Naslovna / Zdravlje

Muškarci i žene ne reguju isto na bolest, ko će izgubiti kosu, a ko doživeti jači stres

Priredio/la: D. T.|19:00 - 11. 08. 2022.

Bolesti koje utiču na imuni sistem teže podnose muškarci. Više žena nego muškaraca će oboleti od multiple skleroze, dok je isti broj muškaraca i žena koji razviju progresivni oblik ove bolesti

muškarci i žene Muškarci i žene ne reaguju na istu bolest u jednakoj meri, hormoni snažno utiču na organizam pa su neke bolesti ćešće kod žena Foto: Shutterstock

Muškarci i žene ne reaguju na istu bolest u jednakoj meri, hormoni snažno utiču na organizam pa se neke bolesti češće sreću kod žena, a neke kod muškaraca. Jasno je da i svaka osoba bez obzira na pol na poseban način reaguje na bolest. U jednoj porodici neko će imati sasvim blage simptome, dok će neko zbog iste bolesti morati da se leči u bolničkim uslovima. Ipak, u nauci se sve češće priča o muškim i ženskim simptomima bolesti.

Muškarci i žene ne reaguju isto na srčani udar

Jedan od simptoma srčanog udara je izrazito jak bol u grudima, uočava se, ipak, da je više muškaraca koji kažu da imaju osećaj „kao da im slon sedi na grudima“. Žene s druge strane, kako se smatra, češće kao simptom infarkta prijavljuju osećaj pritiska u gornjem delu leđa, bol u vilici i kratak dah, mučninu i vrtoglavicu. Iako je srčana bolest vodeći uzrok smrti za oba pola, prema nekim proračunima veća je verovatnoća da će žene umreti posle srčanog udara.

Ozbiljni simptomi covida 19

Muškarci češće od žena razvijaju ozbiljne simptome covid 19. Nije do kraja jasno zbog čega, ali smatra se da covid 19 teže podnose, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i srčanih oboljenja,  a to su u velikoj većini muškarci. Žene imaju jači imuni sistem od muškaraca, zahvaljujući hormonu estrogenu.

Multipla skleroza

Bolesti koje utiču na imuni sistem imaju teži oblik kod muškaraca. Više žena nego muškaraca u celini, će dobiti multipla sklerozu, dok će isti broj muškaraca i žena razviti progresivni oblik ove bolesti, koji je teže dijagnostikovati i lečiti nego relapsni remitentni oblik multiple skleroze, smatraju stručnjaci.

Moždani udar

Uobičajeni simptomi moždanog udara su iznenadna slabost jedne strane tela, nemogućnost govora, gubitak ravnoteže i konfuzija. Kod žena se češće zapaža nesvesticu, uznemirenost, halucinacije, povraćanje, bol, štucanje, navodi WebMed. Žene se teže oporavljaju od moždanog udara.

Polno prenosive bolesti

Žene retko kada ispoljavaju simptome polno prenosivih bolesti kao što su hlamidija i gonoreja. Polno prenosive bolesti, su veoma opasne za žene, jer mogu dovesti do hronične inflamatorne bolesti karlice i problema sa plodnošću. Muškarci retko kada imaju slične komplikacije. Humani papiloma virus, zadaje više zdravstvenih poteškoća ženama, jer je ovaj virus glavni uzročnik raka grlića materice.

Gubitak kose

Muškarci imaju veće šanse da izgube kosu u odnosu na žene. Sa starenjem, kosa će se  kod oko 40 odsto žena prorediti, s tim da će čak 85 odsto muškaraca do 50 godine života imati znatno ređu kosu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo