Naslovna / Zdravlje

Metastaze u mozgu kod primarnog raka dojke, uspeo da smanji novi lek

Priredio/la: I. V. |14:30 - 14. 08. 2022.

Novi lek smanjio je metastaze na mozgu kod 73,3 odsto pacijenata i učinio da one potpuno nestanu kod dva od 15 pacijenata nakon skeniranja mozga

metastaze u mozgu Novi lek smanjio je metastaze na mozgu kod 73,3 odsto pacijenata Foto: Shutterstock

Metastaze u mozgu kod pacijenata sa rakom dojke delimično ili čak potpuno povlače se uz pomoć nove klase lekove, pokazala je austrijska studija koju je vodio Novi lek je hemijski konjugat (jedinjenje formirano spajanjem dva ili više hemijskih jedinjenja) antitela i leka za hemoterapiju, koji, prema aktuelnim saznanjima, otvara potpuno novi put u onkološkim istraživanjima i ciljanoj terapiji. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Medicine i smatraju se revolucionarnim u lečenju metastaza na mozgu, najtežih komplikacije raka. 

Kod dva od 15 pacijenata metastaze na mozgu potpuno nestale

Studija je obuhvatila 14 žena i jednog muškarca sa HER2-pozitivnim karcinomom dojke i metastazama na mozgu, koji su bili na lečenju u Odeljenju za onkologiju na Medical University of Vienna i Univerzitetskoj bolnici u Beču. U studiji, austrijski istraživački tim, na čelu sa dr Matthiasom Preusserom i dr Rupertom Bartschom, istražio je agens tratzumab deruktexan (T-Dkd) kao mogući novi terapijski pristup u slučajevi kada se rak dojke širi na mozak.

Nalazi su bili sledeći –  T-Dkd je smanjio metastaze kod 73,3 odsto pacijenata i učinio da potpuno nestanu sa skeniranja mozga kod dva od 15 pacijenata (13,3 procenata). Pored ovog izuzetno pozitivnog rezultata, istraživači su takođe otkrili da se lek dobro podnosi – nije bilo pogoršanja moždane funkcije učesnika ili njihovog kvaliteta života tokom perioda lečenja. Štaviše, T-Dkd je već odobren u EU i drugim delovima sveta.

– Stoga se može odmah koristiti za lečenje pacijenata sa rakom dojke sa metastazama na mozgu u specijalizovanim onkološkim jedinicama u Austriji i širom sveta – istakao je dr Matthias Preusser.

Oko 50 odsto pacijenata razvija metastaze u mozgu

Sa više od 5.000 novih slučajeva godišnje, rak dojke je najčešći rak kod žena u Austriji. Ova vrsta karcinoma takođe pogađa manje od 1 odsto muškaraca, dok 15 procenata pacijenata sa ovim karcinomom ima HER2-pozitivan rak dojke. U ovom agresivnom obliku karcinoma, HER 2 (ljudski epidermalni receptori) deluju kao mesta za spajanje faktora rasta koji podstiču ćeliju raka da se deli i na taj način raste i metastazira. Statistika je pokazala da rak metastazira u mozak kod oko 50 odsto pacijenata sa metastatskim HER2-pozitivnim karcinomom dojke.

Konjugat antitelo kao hemoterapijski lek

T-Dkd je odobrila Evropska agencija za lekove EMA 2021. godine za lečenje neresektabilnog ili metastatskog HER2-pozitivnog karcinoma dojke. To je hemijski konjugat antitela protiv HER2 (trastuzumab) i leka za hemoterapiju (deruxtecan). Do sada nije bilo poznato da li bi novi konjugat mogao da bude efikasan u aktivnim metastazama u mozgu.

Na osnovu rezultata nedavne studije, sada su planirana dalja istraživanja nove klase lekova, jer, kako naučnici navode, njihovi nalazi otvaraju potpuno nove puteve za klinička istraživanja i lečenje metastaza na mozgu kod raka dojke – a možda i drugih vrsta raka. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo