Naslovna / Zdravlje

Muke u menopauzi: Valunge ćete teško da izbegnete, ali ovi saveti će vam pomoći da ih ublažite

Priredio/la: V. M. B.|17:09 - 07. 12. 2020.

Kada vas obuzme vreli talas i jurne crvenilo u lice osećate se bespomoćno i neprijatno. Izbegavanje začinjene hrane, alkohola i pretoplog prostora doprineće ublažavanju ove neprijatnosti

žena se rashlađuje pred ventilatorom

Iznenadni toplotni talasi, poznatiji kao valunzi najčešći su simptom menopauze i perimenopauze. Više od dve trećine  žena koje ulaze u menopauzu imaju ove napade vrućine. Takođe utiču na žene koje ulaze u  menopauzu nakon hemoterapije ili operacije uklanjanja jajnika.

Šta je valung?

To je iznenadni osećaj vrućine koji se širi telom, udara u lice, pa žena često zarumeni. Najneprijatniji simptom je znojenje koje je kod nekih žena veoma izraženo. Ne zna se šta ih tačno uzrokuje,  ali mogu biti povezani sa promenama u cirkulaciji.

Napadi vrućine počinju u trenutku kada se krvni sudovi u blizini površine kože prošire da bi se ohladili, što dovodi do znojenja. Neke žene takođe jezu ili im srce ubrzano radi.

Valunzi koji se događaju dok spavate, izazivaju noćno znojenje. Uglavnom dovode do neprijatnog buđenja koje ometa noćni odmor.

Koliko traju?

Napadi vrućine i crvenilo na licu i vratu toliko su neprijatni da se mnoge žene pitaju koliko će da potraju.

To je indivudalno i niko vam na to ne može dati precizan odgovor.  Otprilike dve od 10 žena nikada ne dobije valunge. Druge opet imaju ove teglobe kratko vreme mereno mesecima. Međutim, kod nekih žena valunzi mogu da potraju i duže od 10 godina.  U proseku, međutim, žene imaju valunge oko sedam godina.

Prevencija

Ne možete ništa da učinite da izbegnete valunge u perimenopauzi  i menopauzi. Ali možete da izbegavate okidače koji dovode do njihove češće i dramatičnije pojave. Zato izbegavajte sres, kofein, alkohol, začinjenu hranu, tesnu odeću, toplotu, pušenje i dim cigareta.

Šta možete da uradite

Trudite se da ostanite „hladne glave“, da budete smireni. Noću ako je potrebno koristite ventilator.  Nosite laganu, širu odeću od prirodnih materijala, najbolje pamučnu.

Pokušajte duboko, sporo disanje (šest do osam udisaja u minuti). Vežbajte duboko disanje 15 minuta ujutru, 15 minuta uveče i kada osetite da kreće valung.

Vežbajte svakodnevno. Šetnja, plivanje, vožnja biciklom i ples dobar su izbor.

Biljni estrogeni, koji se nalaze u proizvodima od soje, mogu imati slabe efekte slične estrogenu koji bi mogli da preseku valunge. Lekari preporučuju da soju dobijate iz namirnica poput tofua, a ne kroz dodatke.

Tretmani

Neke žene mogu da se izbore sa talasima  vrućine bez ikakvog tretmana. Ako postoje takvi problemi, važno je da se žena obrati lekaru koji može da prepiše hormonsku terapiju koja će joj olakšati tegobe. Pored hormonske postoje i drugi vrste terapije, odnosno lekova koji pomažu kod valunga. Ali bilo koju terapiju, uključujući i vitaminsku ne uzimajte dok se ne konsultujete sa lekarom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo