Naslovna / Zdravlje

Kako teško ćebe pomaže u oslobađanju melatonina i poboljšanju sna

Priredio/la: S.St.|19:00 - 21. 10. 2022.

Proučavajući efekte teških ćebadi, istraživači sa Univerziteta Upsala otkrili su da pomažu prirodnom povećanju proizvodnje melatonina, hormona koji pomaže da spavate, u telu za oko 30 odsto

teško ćebe Prema novoj studiji, teško ćebe može imati merljiv efekat na san Foto Shutterstock

Teško ćebe, pokazuju ranija istraživanja, može da pomogne onima koji imaju problema sa spavanjem zbog nesanice, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) i autizma. Teška (ponderisana) ćebad danas mogu da se pronađu u bilo kojoj radnji koja prodaje posteljinu i ćebad. Dok je ukupna prodaja teške ćebadi u 2019. godini dostigla 399 miliona dolara, stručnjaci iz ove industrije očekuju da će prodaja do 2026. dostići oko 1,17 milijardi dolara.

Šta je teško ćebe i kako pomaže kod spavanja

Istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj sada su pronašli dokaze o tome da korišćenje teškog ćebeta povećava količinu melatonina — hormona koji pomaže da spavate — koji se prirodno proizvodi u telu.

Studija je nedavno objavljena u časopisu Journal of Sleep Research.

Šta je melatonin

Pinealna žlezda mozga stvara hormon melatonin. Organizam prirodno povećava proizvodnju melatonina kada napolju padne mrak, signalizirajući telu da je vreme za odmor. Ovo pomaže i da cirkadijalni ritam (24-časovni biološki sat) vašeg tela bude sinhronizovan, pomažući vam da noću spavate.

Iako telo proizvodi prirodni melatonin, oni koji se bore da zaspe i da spavaju nekada se odlučuju za dodatni melatonin pre spavanja. Ranija istraživanja pokazuju da suplementi melatonina takođe mogu da pomognu kod određenih stanja, uključujući migrene, traumatske povrede mozga i tinitus.

Iako je malo verovatno da neko može da se predozira melatoninom, uzimanje prevelike količine ovog suplementa može da dovede do neželjenih efekata uključujući:

  • glavobolje
  • pospanost
  • vrtoglavice
  • mučnine
  • razdražljivosti i/ili nemir
  • suva usta i/ili koža
  • čudni snovi ili noćno znojenje

Može li teško ćebe da pomogne da zaspite

Teško ćebe je ćebe sa teškim (ponderisanim) materijalom ušivenim u tkaninu. Materijal koji se koristi u ovim ćebadima obično su staklene ili plastične kuglice ili perlice. Teška ćebad dostupna su u različitim težinama, obično u rasponu od 2,5 do 13,5 kg. Kada birate teško ćebe, vodite računa o tome da ono treba da bude između 5 i 12 odsto vaše telesne težine.

– Teška ćebad postala su prilično popularna, jer mogu da pomognu da zaspite – rekao je za Medical News Today (MNT) Christian Benedict, vanredni profesor farmakologije na Department of Pharmaceutical Biosciences na Univerzitetu Upsala u Švedskoj i viši autor ove studije.

– Mnoge kompanije koje prodaju ove pokrivače tvrde da teška ćebad poboljšavaju san tako što povećavaju hormone blagostanja kao što je oksitocin i hormone koji podstiču san kao što je melatonin. Međutim, nije bilo naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Zato smo uradili ovu malu studiju – rekao je Benedict.

U svom radu, istraživači su otkrili da je ćebad korišćenu u studiji obezbedila Cura iz Švedske, kompanija koja prodaje tešku ćebad u Evropi. Pored toga, jedan od autora studije zaposlen je u ovoj kompaniji. Autori navode da finansijeri nisu imali nikakvu ulogu u planiranju studije ili analizi podataka.

Za ovu studiju, Benedict i njegov tim izmerili su količinu melatonina, oksitocina i kortizola u pljuvački 26 mladića i devojaka nakon što su spavali sa laganim ili ćebetom teškim 12 odsto telesne težine svakog od njih.

Nakon analize, istraživači su zaključili da korišćenje teškog pokrivača povećava koncentraciju melatonina u pljuvački učesnika za oko 30 procenata

Istraživački tim prijavio je da u pljuvački učesnika nema promene u količini oksitocina ili kortizola. Pored toga, naučnici nisu izmerili promenu u aktivnosti simpatičkog nervnog sistema učesnika.

Kako teško ćebe utiče na melatonin

Benedict kaže da nije bio iznenađen što je pronašao dokaze da je teško ćebe pomoglo da se poveća nivo melatonina kod učesnika.

– Pored svetlosti, obroka i fizičke aktivnosti, moguće je da oslobađanje melatonina dodatno podstiče kada ležite u krevetu pokriveni ćebetom. Zbog njihovog većeg pritiska na telo, teška ćebad mogu da pojačaju ovaj proces – objasnio je.

Medical News Today razgovarao je i sa dr Rafaelom J. Sepulvedom, medicinskim direktorom Sleep Fit Medical Sleep & Weight Management Center u Sonomi, Kalifornija, koji nije bio uključen u studiju. I on je rekao da nije iznenađen nalazima studije.

– Kada se osvrnemo na dostupne podatke, sve nas navodi na to da stimulacija dubokim pritiskom sa teškim ćebadima dovodi do smanjenja stimulacije simpatičkih neurona, što znači da bi pacijent imao manje uzbuđenja ili buđenja kada pokušava da započne ili održi san. Ovo bi mogao biti podsticajni faktor koji dovodi do promene nivoa melatonina uočenu u studiji – detaljno je objasnio.

– Čak i pored toga što ostaje malo nejasno kako funkcioniše mehanizam u kojem pokrivači sa težinom utiču na san, mogu reći da klinička (ta) stimulacija dubokim pritiskom donosi neke prednosti u kvalitetu sna kod nekih pacijenata. Verujem da uloga pokrivača može biti dodatna mera za poboljšanje određenih simptoma nesanice, posebno kod pacijenata sa anksioznošću povezanom za ostvarenje sna – kaže dr Rafael J. Sepulveda.

Sledeći koraci istraživanja

Za sledeće korake ovog istraživanja, Benedict smatra da su potrebna opsežnija ispitivanja, „uključujući istraživanje o tome da li se uočeni efekti teškog pokrivača na melatonin održavaju tokom dužih perioda”.

Dr Sepulveda kaže da će ista studija morati da se sprovede sa većim uzorkom da bi se potvrdili nalazi.

– Voleo bih da vidim procenu promena u nivoima melatonina i kortizola kod istih subjekata tokom životnog veka ili isto merenje kod subjekata različitih starosnih grupa, pošto obično sa normalnim procesom starenja poremećaji spavanja izgleda da su klinički zastupljeniji. Bila bi korisna i procena međusobnog odnosa koncentracije melatonina u pljuvački pre spavanja i indeksa pobuđenosti putem serijske polisomnografije (vrsta studije spavanja) kod pacijenata bez i sa upotrebom teškog ćebeta i efekata pokrivača različite težine kod istih pacijenata – dodao je Dr Sepulveda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjanja
7:44, 22. 10. 2022.
Odgovori

Teško ćebe zapravo kontroliše nemiran san. A izostavljeno je da ne sme da ga koristi osoba sa problemima sa kičmom. VEOMA ne sme.

Sonja
8:56, 22. 10. 2022.
Odgovori

Ništa novo,to su naše bake koristile odavno,vuneni jorgani,koje su pokondirane žene pobacale jer je bolji Kineski jorgan!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo