kompletna virusološka dijagnostika, određivanje broja HCV partikula u serumu i genotip virusa C, potrebna je za izbor terapije, ali samo ukoliko na raspolaganju nemamo pangenotipski lek – naglašava dr Fabri.

Od 2014. postoje lekovi koji potiskuju terapiju interferonom

Profesorka Fabri podseća da se od 2014. godine pojavljuju direktno delujući antivirusni lekovi u vidu tableta.

– Ovi lekovi u potpunosti potiskuju terapiju interferonom koji je davan 24 do 48 nedelja sa uspehom lečenja oko 50 odsto i mnogobrojnim neželjenim dejstvima. Sa novim antivirusnim lekovima hronični hepatitis C može se izlečiti za 12 nedelja. Potpuna eliminacija virusa iz jetre i krvi se postiže kod 95-100 odsto lečenih. Prvi direktno delujući antivirusni lekovi su imali dejstvo na određene genotipove virusa dok su najnoviji lekovi izuzetno moćni i pangenotipski – ističe dr Fabri.

Lekovi od juna 2022. preko RFZO

Savremena terapija dostupna je pacijentima od juna 2022. godine preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Prof. dr Milotka Fabri podseća da je lečenje direktno delujućim, genotip zavisnim lekovima pre nekoliko godina započeto i kod nas.

– Broj bolesnika koji su se lečili na teret RFZO bio je ograničen na mali broj najtežih bolesnika, bolesnika sa cirozom jetre, kod kojih nije postignut uspeh lečenja pegilovanim interferonom i bolesnika koji su imali kontraindikacije za primenu interferonske terapije (transplantirani organi i tkiva, autoimune bolesti). Lečenje novim direktno delujućim lekovima odobrava Komisija RFZO, dokumentaciju o toku i stadijumu bolesti šalje ordinirajući lekar specijalista infektolog ili gastroenterolog tercijalne zdravstvene ustanove. Kriterijumi za odobravanje lečenja su značajno relaksirani u odnosu na dosadašnje tako da terapija postaje široko dostupna. Za ovu godinu je planirano lečenje 500 obolelih  – navodi dr Fabri.

Profesorka dr Milotka Fabri kaže da se uzima jedna tableta dnevno, praktično bez ikakvih neželjenih efekata. Doktorka upozorava da ipak određeni antivirusni lekovi mogu imati interakcije sa drugim lekovima, kao što su pojedini antiaritmici, blokatori protonske pumpe (grupa lekova za suzbijanje sekrecije želudačne kiseline).

-Te se iz tih razloga uvek mora tačno znati kompletna terapija kako bi se promenio režim uzimanja lekova, ili pak izmenila prateća terapija i izbegle interakcije antivirusne i konkomitantne (prateće) terapije – precizira doktorka.

Pacijenti išli u Indiju i Egipat po lek

Ova najsavremenija terapija je promenila i odnos prema bolesti. Prof. dr Fabri naglašava da su pojedini pacijenti potražili lek i sami. Pacijenti su došli do saznanja da su se u svetu pojavili lekovi koji mogu eradicirati (uništiti) HCV i sprečiti dalju fibrozu pa čak i izlečiti cirozu.

– Pacijenti su znali i da je lečenje uspešnije ukoliko se terapija primeni ranije, pre pojave ciroze, da ne čekaju cirozu kako bi se lečili na teret RFZO. U Egiptu i Indiji se pojavljuju generički lekovi, koji se po dejstvu ne razlikuju od skupih brendiranih antivirusnih lekova na tržištu Evrope i Amerike, a naši pacijenti su dolazili do njih kako znaju i umeju. Putuju na te daleke destinacije, ili pak daju novac trećem licu rizikujući da budu prevareni, da im lekovi budu oduzeti na granicama, ili da u poslatim kutijama imaju tablete koje samo izgledaju kao lek – kaže dr Fabri za portal eKlinika.

Kada se pacijent smatra izlečenim?

Posle primene savremene antivirusne terapije pacijent se smatra izlečenim ukoliko se virus (RNA HCV) ne detektuje u krvi 12 nedelja po završenoj terapiji.

– Relapsi bolesti, to jest, ponovna pojava istog genotipa virusa izuzetno je retka, obično se radi o reinfekciji drugim tipom HCV. Izlečene od hepatitisa C treba i dalje pratiti, posebno one pacijente sa cirozom jetre zbog postojanja većeg rizika za karcinom jetre. Praćenje podrazumeva kontrolu testova iz biohemijskog sindroma jetre i ultrasonografiju jednom u 6 do 12 meseci. Svima obolelima i izlečenima od hroničnog hepatitisa C se savetuje vakcinacija protiv hepatitisa B. Hronični hepatitis C nije kontraindikacija za vakcinaciju protiv SARS- CoV2 – navodi prof. dr Milotka Fabri.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lidija Filipovic
12:42, 08. 08. 2022.
Odgovori

Moj sin je izlecio hepatit C lekom Iz Egipta pozdrav I veliko hvala dr Milotki I KC Novi Sad I infektivnoj klinici Nis .Davor I Lidija Nis

Boban
19:37, 08. 08. 2022.
Odgovori

Ako je sve ovo istina sto ne napisaste ime leka?

bane
12:07, 29. 09. 2022.
Odgovori

svaka cast,vrlo lepo objasnjeno,inace danas mi je odobreno 12. nedeljno lecenje,i presrecan sam.

Milojko
6:27, 19. 09. 2023.
Odgovori

Ko prepisuje lek za hepatitis jer ga imam vec 23 godine i počeo je da mi pravi probleme izlaze mi modrice i gubim apetit i oslabio sam puno pozdrava nadam se pozitivnom odgovoru

Vladimir
20:10, 08. 11. 2023.
Odgovori

Ime lekova su Epclusa,Daclastavir Sofosbuvir, itd…!!!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo