Naslovna / Zdravlje

Dijabetes i rak pankreasa – kakva je veza između ove dve bolesti

Priredio/la: S.St.|15:30 - 17. 12. 2022.

Postoji li potencijalna veza između dijabetesa i raka pankreasa i šta možemo da uradimo da bismo pomogli u kontroli dijabetesa i smanjili rizik od obe bolesti

Rak pankreasa i dijabetes Uobičajeni problemi kod dijabetesa, kao što su previsoki nivoi insulina i upale, mogu povećati rizik od raka Foto: Shutterstock

Rak pankreasa i dijabetes imaju veze sa malom ali veoma važnom žlezdom u našem organizmu koja se zove pankreas. Pankreas igra važnu ulogu jer pomaže varenju i regulisanju šećera u krvi. Ali kako su, ako su uopšte, te dve bolesti povezane?

Dijabetes i rak pankreasa i veza između ove dve bolesti

Istraživanja pokazuju da ljudi sa dijabetesom obično imaju neke poznate faktore rizika za rak, kao što su starije godine, gojaznost, loša ishrana i fizička neaktivnost. A problemi uobičajeni kod dijabetesa, kao što su previsoki nivoi insulina i upale, mogu povećati rizik od raka.

Za one koji imaju dijabetes, ovo može biti zabrinjavajuće, ali dr Michael Choti, šef odeljenja hirurgije u Banner MD Anderson Cancer Center u Arizoni, kaže da nema mesta prevelikoj zabrinutosti:

– Važno je da se zna da većina pacijenata sa dijabetesom nema i neće razviti rak pankreasa – kaže dr Choti. Zaključak bi bio da onaj ko ima dijabetes, rizik da dobije rak pankreasa je veoma mali.

Treba paziti na novonastali dijabetes

Dok je rizik nizak za one koji već imaju dijabetes, dr Choti kaže da treba paziti na iznenadne promene, kao što je nova dijagnoza dijabetesa tipa 2 ili iznenadne fluktuacije nivoa šećera u krvi za dijabetičare koji su ranije imali dobro kontrolisan dijabetes.

Postoji veza između novonastalog dijabetesa, u prve dve godine od dijagnoze dijabetesa, i razvoja raka pankreasa. Statistike pokazuju da je veća verovatnoća da će oni koji iznenada razviju dijabetes tipa 2 imati rak pankreasa nego opšta populacija ili oni koji imaju dugi dijabetes (dve godine ili više). Ovo bi moglo da znači da bi za veoma mali broj pacijenata dijabetes mogao da bude znak raka pankreasa – kaže de Choti.

Oprez je veoma važan

Šta možemo da uradimo? Treba da vodimo računa o svom zdravlju i da pazimo na nagle promene. Ako je neko dobrog zdravlja i iznenada razvije dijabetes ili se postojeći dijabetes iznenada pogorša iz čista mira, kod lekara treba da proveri da li postoji osnovni uzrok.

Dijabetes i rak pankreasa – kako da smanjimo rizik

Iako smanjenje rizika od dijabetesa i raka pankreasa može da bude izazov, postoje stvari koje možemo da učinimo da bismo smanjili rizik od obe bolest, a to su zdrava ishrana i održavanje zdrave telesne težine.

Za one koji se bore da održe težinu ili upravljaju dijabetesom, savet je da ne prave nikakve drastične promene u svojoj ishrani bez prethodnog razgovora sa svojim lekarom ili dijetetičarom. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
JAVORKA
17:10, 19. 12. 2022.
Odgovori

IMAM. T2 dijabete,véc.tri godina.imam malo vise kilograma

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo