Naslovna / Zdravlje

Testirano 6 prirodnih suplemenata za snižavanje nivoa holesterola, šta su pokazali rezultati

Priredio/la: S.St.|13:00 - 02. 12. 2022.

Šest suplemenata koji se obično prodaju za zdravlje srca nisu imali uticaja na LDL (lipoprotein niske gustine ili „loš”) holesterol u nedavno objavljenoj, placebom kontrolisanoj studiji

suplementi Suplementi nemaju uvek prednost u odnosu na lekove Foto Shutterstock

Šest suplemenata procenjenih u studiji bili su riblje ulje, beli luk, cimet, kurkuma, biljni steroli i crveni kvasac.

Da li testirani suplementi imaju prednost u odnosu na lekove

Studija je testirala uobičajenu zabludu da suplementi imaju prednosti u odnosu na lekove na recept kao što su statini. Učesnici koji su uzimali niske doze statina umesto suplemenata tokom studije smanjili su svoj ukupni holesterol za 24 odsto i smanjili trigliceride u krvi za 19 procenata, navodi se u rezimeu Američkog udruženja za srce.

– Ako uzimate suplemente bez recepta za zdravlje srca ili za snižavanje holesterola, trebalo bi o tome da razmislite ili porazgovarte sa svojim lekarom. Nažalost, mnogi potrošači u Americi veruju da su suplementi za holesterol bezbedniji od lekova na recept i veruju da su suplementi jednako efikasni ili efikasniji od statina – kaže autor studije dr Luke Laffin, sa Klivlendske klinike u saopštenju za medije.

Istraživanje je objavljeno u Journal of the American College of Cardiology i istovremeno predstavljeno na naučnim sesijama Američkog udruženja za srce 2022. u Čikagu.

Studija je obuhvatila 190 odraslih između 40 i 75 godina koji su imali povećan rizik od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti, što je nakupljanje plaka holesterola u arterijama. Učesnici su nasumično raspoređeni da tokom 28 dana uzimaju jedno od sledećeg: placebo ili lažnu pilulu, 5 mg niskih doza statina ili jedan od suplemenata.

Učesnici koji su uzimali placebo ili bilo koji od suplemenata nisu imali promene u LDL holesterolu. Kod učesnika koji su uzimali statin primećeno je smanjenje LDL holesterola za 38 odsto.

Dejstvo suplemenata može da varira

LDL je jedna od dve vrste holesterola, a visoki nivoi su povezani sa većim rizicima od srčanih bolesti i moždanog udara jer može da suzi i ukoči arterije, kažu u Američkom udruženju za srce. U 2020, više od 4,5 miliona smrtnih slučajeva širom sveta pripisano je visokom LDL holesterolu.

Druga vrsta holesterola, nazvana holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL), naziva se „dobar” holesterol jer štiti srce. U studiji, suplement biljnih sterola je značajno snizio HDL holesterol.

Studija je takođe pokazala da je upotreba suplementa belog luka, u poređenju sa placebom, značajno povećala LDL holesterol.

– Iako postoje prethodne studije koje pokazuju da suplementi crvenog kvasca i biljnih sterola mogu da smanje LDL holesterol, nalazi naše studije naglašavaju da sadržaj ovih dodataka u ishrani može da varira. Stoga, oni ne proizvode dosledno smanjenje holesterola. Ova studija šalje važnu poruku javnog zdravlja da dijetetski suplementi koji se obično uzimaju za „snižavanje nivoa holesterola” ili „zdravlje srca” verovatno neće imati značajan uticaj na nivo holesterola – rekao je Laffin.

Autori su primetili da je ograničenje studije bio period od 28 dana, napominjući da će možda biti potrebno dalje istraživanje kako bi se utvrdilo da li suplementi mogu da utiču na LDL holesterol tokom dužeg perioda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rajman
20:58, 02. 12. 2022.
Odgovori

Ulje lana i oraha definitivno broj 1

Stojanka
22:06, 02. 12. 2022.
Odgovori

Dugogodisnji sam konzument statina konkretno Rosvera i veoma sam zadovoljna naglasavam da sam pravila povremeno tromjesecne pauze i koristila mnostvo alternativne terapije beli luk ,kurkuma ,cimet ,celer itd nikakvu reakciju uz upornost istih nisam imala pozz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo