Naslovna / Zdravlje

Kako su ćelije raka naučile od onih zdravih da se šire po organizmu

Priredio/la: I. V. |14:30 - 08. 10. 2022.

Naučnici svaki dan otkrivaju šta sve utiče na širenje  karcinoma, a novo otkriće, kako kažu, omogućava im da spreče metastaze i pretvore rak u bolest koja može da se preživi

ćelije raka Metastaze nisu abnormalni procesi ograničeni na rak, kao što se ranije mislilo Foto: Shutterstock

Ćelije raka sposobne su da „otimaju“ proces koji koriste zdrave ćelije kako bi se širile po telu, otkriva novo istraživanje naučnika sa University of Cambridge, okupljenih u Institutu za istraživanje raka. Ovo otkriće, kako navode istraživači, u potpunosti menja sadašnji način razmišljanja o metastazama raka.

Ćelije raka iskoristile mogućnost migracije kako bi se širile po telu

Naučni tim otkrio je da blokiranje aktivnosti NALCN proteina u ćelijama kod laboratorijskih miševa koji imaju karcinom – izaziva metastaze. Istraživanje, koje je pre neki dan objavljeno u Nature Genetics, takođe je otkrilo da ovaj proces nije ograničen samo na rak. Na njihovo iznenađenje, kada su uklonili NALCN protein kod miševa koji nisu imali rak, to je dovelo do toga da su njihove zdrave ćelije napustile svoje prvobitno tkivo i putovale po telu gde su se pridružile drugim organima.

Istraživači su, na primer, otkrili da su zdrave ćelije iz pankreasa migrirale u bubreg gde su postale zdrave ćelije bubrega. Ovo ukazuje da metastaze nisu abnormalni procesi ograničeni na rak, kao što se ranije mislilo, već je to normalan proces koji koriste zdrave ćelije, a koji su kanceri iskoristili kako bi migrirali u druge delove tela za stvaranje metastaza.

Identifikovan jedan od neuhvatljivih pokretača metastaza

– Ovi nalazi su među najvažnijim koji su izašli iz moje laboratorije za tri decenije. Ne samo da smo identifikovali jedan od neuhvatljivih pokretača metastaza, već smo takođe „naglavačke“ okrenuli opšte prihvaćeno shvatanje ovog procesa širenja raka, pokazujući kako karcinom otima procese u zdravim ćelijama radi sopstvene dobiti. Ako se potvrdi daljim istraživanjem, ovo bi moglo da ima  dalekosežne implikacije na to kako da sprečimo širenje tumora, a i omogućava nam da manipulišemo ovim procesom kako bismo obnovili oštećene organe – objasnio je profesor Richard Gilbertson, direktor Cancer Research UK Cambridge Centre.

Uprkos tome što je jedan od glavnih uzroka smrti pacijenata obolelih od raka, metastaze je i dalje neverovatno teško sprečiti, uglavnom zato što je istraživačima bilo teško da identifikuju ključne pokretače ovog procesa koji bi mogli da budu meta lekova. Sada, kada su identifikovali ulogu NALCN proteina u metastazama, naučni tim istražuje različite načine za obnavljanje njegove funkcije, uključujući korišćenje postojećih lekova na tržištu.

– Neverovatno smo uzbuđeni što smo identifikovali jedan protein, koji reguliše ne samo kako se rak širi kroz telo, nezavisno od rasta tumora, ali i odbacivanje i obnovu ćelija normalnog tkiva. Razvijamo jasniju sliku o procesima koji rukovode širenjem ćelija raka. Sada možemo da razmotrimo da li bi postojeći lekovi mogli da se prenamene kako bi sprečili ovaj mehanizam da izazove širenje raka kod pacijenata – istakao je vođa studije dr Eric Rahrmann.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo