Naslovna / Zdravlje

9 ozbiljnih stanja koja imitiraju simptome gorušice

Priredio/la: S.St.|12:00 - 24. 09. 2022.

Šta treba da znate o osećaju pečenja u grudima i kada treba da se obratite lekaru. Ovaj problem može da se reši promenama u ishrani, kao što je smanjenje unosa kafe i alkohola, ili putem lekova

gorušica Gorušica ili refluks kiseline bolan je osećaj pečenja u grudima ili grlu Foto: Shutterstock

Gorušica ili gastroezofagealni refluks ili refluks kiseline bolan je osećaj pečenja u grudima ili grlu, navodi se u US National Library of Medicine (USNLM). U osnovi, gorušica se javlja kada se jednjak (cev koja prenosi hranu iz usta u stomak) previše opusti i želudačna kiselina se vrati u jednjak, kažu u  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Ovaj problem može da se reši promenama u ishrani, kao što je smanjenje unosa kafe i alkohola, ili putem lekova.

Ako se gorušica javlja više od dva puta nedeljno duže od nekoliko nedelja, vreme je da se obratite lekaru

Imati gorušicu s vremena na vreme, kao recimo posle začinjenog obroka ili preranog odlaska na spavanje nakon jela, normalno je. Ali ako se javlja više od dva puta nedeljno duže od nekoliko nedelja, vreme je da se obratite lekaru. U tom slučaju, možda imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), hronični, ponekad štetni oblik gorušice.

Ali GERB nije jedini problem koji je povezan sa gorušicom. Mnoga druga stanja – neka čak i opasna po život – mogu da imitiraju osećaj gorušice.

1. Gorušica može biti povezana sa bolestima srca, posebno sa anginom

Angina, koju karakteriše bol u grudima ili nelagodnost uzrokovana nedostatkom dotoka krvi u srce, kako navode u American Heart Association (AHA), može da se doživi kao loše varenje ili gorušica.

„Osnovno je da li dobijate gorušicu kada radite naporne ili umerene aktivnosti”, kaže doktor Ryan Madanick, gastroenterolog i docent medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severne Karoline, u Čapel Hilu. Ako imate dodatne simptome, kao što su znojenje ili otežano disanje, vreme je da potražite medicinsku pomoć.

Ako imate 50 ili više godina i imate gorušicu – posebno ako ranije niste imali ovu vrstu bola – to takođe može izazvati sumnju na anginu, kao i drugi faktori rizika od srčanih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes ili porodična istorija bolesti srca.

2. Kamen koji blokira žučni kanal može da izazove bol, obično u sredini ili u gornjem desnom delu stomaka

Žučni kamenci su tvrde, male mase nalik šljunku koje se razvijaju u vašoj žučnoj kesi, prema rečima NIDDK. Iako kamen u žuči ne izaziva uvek simptome, kamen koji blokira vaš žučni kanal može da izazove bol, obično u sredini ili u gornjem desnom delu stomaka.

Bol može biti grčeviti, tup ili oštar, i često se javlja nekoliko minuta nakon što jedete. Obično je intenzivniji od gorušice i može duže da traje.

Ako imate bolove u stomaku nakon obroka koji se ne smanjuju nakon što uzmete lekove za suzbijanje kiseline, treba posumnjati na kamen u žuči, kaže dr Joel Richter, gastroenterolog i šef odeljenja za medicinu na Templ univerzitetu Medicinskog fakulteta u Filadelfiji.

3. Dugotrajna upotreba određenih antiinflamatornih lekova može izazvati čir na želucu

Čir na želucu, takođe poznat kao peptički čir, jesu rane na sluznici želuca koje mogu da izazovu osećaj pečenja, koji se obično oseća u gornjem delu stomaka. Bol može da stigne do grudi, kaže dr Madanick. Bol je često tup i uporniji od gorušice.

Lekovi koji suzbijaju kiselinu mogu da ublaže bol kod čira. Uzročnik čira često može da bude Helicobacter pilori, vrsta bakterije koja izaziva zapaljenje sluznice želuca, tako da u tom slučaju morate da se uzimate antibiotike da biste se rešili infekcije.

Dugotrajna upotreba određenih antiinflamatornih lekova (kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen) i lekova za osteoporozu koji se nazivaju bisfosfonati, takođe može izazvati čir na želucu. U ovom slučaju, lekar može da vam propiše lekove, tzv. inhibitore protonske pumpe (PPI) za smanjenje kiseline u stomaku, kažu u NIDDK.

4. Ako imate gorušicu zbog hijatalne kile, lekar će vam propisati lekove za suzbijanje kiseline

Hijatalna kila nastaje kada deo gornjeg stomaka probije dijafragmu u grudnu šupljinu, umesto da ostane u trbušnoj duplji gde mu je mesto.

Zbog toga hrana i želudačna kiselina mogu da budu potisnuti u jednjak, uzrokujući bol nalik gorušici i GERB-u, objašnjavaju u NIDDK. Lekar može da uspostavi dijagnozu na osnovu rendgenskih ili drugih snimaka.

U ostale znake hijatalne kile spadaju bol u grudima, podrigivanje i mučnina. Ako imate gorušicu zbog hijatalne kile, lekar će vam propisati lekove za suzbijanje kiseline i preporučiti promene životnih navika, kao što je konzumiranje manjih obroka, izbegavanje alkohola i izbegavanje bilo kakvih obroka neposredno pre spavanja. U retkim slučajevima može da bude potrebna hirurška intervencija.

5. Postoji mogućnost da gorušica može da bude uzrokovana rakom jednjaka

Rak jednjaka je redak, ali njegova učestalost  u Sjedinjenim Državama brzo raste, kaže dr Madanick. Dok bol sličan gorušici može da bude uzrokovan rakom jednjaka u retkim slučajevima, najčešći simptom je teško gutanje, navode u Američkom udruženju za rak.

„Ako imate gorušicu, to može biti znak raka jednjaka, ali je malo verovatno”, kaže dr Madanick. Aki imate dugotrajnu gorušicu, lekar može da traži da uradite gornju endoskopiju kako bi vam pregledao jednjak, posebno ako pušite ili mnogo pijete, što su dva faktora rizika za rak jednjaka.

Ovaj pregled sastoji se od prolaska cevčice sa svetlom i kamerom na jednom kraju niz grlo u jednjak. Tokom pregleda lekar može da traži abnormalne površine, kao i da prikupi uzorke tkiva za testiranje na rak.

6. Gorušica i gastropareza

Loša kontrola dijabetesa može dovesti do oštećenja nerava, što može da utiče na rad digestivnog trakta. Ovo stanje zove se gastropareza i dramatično usporava kretanje hrane kroz stomak do creva. Kako objašnjava NIDDK, to može da izazove gorušicu, kao i druge simptome kao što su mučnina, povraćanje i osećaj sitosti odmah nakon jela.

U lečenje mogu da budu uključene promene u ishrani – manji obroci, izbegavanje masti i vlakana, kao i lekovi, a za osobe sa veoma teškim simptomima, ubacivanje sonde za hranjenje ili implantiranog uređaja koji emituje električne impulse koji imitiraju kontrakcije stomaka.

7. Ezofagitis može da dovede do gorušice i otežanog gutanja

Ezofagitis, ili upala jednjaka, može da bude rezultat čestog refluksa kiseline. Ovo stanje, zauzvrat, može da dovede do gorušice, kao i otežanog gutanja.

Upala jednjaka može da nastane i od uzimanja određenih lekova protiv bolova i lekova za osteoporozu, posebno ako se tablete uzimaju bez vode, što im omogućava da ostanu u jednjaku. U ređim slučajevima, kako kažu u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije (NCBI), ovo stanje mogu da izazovu određene infekcije i zračenja.

Treći tip ezofagitisa, nazvan eozinofilni ezofagitis, javlja se kada bela krvna zrnca, zvana eozinofili, napadnu jednjak. Hronično stanje često je povezano sa alergijom i astmom, tako da lečenje zahteva identifikaciju i izbegavanje štetne hrane uz pomoć gastroenterologa ili alergologa. Lekari takođe mogu da propišu steroidne lekove za ublažavanje upale, kažu u Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju (AAAAI).

8. Pleuritis ili kostohondritis

Upala sluznice pluća i grudnog koša, poznata kao pleuritis, može da izazove bol u grudima sličan gorušici. Treba posumnjati na pleuritis „ako se bol ili peckanje pogorša kada duboko udišete ili se krećete”, kaže dr Madanick.

Pleuritis je najčešće uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom i nestaje kada se infekcija izleči, objašnjavaju u Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv (NHLBI).

Kostohondritis – zapaljenje hrskavice koja pričvršćuje rebra za grudnu kost – može da izazove oštar bol duž grudne kosti, odnosno sternuma. Ovaj problem može da ima veze sa povredom ili infekcijom i obično se leči lekovima protiv upale, bolova i odmorom.

9. Anksioznost i gorušica

Iako anksioznost neće izazvati GERB, ona može da bude uzročnik gorušice i da pogorša simptome GERB-a, kaže dr Madanick. Štaviše, napadi panike ponekad mogu direktno da izazovu bol u grudima, prema mišljenju Američkog udruženja za srce (AHA).

Osoba može da ima i gorušicu u vezi sa anksioznošću i gorušicu u vezi sa GERB-om. „Jedan od znakova da nije samo refluks jeste da se lečenje problema refluksa ništa ne poboljšava”, kaže dr Madanick.

Smanjenje anksioznosti i stresa, recimo, vežbanjem, opuštanjem i terapijom, takođe može da ublaži gorušicu.

Dr Madanick kaže da, kao i kod drugih stanja koja se maskiraju kao GERB, „mnogo puta jedini put kada se pacijent odluči da ode kod lekara jeste kada lekovi kupljeni bez recepta ne deluju, jer oni obično budu veoma efikasni za lečenje jednostavne gorušice”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo