Naslovna / Zdravlje

Razvijen precizan test koji otkriva rak grlića materice

Priredio/la: I. V. |17:00 - 21. 10. 2022.

Naučnici su ovaj test nazvali revolucionarnim jer može da otkrije DNK markere i za neke druge uobičajene vrste karcinoma kaš to su rak dojke, rak materice, rak grlića materice i karcinom jajnika

rak grlića materice Rak grlića materice ubuduće će se otkrivati preciznijim testom koji prati promene ćelija Foto: Shutterstock

Rak grlića materice ubuduće će se otkrivati preciznijim testom koji prati promene ćelija koje mogu dovedu do razvoja ovog karcinoma. Naučnici su razvili ovaj test i nazvali ga revolucionarnim jer, takođe, može da otkrije DNK markere za neke druge uobičajene vrste karcinoma, što znači da bi se u budućnosti mogao koristiti kao prediktivni test za rak dojke, rak materice, rak grlića materice i karcinom jajnika. Rezultati novog istraživanja objavljeni su u časopisu Genome Medicine.

Uz novi test rak grlića materice lakše će se otkrivati

Naučnici koji stoje iza ovog testa ranije su pokazali da korišćenjem ćelija grlića materice iz rutinskog testa uz pomoć brisa mogu da uoče rak jajnika i dojke ili da predvide njihovu verovatnoću razvoja. Sada je tim stručnjaka otkrio da, kada se testira na rak grlića materice, novi test radi bolje od trenutnih metoda za identifikaciju žena sa uznapredovalim promenama ćelija kojima je potrebno lečenje. Za one bez promena ćelija, ali koje su imali humani papiloma virus (HPV), koji izaziva većinu slučajeva raka grlića materice, otkriveno je 55 procenata onih koji će imati promene ćelija u naredne četiri godine.

– Ova nova metoda je specifičnija i ne dovodi do preteranih terapija lečenja, što je dobra vest za prevenciju raka grlića materice i odlična vest za sve koji treba da se pregledaju. Ohrabrujuće je videti kako alati za skrining i prediktivni testovi postaju sve efikasniji. Želimo da sprečimo rak, i znamo da kod raka grlića materice možemo da intervenišemo u ranoj fazi naglasila je Atena Lamnisos, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije Eve Appeal. 

Naučnici misle da mogu da otkriju karcinom i možda predvide rizik od njegovor razvoja

Svake godine u Velikoj Britaniji ima oko 3.200 novih slučajeva raka grlića materice i oko 850 smrtnih slučajeva. Polovina obolelih žena preživi 10 godina ili više. U svojoj najnovijoj studiji, stručnjaci sa University of Innsbruck i University College London  analizirali su  metilaciju DNK, koja deluje kao dodatni sloj informacija na vrhu DNK. DNK sadrži sve gene koje ljudi nasleđuju od oba roditelja, dok metilacija DNK govori ćelijama koje delove DNK treba da „čitaju“.

Faktori kao što su pušenje, zagađenje, loša ishrana i prekomerna težina mogu da promene ove markere i promeniti način na koji se ćelija ponaša. Pomno posmatrajući metilaciju DNK, naučnici misle da mogu da otkriju karcinom i možda predvide rizik od razvoja raka u budućnosti.

Vakcinacijom se smanjuje količina i tipovi virusa koji izazivaju rak grlića materice

Nova studija je uključivala 1.254 uzorka cervikalnog skrininga od žena sa promenama ćelija u rasponu od nižeg do visokog rizika, žena sa HPV virusom, ali bez promena ćelija grlića materice, i uzorke žena bez ikakvih promena ćelija grlića materice, koje su razvile visokorizične promene ćelija u roku od četiri godine.

Vakcinacija protiv virusa, koji izaziva rak grlića materice, sada se široko primenjuje i dovodi do promena u količini i tipovima virusa koji cirkuliše u zajednici. Zauzvrat, naši pristupi skriningu grlića materice moraju da se prilagode tako da programi i dalje daju korist. Osmišljavanje novih, holističkih programa skrininga, koji predviđaju rizik, kao i efikasnog prikupljanja uzoraka grlića materice, nudi pravi potencijal za prevenciju raka u budućnosti – naglasio je profesor Martin Widschwendter sa University College London.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo