Naslovna / Zdravlje

Dezmoidni tumori – gde se razvijaju i po čemu se prepoznaju

Priredio/la: I. V. |19:00 - 29. 09. 2022.

Ako je dezmoidni tumor blizu površine kože, možda ćete imati bezbolnu ili blago bolnu kvržicu, a ako je lociran u stomaku – ponašaće se agresivnije

Dezmoidni tumori Dezmoidni tumori obično se smatraju benignim  jer se retko šire na različite delove tela Foto: Shutterstock

Dezmoidni tumori obično se smatraju benignim  jer se retko šire na različite delove tela, ali, oni koji brzo rastu (agresivni tumori) mogu se na neki način tretirati kao karcinom jer mogu da prerastu u obližnja tkiva i budu fatalni. „Dezmoid“ potiče od grčke reči desmos, što znači tetiva ili nešto trakasto. Ovi tumori mogu da se razviju bilo gde u našem telu i u bilo kom uzrastu. Ali, najčešće se javljaju kod žena u 30-im godinama.

Dezmoidni tumori

Za razliku od masnog tumora, koji raste ispod kože i zove se lipom, ova vrsta se razvija u fibroznom tkivu – tetivama i ligamentima. Ako nađete kvržicu na rukama, nogama, glavi ili vratu, postoji  šansa da imate dezmoidni tumor. Ljudi, koji imaju stanje zvano porodična adenomatozna polipoza (FAP), nasledni tip raka debelog creva, imaju veću verovatnoću da dobiju dezmoidni tumor, i to u abdomenu ili debelom crevu. Ovi tumori su takođe povezani sa trudnoćom, zbog visokog nivoa hormona zvanog estrogen, ali i sa nekim vrstama teških povreda.

Dezmoidni tumor se takođe označava i kao: agresivna fibromatoza, duboka fibromatoza, dezmoidna fibromatoza, porodična infiltrativna fibromatoza, nasledna dezmoidna bolest ili musculoaponeurotic fibromatosis.

Koji simptomi ukazuju da se razvijaju dezmoidni tumori?

Znaci dezmoidnog tumora zavise od lokacije, od toga gde se nalazi. Ako je blizu površine kože, možda ćete imati bezbolnu ili blago bolnu kvržicu. Ako je tumor lociran u stomaku, možda će se ponašati agresivnije. To znači da može da pritisne krvne sudove i nerve i izazove bol, hramanje ili probleme sa nogama, stopalima, rukama ili šakama. Takođe, može da blokira debelo crevo ili preraste u obližnja tkiva. Kada se to dogodi, čovek može da oseti jak bol, krvarenje iz rektuma i druge zdravstvene probleme.

Kako se postavlja dijagnoza za dezmoidni tumor?

Kako bi saznali kakvu vrstu tumora neko ima, lekari preduzimaju sledeće korake:

  • Ultrazvuk: Visokofrekventni zvučni talasi se koriste za pravljenje slika koje će pokazati da li je tumor čvrst
  • Skeniranje: Ovo pokazuje da li je tumor vezan za druga tkiva i da li se može bezbedno ukloniti operacijom. Oni uključuju magnetnu rezonancu (MRI), koja koristi moćne magnete i radio talase za pravljenje detaljnih slika, i skeniranje kompjuterizovane tomografije (CT), koja spaja rendgenske zrake snimljene iz nekoliko uglova kako bi se napravila potpunija slika.
  • Biopsija: Mali uzorak ili ceo tumor se uklanja, a ćelije se posmatraju pod mikroskopom kako bi se potvrdilo da je reč o dezmoidnom tumoru.

Kako izgleda tretman i kako se leče dezmoidni tumori?

Ako je dijagnostikovan dezmoidni tumor, lekar će preporučiti nešto od sledećeg:

  • Da sačekate i pratite tumor: Neki tumori ne rastu, a neki se čak sami smanjuju. Ako su mali i izvan stomaka, i ne izazivaju simptome,  lekar može da primeni ovaj pristup
  • Operacija: Ovo se radi kada je to moguće, iako operacije mogu da bude teško izvodljive za tumore u abdomenu. Čak 25 do 50 odsto tumora se vraća na isto područje nakon operacije zbog čega će biti neophodni i drugi tretmani.
  • Terapija zračenjem: Koristi se samostalno, ili uz operaciju, ili uz lekove. Zračenje je efikasno za mnoge ljude, međutim, možda neće moći da se primeni ako je tumor u stomaku, jer zračenje može da ošteti druge važne organe i delove tela.
  • Radiofrekventna ablacija: Lekar će staviti igle u tumore i poslati radio talase kroz njih da ih udare toplotom. Ovo je novi pristup i verovatno neće biti prvi koji lekar preporučuje.
  • Lekovi: Ne postoji standardni tretman lekovima za dezmoidne tumore. Ali, različite vrste lekova, kaoa i lekovi za karcinom, mogu se koristiti za pokušaj njihovog smanjivanja ili zaustavljanja rasta.
  • Krioablacija: Sonda se koristi za zamrzavanje tumorskog tkiva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo