Naslovna / Zdravlje

Korekcija nepravilnog položaja zuba nakon tridesete godine moguća je bez nošenja fiksne proteze

Piše: Vesna Stanimirović|8:45 - 24. 11. 2022.

Nepravilan položaja zuba i poremećeni međusobni odnosi zubnih lukova dovode do brojnih problema koji se uvećavaju sa protokom godina, pa nekom tek sa 40 godina to može zasmetati – kaže dr Nataša Vukadinović, specijalista ortopedije vilice

nepravilan položaj zuba Nepravilan položaj zuba i vilice kod osoba preko trideset godina, moguće je korigovati i ortodontskim folijama Foto: Shutterstock/privatana arhiva

Nepravilan položaj zuba neretko može da dovede do manje ili više izraženih deformiteta lica i vilica koji se mogu korigovati isključivo složenim operativnim zahvatima koji uključuju višednevno bolničko lečenje.

Idealno vreme za posetu stomatologu

Stručnjaci ističu da je idealno vreme za posetu ortodontu sa 8 godina. Tada se na osnovu kliničkog pregleda i rendgenskog snimka utvrđuje da li postoji nepravilan položaja zuba i poremećaj međusobnih odnosa zubnih nizova.

– Uvek smatramo da su veće šanse za korekciju što je dete mlađe, jer našu terapiju usklađujemo sa rastom. Volim da naglasim da je preduslov za uvođenje deteta u ortodontsku terapiju da ima zdrave zube ili saninrane zubne kvarove – kaže za portal eKlinika dr Nataša Vukadinović, specijalista ortopedije vilice.

Opcije i načini korekcije zuba

Za svaki uzrast postoji određena terapija, a evo šta se u kom periodu života preporučuje.

– Kada dete ima između 8 i 9 godina, terapiju započinjemo mobilnim ortodontskim aparatima, tj. sve dok ima prisutne i mlečne i stalne zube. Dete ove aparate nosi u proseku 16 sati tokom dana, tako da u velikoj meri zavisimo od volje deteta da li će da nosi proteze. Kad dete zameni mlečne zube stalnim, oko 12. godine života, idealno je vreme za terapiju fiksnim protezama. Tada ne zavisimo od volje deteta, jer je aparat stalno prisutan u ustima, terapija u proseku traje jednu do dve godine, koliko nam je okvirno potrebno da postignemo stabilan zagrižaj i „složimo“ zube – objašnjava dr Vukadinović.

Mnogo je onih koji ne žele da nose proteze

Svedoci smo da poslednjih godina u svetu, a i kod nas dolazi do velike ekspanzije korektivnih tehnologija.

– Kako vreme protiče, kod osoba koje su propustile idealno vreme za korekciju nepravilnog položaja zuba i vilice, počinju da se uočavaju estetski poremećaji, koji su u početku blago izraženi, ali vremenom postaju sve vidljiviji. Javljaju se poteškoće u održavanju oralne higijene, a često prerano ostaju i bez pojedinih zuba. Odrasle osobe pokušavaju mimikom usana i lica ili određenim pokretima glave da prikruju taj problem, što dalje naraušava njihovu mimiku i dolazi do preranog stvaranja bora na licu – kaže dr Nataša Vukadinović.

Ispravljanje zuba i nakon tridesete godine

Ukoliko se propusti optimalan period, da li neko ko shvati da mu to predstavlja problem, može i nakon 30. godine nešto da uradi?

– Ono što se smatra kao idealan način korekcije za pacijente nakon tridesete ili četrdesete godine života jesu prozirne ortodontske folije. One su estetski potpuno prihvatljive. Ova metoda omogućava bezbedno i bezbolno postizanje maksimalnih rezultata u najkraćem vremenskom periodu. Terapija korektivnim ortodontskim folijama se i preporučuje nakon tridesete godine, jer su pacijenti svesni svog problema i novih mogućnosti da koriguju estetske i funkcionalne probleme, uspostave pravilne odnose vilica, steknu lep osmeh, podignu samopouzdanje i kvalitet života. Imaju svest o tome da je njihov ortodont isplanirao kompletnu terapiju i da ona sad zavisi od njih, pa su samim tim i spremni da folije nose oko 20 sati dnevno i da ih menjaju na svakih 7 do 10 dana – objašnjava dr Nataša Vukadinović.

Prednost ortodontskih folija u odnosu na klasične žičane proteze

Korektivne folije koje služe za ispravljanje zuba izrađene su od specijalne medicinske plastike.

– Ove folije se za svakog pacijenta posebno izrađuju 3D tehnologijom, ugodne su za nošenje, precizno naležu na zube i veoma su efikasne. Terapiju od početka do kraja planiramo i pratimo kompjuterski. Pacijent može da vidi virtuelni prikaz toka terapije i njen finalni rezultat, što je najbolja osnova za donošenje odluke o prihvatanju terapije – kaže dr Nataša Vukadinović i dodaje za portal eKlinika:

– Velika prednost ortodontskih folija u odnosu na klasične žičane proteze je u tome što one mogu da se uklone iz usta u svakom momentu, posebno pre obroka. Nakon obroka potrebno je da operemo zube i nastavimo sa nošenjem folija. Estetski momenat je takođe veoma bitan, posebno kod pacijenata koji se bave javnim poslom, pa se klasične žičane proteze uglavnom izbegavaju. Ortodontske folije su potpuno prozirne, skoro nevidljive, pa retko ko sa strane može uočiti da ih osoba uopšte ima. Potrebno je naglasiti da terapija folijama obično traje od 4 do 8 meseci, mada postoje slučajevi kada je potrebno i malo više vremena, ali veoma retko.

Važnost poverenja u stomaloga

Naša sagovornica naglašava da je najvažnije izabrati stomatologa, odnosno specijalistu za ortopediju vilice u koga ćete imati poverenje i sa kojim ćete kroz zajednički razgovor, klinički pregled i niz dijagnostičkih metoda doći do najboljeg rešenja. A ukoliko se neko odluči za korekciju ortodontskim folijama, evo šta je potrebno prvo da uradi:

Neophodno je zakazati inicijalnu konsultaciju da bi razumeli želju pacijenta za lečenjem i mogli da sprovedemo prvi sveobuhvatan klinički pregled. Nakon kliničkog pregleda neophodni su nam otisci zuba, koji se mogu uzeti konvencionalo ili pomoću intraoralnog skenera, što se smatra prikladnijim, jer je jednostavnije, ugodnije i potpuno bezbolno po pacijenta. Rendgenski snimci su nam takođe neophodni, jer se koriste za procenu koštanih struktura i kompletnu ortodontsku dijagnostiku. Onda zajednički donosimo plan da dođemo do najboljeg rešenja – kaže za kraj dr Nataša Vukadinović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mihajlo
10:50, 24. 11. 2022.
Odgovori

Znaci u optimalnom periodu, deciji uzrast, potrebno je 2 godine da se nosi fiksna proteza ali zato kada predjete 30-tu dovoljno je 8 meseci nosenja korektivne folije. Budite iskreni i napisite da za odrasle nema kratkotrajnog resenja, vec se proteza mora nositi do kraja zivota, U protivnom, zubi se vrate posle nekog vremena u polozaj koji su imali pre nosenja proteze.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo