Naslovna / Zdravlje

Doktorka koja ima reumatoidni artritis: Ova bolest počinje podmuklim simptomima

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 12. 10. 2022.

Bol i oticanje zglobova često ne vezujemo za tako ozbiljno oboljenje, već ih pripisujemo umoru, povredama i nekim drugim faktorima, podseća prim.dr Mirjana Lapčević, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije

reumatodni artritis Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična i progresivna bolest koja najčešće počinje bolom i otokom malih zglobova šaka i stopala Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Reumatoidni artritis, ali i reumatske bolesti uopšte, široko su rasprostranjene i u svetu i na našem podneblju. Procenjuje se da od hroničnog reumatizma, u Evropi, a i kod nas boluje gotovo trećina populacije, a da je broj pogođenih zapaljenskim reumatskim bolestima veći od 70.000. Svake godine, na današnji datum se obeležava međunarodni Dan borbe protiv reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis je hronična autoimuna, za sada neizlečiva  i progresivna bolest

Reumatske bolesti su u savremenom životnom ambijentu najčešći razlog odsustva sa posla, kao i ranih odlazaka u penziju zbog različitih oblika invaliditeta koje mogu da izazovu. To je samo na prvi pogled iznenađujući podatak, dok se ne sagledaju i ne nabroje najvažnije karakteristike, odnosno posledice koje se na građanstvo reflektuju.

–  Reumatskih bolesti ima oko 200. Najviše ih je degenerativnih, koje su pratilac starije životne dobi. Međutim, pogađaju i mlađe osobe, najčešće kao posledica neadekvatno saniranih povreda, uslovljavajući razvoj osteoartroze. Od zapaljenskih reumatskih bolesti najčešće obolevaju mlađe osobe. Odnos je 4 žene – 1 muškarac, u radno najproduktivnijem delu života, kao i u reproduktivnom periodu. Izuzetak je vrsta artiritisa poznata kao ankilozirajući spondilitis. On češće pogađa mlade muške osobe. Pravovremeno postavljanje dijagnoze od najveće je važnosti upravo zbog toga što se radi o grupi autoimunih, hroničnih, progresivnih bolesti koje savremena medicina, nažalost, ne može da izleči. Dalji tok razvoja bolesti kao i prognoza za pacijenta zavisi od toga da li je blagovremeno postavljena dijagnoza (u prva tri meseca bolesti) i da li se odmah po postavljanju dijagnoze počelo sa savremenim i agresivnim lečenjem  – naglašava u razgovoru za eKlinika portal prim. dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine u penziji, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije.

Reumatoidni artritis ne počinje naglo već duže tinja u telu, koji su simptomi

Ističući rano prepoznavanje simptoma kao faktor koji najviše doprinosi uspešnom lečenju, odnosno zaustavljanju progresije bolesti, sagovornica našeg portala opisuje da reumatoidni artiris počinje u prvom redu bolovima u sitnim zglobovima šaka i stopala i to u 80 odsto slučajeva simetrično.

To se prvenstveno odnosi na srednje zglobove šaka i na stopala. Međutim, bivaju pogođeni i ostali zglobovi: laktovi, kolena, kukovi. Tipična je pojava bola u stanju mirovanja (noću, pred zoru), uz jutarnju ukočenost koja traje duže od 30.minuta. Da bismo postali funkcionalni, ponekad je potrebno dosta vremena, čak i do podneva. Kratkotrajna jutarnja ukočenost (najduže 30 minuta) je prisutna i kod degenerativnih artritisa. Još neki od simptoma su brzo zamaranje i malaksalost – navodi prim.dr Lapčević, koja i sama već 26 godina boluje i leči se od reumatoidnog artritisa.

Zašto je važno reumatoidni artritis što pre dijagnostikovati i prepoznati simptome

Siptomi reumatoidnog artririsa uspešno se „maskiraju“. Ponekad, upozorava sagovornica našeg portala, do spoznaje da se jak zapaljenski proces već razvija u telu prođe i duži vremenski period, meren mesecima, godinama. To je ujedno i jedan od najvećih problema onih koji obole od reumatoidnog artritisa. Bolest tinja. Onda je neki događaji, poput jake prehlade ili velikog stresa, jednostavno aktiviraju.

– Posledica kasnog prepoznavanja simptoma je kasno obraćanje izabranom lekaru i posledično zakasnelo upućivanje reumatologu. To onda rezultira i kašnjenjem u postavljanju dijagnoze i započinjanju savremenog lečenja. Konačnu dijagnozu postavlja reumatolog. Tada i započinje lečenje hemijskim lekovima koji menjaju tok bolesti (zlatni standard je metotreksat) – kaže prim.dr Lapčević i pojašnjava:

Kako se ulazi u remisiju

– Uz ove lekove i promenu životnog stila (pravilna ishrana, dovoljno sna i odmora, izbegavanje stresova i infekcija, nepušenje cigareta…), gotovo 75 odsto obolelih može da uđe u remisiju. To je mirna faza bolesti bez bolova ili sa minimalnim bolovima, bez jutarnje ukočenosti, bez oštećenja zglobova. Ako se to ne dogodi u periodu od tri do šest meseci, potrebno je dalje lečenje nastaviti inovativnom terapijom (biološki lekovi, bioslični lekovi, JAK inhibitori).

Problemi sa kojima se susreću osobe koje imaju reumatoidni artritis su brojni

Prema rečima sagovornice eKlinika portala, to je, međutim, samo deo poteškoća sa kojima se susreću oboleli od reumatoidnog artritisa.

– Izloženi su velikim troškovima za lekove protiv bola i nesteroidne antiinflamatorne lekove, lekove za zaštitu želuca od krvarenja, masti, kreme, gelove koji se mažu spolja na bolne zglobove i mišiće, i druge preparate. Zamena oštećenih zglobova protezama je izuzetno veliki problem. Jer, iako imaju prioritet, oboleli od artritisa godinama čekaju na listama za operaciju. To je užasna i ponižavajuća situacija. Ni dostupnost banjske rehabilitacije nije na zadovoljavajućem nivou. Sve su to zadaci kojima smo mi u Udruženju obolelih posvećeni već punih 15 godina – navodi prim.dr Lapčević.

Stres je jedan od najčešćih okidača za reumatodini artritis, žene posebno izložene

Najčešći tip artritisa je reumatoidni artritis. Slede ankilozirajući spondilitis i psorijazni artritis. Od prvog, najrasprostranjenijeg tipa zapaljenskog reumatskog oboljenja boluje i sagovornica eKlinika portala (seropozitivni reumatoidni artritis). Dijagnoza joj je postavljena 1996. godine nakon jedne jake prehlade. Simptomi nisu prestajali i bili su drugačiji u odnosu na uobičajene. To je, kao posvećeni lekar opšte medicine, jednostavno osetila.

– Bilo mi je sve lošije, a onda su se pojavili i simetrični bolovi i otoci na sitnim zglobovima šaka i stopala. Zatim i bol u stopalima, uz jutarnju ukočenost zglobova. Osećala sam se nemoćno, slabo, i bolela su me ramena. Javila sam se reumatologu. Mesec dana kasnije sam dobila dijagnozu i počela sa terapijom injekcijama tauredona (soli zlata). Uz niz stresova koji je prethodio ispoljavanju bolesti, u mom slučaju je faktor rizika bila i genetska predispozicija. Zanimljiv detalj je da je mojoj majci postavljena dijagnoza iste bolesti posle mene – priča nam prim.dr Mirjana Lapčević i ističe:

Reči profesora Vladete Jerotića o reumatoidnom artritisu

– Ne samo u mom slučaju, već i kod drugih žena koje su obolele od ove bolesti a koje su izložene nekim visokim prohtevima, i sopstvenim i od strane okruženja, primetila sam još neke iste osobine: posvećenost, ambicioznost, perfekcionizam… Sve to je precizno i lepo sublimirao i profesor Vladeta Jerotić, rekavši da je reumatoidni artritis psihosomatska bolest od koje obolevaju osobe posebnog mentalnog sklopa.

Lično iskustvo kao motiv borbe za prava obolelih od reumatoidnog artritisa

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti RS (ORS) osnovano je 2007. godine. Inicijator je bio prof. dr Nemanja Damjanov. U međuvremenu, umnogome zahvaljujući i neumornom aktivizmu prim.dr Lapčević, Udruženje ORS postalo je član Evropske lige za borbu protiv reumatizma (EULAR), član Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Južne Evrope (AGORE). Takođe, i član Evropske mreže organizacija osoba sa fibromijalgijom. U planu je i učlanjenje u Evropsku ligu za borbu protiv lupusa, kao i ankilozirajućeg spondilitisa.

Za sagovornicu našeg portala lično iskustvo je samo motiv više da se još posvećenije, ako je to moguće, bavi problemima sa kojima se oboleli od reumatotidnog artritisa suočavaju. Uz svakodnevnu komunikaciju sa osobama koje su pogođene bolešću ali i njihovim porodicama, edukaciju i razmenu informacija, šire se iskustva i traže rešenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sladjana Glusica
14:27, 12. 10. 2022.
Odgovori

Poštovana dr.Lapčević, imam početni stadijum reumatoidni artritis,oticanje zgloba do nokta, samo na prstima do palca, obe šake, hašimoto, skoliozi još svašta nešto… moja doktorka mi je prepisala, paracetamol 3 puta dnevno i nalgesin forte. Imam i jutarnju ukočenost, pijem Hyalfit kapsule, tako da mi je bolje.Naravno umor, iscrpljnost u povremeno kao unutrašnju temperaturu. Pronašla sam se u svemu ovome što ste napisali. Uglavnom takve simptome i imam. Mnogo mi znači tekst koji ste podelili sa nama. Veliki i srdačan pozdrav!

Svetlana
14:39, 12. 10. 2022.
Odgovori

Kod nas u Crnoj Gori, nažalost se vrlo malo posvećuje pažnja osobama sa reumatoidnim artritisom.Ja se već 10 godina nosim sa istim simptomima ,ali od reumatoliga dobijem samo savjet da pijem nešto protiv bolova i na tome se sve završi.
Srdačan pozdrav

Vera
17:00, 12. 10. 2022.
Odgovori

Dajte nešto prirodno šta koristiti ili lek a ne samo pričati priče

Branka
18:16, 12. 10. 2022.
Odgovori

Bolujem od reumatskog artritisa dugi niz godina pila samrezohin i calcort 6mg sad pijem samo calcort. Dal8 bi mogla kod doktorke na pregled?

Ljiljana
21:31, 12. 10. 2022.
Odgovori

Dobaro veće, poštovani dr.i ja sam jedna od vas sa dijagnozom reumatoidnog artritisa.Sve što ste objavili i ja svaki dan prezivljavam, ukočenost,bolove, trenje ruku ,sa kojim se borim svaki dan.Vidim da se borite za ljude sa ovom teškom bolesti.Kao što znate da je jako teško raditi sa takvim bolovima.Ja sam jedna od radnika koi radi u proizvodnji u tri smene preko 30 god.Pa bih vas molila da pokrenete pitanje benificiranog radnog staža za obolele od artritisa.Posto u invalidsku penziju nije lako otići.Godinama pratim udruženja obolelih od RA i znam da u mnogim zemljama imaju oboleli benifite na godinu dobiju dana tri meseca benificiranog radnog staža od kada je dijagnostikovati RA.Isto tako u okruženju tačnije u Hrvatskoj imaju i dan godišnjeg odmora na godinu od kada su se razboleli.Mozda i kod nas postoji tako ,ali mi ne znamo.Molim doktore da nam pomognu preko udruženja da ti ljudi kao i ja budu što manje izloženi poniženju zbog svoje bolesti.Jako je teško kada si ukočen i spor i pored gomile lekova ,ako mogu da nam pomognu da dostojanstveno odemo u zasluženu penziju.A ne kao ljudi drugog reda poniženi od poslodavca i dr.na lk.komisiji.Veliko poštovanje i izvinjenje..

Violeta
9:53, 13. 10. 2022.
Odgovori

Imam vec jedan operisani kuk i promene na malim zglobovima prstiju sake. Kako i gde mogu da uradim dijagnostiku? Zivim u Beogradu. Zahvaljujem se

Vesna
14:26, 13. 10. 2022.
Odgovori

Ja imam problem sa dednom reumom i isijasem. Istina da me isijas usine jednom u 5 godina, ali su tada muke nevidjene, nista ne boli samo ukoci deo tela i nemoguce je ispraviti se. Boli prilikom ustajanja i sedanja ali ja se borim tako sto privijam oblog od zivog kupusa i masiram vodom ili uljem belog luka.
Reumu takodje jos uvek drzim pod kontrolom, mada se desi da mi iz cista mira seva kroz ruku pa ispustim tad sto mi se nadje u ruci. Naj cesce je to bol u zglobovima nogu, kicmenom delu, vratni vretenci, ramena i sake. Jos uvek uspevam uz pomoc cajeva i masaza da drzim pod kontrolom sto znaci, ne koristim medikamente. Jedem puno ribe, suncam se kad god uhvatim priliku leti i zimi, pijem medenu vodu i vodu od karanfilica posto mi to prija telu. Jedem hranu koja raste u zemlji poput pastenjaka, korenje povrca, krompir, ne solim nista sem sto pred posluzenje dodam malo cveta morske soli, izbegavam citrusno voce i kiseli kupus. Koristim ovas u obliku caja, jedem kuhan, ovsenu slamu kuham pa u toj vodi namakam ruke i stopala. Trenutno sam jos u dobrom stanju, sobzirom da sam odavno u penziji, nekako se vise posvecujem sebi pa verovatno zato i nisam dosla do kriticne tacke da bi morala da uzimam jake medikamente. Bitno je kod reume i isijasa da nosimo vunene carape, vunene dzempere da se umotavamo u sal od ciste vune, ja sam sebi oplela nesto kao pojas za ledveni deo, za kolena, za zglobove, rukavice, sve je od ciste vune, spavam u vunenim carapama i mislim da mi to naj vise i pomaze.

Ana antic
19:49, 13. 10. 2022.
Odgovori

Imam sve siptome.dali konstantna temperatura mesecima je jedan od siptoma reumatiodnog artritisa ili oblik bilo kakvog reumatskog oboljenja.hvala

Branislav Bijelic
17:06, 14. 10. 2022.
Odgovori

Dijagnoza psorijazni artritis od 1987.g.Odbijao inekcije zlata, kasnije metotreksat. Terapije tablete protiv bolova i fizika aktivnost. Jedno vreme makrobiotika. Sada ishrana bez mesa. Zglobovi sake iskrivljeni polufunkcionalni. Ocuvani vitalni organi/srce, bubrezi, jetra. Ovako jos neku godinicu, a kasnije videcemo. Vozim bicikl, idem u teretanu. Imam 67 godina. Pozdravljam saputnike. Ne odustajte.

Danijela
18:43, 14. 10. 2022.
Odgovori

Dobar dan.. Ja sam se sa dr Lapcevic cula pre par god..Bolujem od reumatskog artritisa i pijem metotreksat vec 12-13 god…U remisiji sam sigurno 6,7 god…Kod reumatologa nisam bila 2god jer nemoze da se zakaze,stalno puni termini..Neznam dal da pijem metotreksat i dalje il ne…Unapred zahvalna..Pozz

Štefica Krivec
6:35, 15. 10. 2022.
Odgovori

Na koji način se dijagnosticira reumatoidni artritis. Iz krvi?

Alma
23:01, 15. 10. 2022.
Odgovori

I ja bolujem od reumatskog artritisa…od 2001god..Pozdrav

Sabo Istvan
12:08, 18. 10. 2022.
Odgovori

Dobar dan,
Molim vas ovo nije komentar nego molba da se dode u kontakt sa Doktorkom Mirjanom Lapcevic.
Imam 56 godina i artritis (nisam ni siguran koju) uglavnom su me doktori dosada vise manje otpisali i samo mi nude lekove protiv bolova nista vise.
Unpred se zahvaljujem,
Sabo Istvan

Lenka
19:27, 07. 03. 2023.
Odgovori

Nikakva prava na nadoknadu za obolele od reumatoidnog artritisa. Oboleli su prepusteni sami sebi, tuzno.

Milica Šušljić
13:26, 13. 05. 2023.
Odgovori

Predobar vam članak i doprinos na polju zdravlja.
Molim vas za kontakt i adresu oboljelih od artritisa ,hvala unapred.

Daliborka
12:59, 24. 12. 2023.
Odgovori

Imam psorijazu na glavi to je užas, takodje imam na butinama, pupku, medju nožju, zglobovi bole otiču a o kičmi tek da ne govorim lečim se već 7 god ali bez uspeha sve mi je teže i teže a inače sam invalid 80%zbog celokupnog stanja organizma a pogotovu oči vid je skroz oslabljen imam 50 god. Molim vas da mi se javi neko kako doći do doktorice i početi adekvatnu terapiju. Hvala unapred srdačan pozdrav.

Željko
16:57, 28. 01. 2024.
Odgovori

Šta reći a da svi vi već niste rekli.poz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo