Naslovna / Zdravlje

Kila ili hernija javlja se u vidu izbočine na preponama ili na trbušnom zidu

Priredio/la: D.T.|17:00 - 30. 10. 2021.

Kila ili hernija može nastati iznenada, nekada posle pokušaja da podignete težak predmet, ali i posle kašlja ili smeha

kila-bruh-hernija Kila, bruh ili hernija javlja se kada masno tkivo ili unutrašnji organ prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu Foto: Shutterstock

Kila, bruh ili hernija javlja se kada masno tkivo ili unutrašnji organ prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu. Ovo stanje je posledica urođene ili stečene slabosti mišića. U zavisnosti od oblika hernija može biti propraćena blagom nelagodom ili čak i bez simptoma. Ipak, u nekim situacijama kila je ozbiljno i životno ugrožavajuće stanje, koje zahteva hitnu operaciju.

Kila najčešća na stomaku ili preponama

Većina kila se javlja u predelu prednjeg trbušnog zida, s tim da postoje i unutrašnje hernije. Stanje je često i smatra se da svaka 10. osoba na svetu u nekom periodu života dobije kilu. Hernija se najčešće pojavljuje u vidu izbočine, na preponama ili abdomenu. Pacijenti se uglavnom žale na bol, koji je veoma prisutan pri pokušaju da nešto podignu.

Kila može nastati iznenada, nekada posle pokušaja da podignete neki težak predmet, ali i posle kašlja ili smeha. Nakon nekoliko nedelja ili meseci promene mogu biti vidljive i golim okom. Većina kila je spoljašnja, što znači da masno tkivo pritiska trbušni zid prema spoljnjoj strani tela. Ova kila se vidi, za razliku od unutrašnje,

Znaci i simptomi hernije

Kod spoljašnje kile prisutna je izbočina na telu, koja nestane kada osoba legne. Prisutan je i otok ili izbočenje u preponama ili skrotumu (kod muškaraca). Pacijenti se žale na tupi bol na mestu izbočine i pri pokušaju da podignu teret.

Tipovi hernije

Postoji nekoliko tipova kile, a najučestalija je ingvinalna (preponska) kila, kada masno tkivo ili deo tankog creva izlazi kroz preponski kanal ili skrotum, izazivajući vidljivo izbočenje. Ova vrsta hernija je češća kod muškaraca, neki muškarci se rode s njima,  ili ih razviju kasnije u životu.

Butna (femoralna) kila nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire na vrh unutrašnje strane butine u okviru prepona. Pupčana (umbilikalna) vidi se golim, okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka, i javlja se pri prolasku masnog tikva kroz slabost prednjeg trbušnog zida. Pupčane kile su najčešće kod novorođenčadi, posebno kod prevremeno rođene i dece sa malom porođajnom težinom.

Šta je želudačna kila?

Želudačna kila (hiatus hernija) nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi, jednim delom, u manjoj ili većoj meri, prolazi u grudnu šupljinu. Simptomi ove kile su ​​žgaravica, loše varenje, otežano gutanje, često vraćanje hrane u grkljan i bol u grudima. Inciziona- ventralna kila, posledica je hirurške intervencije, uočava se posle operacije debelog creva, želuca, jetre, pankreasa. Doktori ne znaju tačno šta uzrokuje želudačnu kilu, ali smatra se da stanju pridonosi oslabljena dijafragma, usled starenja ili pritiska na stomak.

Faktori rizika

Preponska i butna kila mogu biti posledica slabljena mišića, starenja ili stalnog naprezanja abdomena i prepona. Na primer, posle dizanja teškog tereta. Ova vrsta hernije može biti i posledica viška kilograma, čestog kašlja ili zatvora, zbog naprezanja pri pražnjenju creva. Preponska kila kod kod muškaraca, nekada je uzrokovana problemom sa preponskim kanalima, iz kojih se spuštaju testisi. Kada se mišići u ovim kanalima ne zatvore kako bi trebalo, dolazi do slabljenja i nastanka bruha.

Pupčana kila može nastati tokom trudnoće, kada pupčana vrpca prolazi kroz otvor u abdominalnim mišićima novorođenčeta. Ovaj otvor se obično zatvara odmah nakon rođenja bebe, ipak, ako se mišići ne spoje u potpunosti na sredini trbušnog zida, javlja se pupčana kila odmah pri rođenju ili kasnije tokom života. Ova kila može nastati i kod odraslih, kao posledica prevelikog abdominalnog pritiska, usled gojaznosti, višestruke trudnoće i prethodne operacije abdomena.

Dijagnostika

Lekar obično može da otkrije herniju pri pregledu, videće ili će osetiti ispupčenje pri dodiru. Moguće je da će vas zamoliti da stojite i da se nakašljete, kako bi kila bila vidljiva. Ultrazvuk ili CT skeniranje se koriste takođe za dijagnostiku hernije. Moguće je da ćete morati da se pregledate i magnetnom rezonancom, posebno ako imate bolove.

Nekada bavljenje sportom može izazvati kilu koja nije vidljiva u početnim fazama. Magnetna rezonanca, u tom smislu, može biti od velike pomoći i otkriti problem na vreme. U slučaj žena u reproduktivnom dobu, lekar može savetovati ultrazvuk koji će proveriti i stanje karlice.

Prognoze i operacija

Hernija može da se uveća, postane bolnija i da izazove komplikacije. U nekim slučajevima, nema uopšte simptoma koji bi ukazivali na postojanje kile. Hernija postaje bolnija, kako se uvećava i tada se pacijentu savetuje operacija,  da bi se otklonio bol i sprečile moguće komplikacije. Kila neće proći sama od sebe, a u slučaju operacije oporavak može trajati nekoliko nedelja.

Neki stručnjaci savetuju nošenje pojasa, kako bi se ublažile posledice kile, ali u nekim situacija operacija je neophodna. Kod hirurškog zahvata, primenjuju se najčešće dve vrste operacije, otvorena, uz klasičan rez na stomaku i laparoskopska operacija, kada se uz manje rezove operacija radi iznutra.

Pojas za ublažavanje simptoma kile

Umesto operacije, lekar može, ako je kila mala ili ne izaziva bolove, savetovati samo praćenje stanja, posebno ako imate još neke bolesti, koje mogu povećati rizik od operacije. U nekim slučajevima od pomoći može da bude i pojas za ublažavanje simptoma kile.

Procenjuje se da će oko 25 procenata muškaraca, u nekom trenutku u životu imati problem sa preponskom kilom. Muškarci imaju osam puta više šansi da razviju ovu smetnju nego žene. Butna hernija je češća kod starijih žena. Oko 20 odsto dece se rodi sa pupčanom hernijom, ali ovo stanje prođe samo od sebe do pete godine života.

Prevencija

Hernija se može sprečiti normalnom telesnom težinom, zdravom ishranom i vežbanjem. Savetuje se pojačan unos biljnih vlakana, voća, povrća i celog zrna kako biste sprečili probleme s probavom. Pažljivo dižite neke objekte, izbegavajte podizanje teških predmeta. Ukoliko pušite, prestanite, jer pušenje može isprovocirati uporni kašalj i nastanak kile.

Komplikacije

Komplikacije u slučaju hernije su moguće ako se sadržaj kile zaglavi na nezgodnom mestu i počne da ometa rad creva. U ovom slučaju može doći do bola, mučnine, povraćanja, do problema sa pražnjenjem creva i gasovima. Zatvorena kila može biti nekada veoma opasna, jer je u stanju da prekine dotok krvi i uslovi odumiranje zahvaćenog dela tkiva. Ovo stanje se, na primer, rešava hitnom operacijomHronična opstruktivna bolest pluća, može biti okidač za razvoj kile, zbog učestalog kašlja. Moguće je da se simptomi hernije nekada pomešaju sa endometriozom kod žena, koja nastaje kada endometrijum, raste izvan materice.

Sportska kila

Postoji i takozvana sportska kila, koja, kako kažu stručnjaci, zapravo i nije hernija. Sportska kila uzrokuje bol i pritisak usled kidanja tetiva. Sportske kile su obično rezultat ponavljajućih ili eksplozivnih pokreta, česta su posledica igranja fudbala, hokeja, ragbija, skijanja, trčanja. Meka tkiva koja se nalaze u donjem delu stomaka i stidnoj oblasti, najčešće su pocepana ili povređena. Neke sportske aktivnosti, takođe, mogu usloviti nastanak prave kile.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dušan
11:39, 31. 10. 2021.
Odgovori

Preponsku sam primetio jedno jutro pri umivanju ,do tada trčanje bajs sklekovi trbušnjaci…Dr kaže nije frka ali mora operacija ,reko aj.U to vreme poče korona prestali da rade lakše operacije a kod privatnika je 1000e.Patio sam se skoro god.dana , ugrabim zatišije korone i operišem.Operacija, pa nije svejedno doktorima je rutinska ali nama bogami nije ,tri dana u bolnici posle deset skidaju konce mesec dana bolovanja i da se pazis dok si živ.Lično nastavio sam da trčim polumaraton i bajs da teram ,nema trbušnjaka ni teretane izbegavam dizanje teških predmeta koliko mogu pa šta bude
Pozzz

Boban
17:59, 31. 10. 2021.
Odgovori

Dali kila moze uticati na sex.i zbo cega imam bolove u levom testisu

Obrenka Prcic
14:31, 01. 11. 2021.
Odgovori

Mom sinu Koji I’ma 36 g na MR otkriveno ,6 bruha na kicmi. STA dalje?

misteruizan lik
21:57, 29. 04. 2022.
Odgovori

imam pitanje dali ima neka vrsta kile kod loje nemas bolove, jer na poslu dizemo teske terete a ja nisam stavio pojas posle negog vremena ja osetim kao neku nelagodnos u stomaku i kao nateklo al nista nalik opisa na ovoj strani cak sam isao u htno doktor mi rekao da legnem pritom je mipao u predelu plocica i utvdio da to nije nista ali ja imam jako cudan osecaj u tom delu pa me interesuje dali da forsiram i da trazim da idem na snimanje ili da se ne brinem mnogo oko toga????????? ;(

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo