Naslovna / Zdravlje

Šta uzrokuje pojavu kvržica u stomaku i kako mogu da se leče

Priredio/la: I. V. |15:00 - 16. 09. 2022.

Kvržica u stomaku može da bude bolna, tvrda ili meka, a hitnu pomoć lekara zahteva ako izaziva jak bol zajedno sa temperaturom, povraćanjem ili promenom boje kože

kvržica u stomaku Kvržica u stomaku može da bude bolna, tvrda ili meka Foto: Shutterstock

Kvržica u stomaku je problem na koji se posumnja ako se pojavi otok ili izbočenje koje viri iz abdominalnog područja – predela stomaka. Mogući uzroci pojave ovih kvržica su kila, lipomi, hematomi, nespušteni testisi i tumor. Lekari ističu da ne zahtevaju sve kvržice u stomaku lečenje, ali neki ljudi će možda morati da budu podvrgnuti operaciji.

Kako izgleda kvržica u stomaku i zašto nastaje?

Kvržica u stomaku može da bude tvrda ili meka i može da bude bolna. Međutim, mogu da se pojave i bez dodatnih simptoma. Stručnjaci navode da postoji nekoliko uzroka zbog kojih se ove krvžice javljaju u abdominalnom delu:

  • Hernija je čest uzrok pojave kvržica u stomaku. Mišići i zid tkiva unutar abdomena osobe obično su dovoljno jaki da drže unutrašnje organe i creva na mestu. Ponekad, međutim, mišići mogu da oslabe, a to može da omogući unutrašnjem delu tela da se progura kroz njih, i tako nastje kila.

Hernija se može javiti ako osoba napreže mišiće, što se može dogoditi kao rezultat:

– podizanja teškog tereta
– prekomernog naprezanja tokom napada kašlja
– prekomernog naprezanja zbog zatvora
Neke vrste kile nastaju kao rezultat određenih okolnosti, a može doći i do incizione kile jer je operacija oslabila trbušni zid.

Pupčane kile, koje se obično javljaju samo kod beba, nastaju zato što se oštećuje trbušni zid. Ova vrsta kile može sama da se izleči kako beba raste. Odrasla osoba sa pupčanom kilom, međutim, moraće na korekciju koja se obavlja operacijom.

  • Nespušteni testisi se javljaju kod novorođenčadi kada jedan ili oba testisa ne uspeju da se pomere iz abdomena u skrotum. Obično zahtevaju hormonsku terapiju, ali nekoj deci će možda biti potrebna i operacija.
  • Lipom je masna kvržica koja se razvija ispod kože. Postepeno rastu tokom vremena kako se masnoća skuplja i formira kvržicu. Mogu dav se razvijaju na bilo kom delu tela čoveka i da imaju osećaj gume na dodir. Lipomi su generalno bezopasni i ne zahtevaju lečenje, mada je moguće hirurško uklanjanje.
  • Hematom nastaje kada oštećeni krvni sudovi propuštaju svoj sadržaj, koji se zatim nakuplja ispod kože. To se obično dešava nakon povrede tog područja. Ako se to dogodi u abdomenu, može da se pojavi izbočina, uz promenu boje kože. Hematomi se obično sami povlače tokom vremena.
  • Tumor – u retkim slučajevima, kvržica na stomaku može da bude tumor koji raste na organu u predelu stomaka. Tumor ne mora da ukazuje na rak. Međutim, neophodno je da lekar to proveri i preporuči lečenje u zavisnosti od toga da li je kvržica kancerogena.

Koji simptomi ukazuju da se razvija kvržica u stomaku?

Simptomi koje osoba može da iskusi zavise od osnovnog uzroka. Često će uzrok biti hernija, a razlikuje senekoliko vrsta kile, od kojih svaka ima različite simptome. Osoba sa ingvinalnom hernijom može da primeti:

  • bol prilikom kašljanja, savijanja ili podizanja nečega
  • osećaj pečenja ili bola na mestu gde se kvržica razvila
  • osećaj težine ili slabosti u stomaku
  • osećaj pritiska u stomaku

Osoba koja ima hijatalnu herniju može da oseti:

  • bol u grudima
  • problem sa gutanjem
  • refluks kiseline.

Kvržice u stomaku izazvane drugim uzrocima imaće niz simptoma. Ako osoba oseti sledeće simptome najbolje je da odmah potraži medicinsku pomoć:

  • temperatura
  • povraćanje
  • jak bol oko kvržice.

Kako se postavlja dijagnoza za ovu promenu u abdomenu?

Svako ko primeti kvržicu na stomaku treba što pre da poseti lekara kako bi se obavio fizički pregled. Ako lekar veruje da je kvržica hernija, pacijent će uraditi ultrazvuk ili CT skeniranje. Ako kvržica nije hernija, dalje se rade testovi kako bi se postavila dijagnoza. Hematomi ili lipomi, koji ne izazivaju velike neprijatnosti, ne moraju da se odstranjuju i trebalo bi ih „ostaviti na miru“. Ukoliko lekar posumnja da bi kvržica mogla da bude tumor, pacijent će ići na snimanja i na biopsiju – prikupljanje i analizu malog uzorka tkiva kako bi se potražile ćelije raka.

Kako se leči problem koji izaziva kvržica u stomaku?

Ukoliko čovek posumnja da ima kilu treba da zakaže pregled, bez obzira na to što kila može da bude bezopasna, a operacija potrebna u slučajevima kako ne bi ometala creva ili sprečila da krv slobodno teče kroz njih. Međutim, ukoliko kila ne izaziva probleme, lekar će predložiti da se stalno prati kako bi se uverio da kila ne raste ili ne izaziva dalje nelagode. U slučaju da kila raste ili su prisutni dodatni simptomi, lekar može da preporuči hirurški zahvat koji se zove laparoskopija.

Tokom laparoskopije, hirurg će napraviti mali rez u abdomenu i umetnuti cev sa svetlom i kamerom tako da mogu da vide trbušne organe. Zatim će zašiti rupu koju je kila napravila na stomaku. Laparoskopska hirurgija je minimalno invazivna, što znači da se telo može oporaviti brže nego nakon otvorene operacije. Međutim, veća je verovatnoća da će se kila vratiti.

Druge opcije lečenja kile podrazumevaju korišćenje lekova prilikom bolova. Antacidi, H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe mogu da smanje proizvodnju kiseline u želucu kako bi ublažili simptome. Promena životnog stila, posebno za ljude sa hijatalnom hernijom, podrazumeva određene promene načina života, koji mogu da pomognu, kao što su:

  • održavanje normalne telesne težine
  • konzumiranje lakših obroka
  • izbegavanje saginjanja ili ležanja nakon jela
  • izbegavanje hrane koja izaziva refluks kiseline
  • prestanak pušenja
  • izvođenje specifičnih vežbi za jačanje oslabljenih mišića – od vitalnog je značaja da se konsultujete sa lekarom pre nego što ih isprobate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo