Naslovna / Zdravlje

Rak dojke – prvi znaci da je počeo da se razvija ovaj karcinom

Priredio/la: I. V. |17:00 - 10. 10. 2022.

Neke žene, nažalost, uopšte nemaju rane simptome karcinoma dojke koji bi im omogućili da što pre započnu lečenje i uspešno se izbore sa ovom bolešću

rak dojke Postoje mnoge vrste karcinoma dojke koji imaju jedinstvene simptome Foto: Shutterstock

Rak dojke otkriva se na osnovu prvih znaka i simptoma koji ukazuju da je ovaj karcinom počeo da se razvija – od grudvica veličine graška do invertiranih (uvučenih) bradavica. Neke ćelije tkiva dojke mogu da prođu kroz genetske promene i počnu da rastu van kontrole, što dovodi do stvaranja raka dojke. Postoje mnoge vrste karcinoma dojke koji imaju jedinstvene simptome. Simptomi ovog karcinoma se uveliko razlikuju, ali neke žene, nažalost, uopšte nemaju rane simptome koji bi ukazali na bolest.

Ako se rano otkrije rak dojke lakše se leči

Stručnjaci podsećaju da ne postoji siguran način da se spreči bolest, ali ju je svakako mnogo lakše lečiti ako se rano dijagnostikuje, a to znači da je ključno obratiti pažnju na grudi i biti upućen u simptome koji ženi „javljaju“ da nešto nije u redu. Na primer, moguće je da žena primeti promene na grudima dok obavlja svakodnevne aktivnosti, dok se tušira, na primer. Preporuka lekara je da ako žena ima prosečan rizik od raka dojke, redovne mamografije za skrining uradi između 40. i 45. godine. A ako ima veći rizik, godišnji skrining treba raditi sa 30 godina. Visok rizik znači da žena ima:

  • Porodičnu istoriju raka dojke (majka, sestra, baka…)
  • Specifične genetske mutacije
  • Da je prethodila terapija zračenjem grudnog koša
  • Određena zdravstvena stanja.

Uobičajeni rani simptomi raka dojke

Svaka žena trebalo bi da veruje sebi i svom instiktu. I čim primeti neke neobične znake na svojim grudima, trebalo bi odmah da se javi na lekarski pregled, posebno ako primeti novu grudvicu na grudima.

Kvržica u dojci

Kvržica u dojci, ponekad mala kao grašak, najčešći je rani znak raka dojke. Međutim, većina kvržica na dojkama nije rak. Ako se ipak locira može da znači da možda imate nekanceroznu cistu dojke – kvržicu ispunjenu tečnošću ili fibrocistično stanje. Kancerogene kvržice su verovatnije bezbolne i sa nepravilnim ivicama. Ponekad mogu da budu „meke, okrugle, nežne ili čak bolne“. Kvržica pod pazuhom takođe može da bude znak za zabrinutost.

Promene u izgledu dojke

Neke promene na dojkama su prirodne i mogu da se jave zbog promena u težini, zbog starenja, u periodu menstruacije, menopauze ili tokom trudnoće. Hormonski lekovi, poput pilula za kontrolu rađanja ili hormonske terapije u menopauzi, mogu da učine grudi gušćim i čvršćim. Ponekad, ako žena ima rak dojke, može da primeti druge promene pre nego što oseti kvržicu. Oblici raka dojke, kao što je agresivni inflamatorni karcinom dojke, može da se pojavi bez grudvica. Rane promene izgleda dojke, koje bi mogle da signaliziraju da se razvija rak dojke su:

  • Oticanje cele ili dela dojke – udubljenje (kada koža izgleda kao kora pomorandže) tipični je  simptom upaljenog raka dojke
  • Promene na koži kao što su suvoća, debljina ili ljuštenje
  • Udubljenje na koži koje ne nestaje kada skinete grudnjak
  • Nagle promene u boji i obliku bradavice
  • Druge promene oblika i veličine neobjašnjive prirodnim uzrocima ili uzrocima koji imaju veze sa lekovima.

Promene na bradavicama

Bradavica ili područje bradavica takođe može da bude zahvaćeno rakom dojke. Promene bradavica, koje mogu da budu simptom raka dojke su:

  • Preokrenuta bradavica ili bradavica koja se okreće ka unutra, s tim što ovo može da bude i  prirodna promena
  • Promene na koži u predelu bradavica – crvenilo, suvoća, stvaranje pokorice ili perutanje
  • Iscedak, koji nije majčino mleko, kao što je krv. Ova pojava može da bude izazvana i   pilulama za kontrolu rađanja, lekovima i infekcijama
  • Bol.

Zadebljanje dojke ili bol

Dojka može da postane deblja, punija, kao i da se u njoj, delimično ili u celini, oseća bol. Oba simptoma su često znaci manje ozbiljnog stanja – pilule za kontrolu rađanja mogu da učine grudi gušćim, a fibroza (uobičajeno stanje koje uzrokuje kvržice u dojci) može da izazove bol, posebno tokom perioda menstruacije.

U svakom slučaju, doživljavanje bilo koje od ovih promena može da bude zastrašujuće, ali važno je zapamtiti da većina njih nije posledica raka dojke. A ako dobijete dijagnozu, znajte da postoje mnoge opcije lečenja koje su već dostupne. Najvažnije je brzo reagovati, čim se primeti nešto neobično, jer rana dijagnoza i lečenje ključni su za bolji ishod.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nina Nenezic
22:36, 10. 10. 2022.
Odgovori

Prosla sam rak dojke.Uspesno sam operisana 13..2.2015- od tada sam u remisiji, mada sam prosla hemo terapije(8), radio terapije (32) i pila sam 1 lek po preporuci onkologe 5 godina.Vodim brigu o sebi ali nisam opsednuta i iskljuciva.Nije dobro ni psiha da trpi.Licno, nisam imala nikalve promene na dojci a ni bolove iako je tumr kada je otkriven bio 2,5cm.Na zalost, primetila sam ga na oko 3 nedelje pre nego sto sam se javila doktoru onkologu.Sama sam ga otkrila jer me je u toku noci probudio kratak ali ostar bol.Moj operator je izveo masketomiju( postedu dojke)- prof.dr.Vicko Ferenc 2 nedelje posto sam mu se sa UZ i mamografijom javila na pregled.A onda sam morala da donesem i sve nalaze potrebne za operaciju.Htela bih da naglasim da se od uspostavljanja dijagnoze pa do same operacije n a i posle tokom oporavka kod kuce nisam ni malo bila uplasena.Naravno da sam se borila tako sto sam bila odgovorna prema sebi. Moji simtomi pre otkrivanja raka su se poceli iskazivati gubljenjem kilograma i povremenom dijarejom.To stanje je trajalo oko pola godine.Moram jos da napomenem da sam tih meseci imala dosta stresa i fizickih napora. NAJVAZNIJA JE REDOVNA KONTROLA I SAMOPREGLED DOJKI !!! Pozdrav

Ana
10:51, 11. 10. 2022.
Odgovori

Meni je samo iskocila velika vena i utvrdjeno je da je philodes tumor dojke

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo