Naslovna / Zdravlje

Ganglijska cista može da ometa pokretljivost zgloba – kako se leče ove kvržice

Priredio/la: I. V. |13:30 - 20. 11. 2022.

Ganglijske ciste su kvržice koje se najčešće razvijaju duž tetiva ili zglobova ruku, a mogu da se pojave i na zglobovima stopala

ganglijska cista Ganglijske ciste su kvržice koje se najčešće razvijaju duž tetiva ili zglobova ruku Foto: Shutterstock

Ganglijska cista je kvržica ispod površine kože koja je ispunjena tečnošću i javlja se najčešće blizu zglobova ili tetiva na zglobu ili prstima. Može da bude bolna, ponekad menja veličinu, obično ne izaziva nikakve simptome i nestaje sama. Lečenje može da podrazumeva samo držanje ciste pod kontrolom, ali i ambulantnu operaciju, koja se naziva ganglionektomija.

Šta je ganglijska cista?

Ganglijske ciste su nekancerogene kvržice koje se najčešće razvijaju duž tetiva ili zglobova ruku, a mogu da se pojave i na zglobovima stopala. Obično su okrugle ili ovalne i ispunjene su želetinastom tečnošću. Male ganglijske ciste mogu da budu veličine graška, dok veće dostižu i do 2,5 cm u prečniku. Ove ciste mogu da budu bolne i to se dešava u slučaju kada pritisnu obližnji nerv. U zavisnosti od lokacije na kojoj su se pojavile ganglijske ciste mogu da ometaju pokretljivost zglobova.

Ako cista stvara probleme, lekar može da predloži dreniranje ciste iglom. Uklanjanje ciste hirurškim putem je takođe opcija lečenja. Ali, ako cista ne izaziva nikakve simptome, lečenje nije potrebno. U mnogim slučajevima, ciste nestaju same.

Šta uzrokuje pojavu ganglijske ciste?

Ne zna se šta tačno uzrokuje razvoj ganglijske ciste, ali neke teorije ukazuju na to da cista može da se razvije nakon povrede zgloba, dozvoljavajući tkivu da curi ili da se stvori izbočina. Većina istraživača slaže se da se ganglijske ciste razvijaju iz mezenhimalnih ćelija, na spoju sinovijalne kapsule, i to kao rezultat kontinuirane mikro-povrede. Pokazalo se da česta, uzastopna povreda potpornih kapsularnih i ligamentnih struktura stimuliše fibroblaste da proizvode hijaluronsku kiselinu, koja se akumulira za proizvodnju mucina – „želatinastog“ materijala koji se obično nalazi u ganglijskim cistama.

Kod koga može da se javi ganglijska cista?

Ganglionske ciste može skoro svako da dobije, ali, određeni faktori mogu da povećaju šanse da se cista razvije na ruci:

Pol – Žene razvijaju ganglije tri puta češće od muškaraca
Starost – Kod većine ljudi, koji razviju ganglijsku cistu, kvržica se pojavljuje u ranoj i srednjoj odrasloj dobi, između 20. i 50. godine
Prethodna povreda – Stručnjaci veruju kako bi povreda zgloba (kao što je tendonitis usled prekomerne upotrebe zgloba) mogla da podstakne razvoj ganglijske ciste u budućnosti, ali, istraživanja još nisu dokazala ovu teoriju.
Artritis – Ako neko ima artritis u rukama, postoji veća verovatnoća da razviti i ganglijsku cistu. Ljudi sa artritisom često dobiju ganglionsku cistu blizu vrhova prstiju (na zglobu najbližem noktu). Ali, ako se pojavi cista na prstu to ne znači da će se razviti i artritis.

Ganglijske ciste obično se pojavljuju na određenim zglobovima, a korišćenje zgloba u blizini ciste može da poveća otok i pogorša bilo kakvu nelagodnost koju osoba oseća. Ciste se obično razvijaju na:

  • Zglobu – Na prednjoj ili zadnjoj strani
  • Prstu – U blizini bilo kog zgloba prsta (blizu dlana ili odmah ispod nokta)
  • Stopalu – Blizu skočnog zgloba ili blizu prstiju.

Koji simptomi ukazuju na ganglijsku cistu

Izbočina, kvržica ispod kože glavni je znak ganglijske ciste. Kvržica može da varira po veličini i obliku. Može da se uveća tokom vremena ili kada se više koristiti oblast, odnosno zglob. Cista nekome možda uopšte neće da smeta, dok s druge strane može da oteža pokretljivost zgloba. Neki od najčešćih simptoma ove vrste ciste je bol u mišićima ili osećaj peckanja i oni su obično „efekat mase“, što znači da masa izaziva pritisak i upalu.

Kako se leči ganglijska cista?

Ganglijske ciste leče se na nekoliko načina:

  • Anti-inflamatorni lekovi mogu da minimiziraju otok, ublažavajući blage nivoe nelagodnosti
  • Udlage ili proteze pružaju podršku i sprečavaju pomeranje zahvaćenog područja, smanjujući otok i bol
  • Aspiracija je procedura u kojoj lekar koristi iglu kako bi uklonio tečnost iz ciste i obično se radi ambulantno. Ovim tretmanom uklanja se samo tečnost, sadržaj ciste, ali ne i cista što znači da simptomi mogu da se vrate.

Kada je potrebna operacija ganglijske ciste?

Ako drugi tretmani ne donesu olakšanje, ili se cista ponovo vrati, lekar može da razmotri operaciju kao opciju lečenja. Hirurzi tretiraju ganglijske ciste tako što uklanjaju celu kvržicu, koja ima i strukturu nalik stabljici, odnosno koren pričvršćen za cistu. Hirurg može da koristiti otvorene (tradicionalne) tehnike ili artroskopiju (male rezove). U nekim slučajevima, hirurzi mogu da „secnu“ malo tkiva iz obližnjeg zgloba kako bi u potpunosti rešili problem.

Operacija uklanjanja ganglijske ciste naziva se ganglionektomija. Radi se brzo, u ambulanti, a pacijent odmah pušta kući. Potpuni oporavak traje dve do 6 nedelja. Uklanjanje ganglijske ciste hirurškim putem u velikoj meri smanjuje rizik od vraćanja ciste. Ipak, ove ciste vraćaju se nakon operacije u oko 5 do 15 odsto slučajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Miso
12:13, 21. 11. 2022.
Odgovori

Ja sam imao ovu cistu na zglobu sake. Dr sci. Tomislav Gasic iz Prijedora mi je ovaj problem rijesio bez operacije. Nesto je pritisnuo i cista je nestala. Evo 2 godine i jos se nije vratila a zglob me vise nikad nije zabolio.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo