Naslovna / Zdravlje

Rizik od 7 vrsta raka povećava čak i mala količina određenog pića

Priredio/la: I. V. |11:00 - 20. 09. 2022.

Stručnjaci upozoravaju da iako će jedna od dve osobe razviti karcinom u nekom trenutku svog života, to ne znači da svako od nas nema pravo da utiče na smanjenje rizika

rizik od raka Foto: Shutterstock

Rizik od 7 vrsta raka povećava „čak i mala količina“ određenog pića. Istraživači pri fondaciji Cancer Research UK upozoravaju da iako će jedna od dve osobe razviti karcinom u nekom trenutku svog života, to ne znači da svako nema pravo da utiče na smanjenje rizika. Bilo da sipate sebi čašu vina ili idete u lokalni kafe na kriglu piva, dosta su česte situacije kada se čaša pića pretvori u nebrojeno njih. Međutim, čak i mala količina alkoholnog pića može da učini čoveka podložnijim raku.

Alkohol predstavlja veliki rizik od raka

Istraživači navode da se alkohol u ljudskom organizmu razlaže u štetnu hemikaliju zvanu acetaldehid, koja može da ošteti naše ćelije i spreči ih da „poprave“ tu nastalu štetu. Alkohol takođe može da poveća verovatnoću da ćelije u ustima i grlu apsorbuju supstance koje izazivaju rak, poput onih koje se nalaze u dimu cigareta. U tom slučaju se povećava verovatnoća da ćelije razviju greške u svom genetskom materijalu i da se razviju u ćelije kancera.

Od viskija, rakije, preko vina i koktela do kratkih žestokih pića… nije važno šta je vaše omiljeno piće, jer, kako naglašavaju naučnici, problem je alkohol, koji sam po sebi nanosi veliku štetu ljudskom organizmu. Alkohol može da utiče na hemijske signale našeg tela. Na primer, može da poveća nivoe nekih hormona, kao što su estrogen i insulin. Taj proces dalje povećava verovatnoću da se ćelije podele, što povećava šansu da se rak razvije.

Koje vrste raka alkohol može da izazove?

Tipovi karcinoma koje alkohol može da izazove su:

  • Rak creva
  • Karcinom dojke
  • Rak usta
  • Rak jetre
  • Neke vrste raka grla (jednjaka, larinksa i ždrela).

Istraživači Cancer Research UK navode da korišćenje alkohola povećava rizik od sedam različitih vrsta raka, uključujući dva najčešća tipa – rak dojke i karcinom creva, kao i one koji se mnogo teže leče, kao što su rak jetre i jednjaka. Po njihovoj oceni, veća je verovatnoća da će neko dobiti rak ako pije, nego ako ne konzumira alkoholna pića. Ali, isto tako korišćenje alkohola ne znači da će neko definitivno dobiti karcinom.

Taj rizik zavisi od mnogo faktora, uključujući i činjenice koje niko ne može da promeni, kao što su godine i genetika. Uglavnom, loša vest je da čak i male količine popularnih alkoholnih napitaka mogu da budu štetne po zdravlje čoveka. Takođe, važno je koliko alkohola neko pije, tako da nijedan obrazac pijenja ili vrsta alkohola nije gori od drugog, navode naučnici.

Zdrava ishrana posle dosta alkohola ne umanjuje rizik od raka

Štaviše, pokušaj da neko nadoknadi količinu popijenog alkohola zdravom ishranom i načinom života možda neće svima uspeti. Zdrava, uravnotežena ishrana može da smanji rizik od karcinoma, ali, sve što jedemo i pijemo je važno, uključujući i koliko alkohola unosimo.

Najsugurniji način da se smanji rizik od raka koji bi mogao da izazove alkoholo je da se smanji količina koja se pije. Stručnjaci naglašavaju da bi nedeljno trebalo imati više dana kada se uopšte neće piti alkohol ili bar da se biraju manja pića slabije jačine. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo